“Биограф” си спомня за Апостол Карамитев

 Биограф I 28.11.2013

Декемврийският брой на списанието поставя акцент върху сценичните изкуства

90 години след рождението и 40 след смъртта на Апостол Карамитев, най-голямото българско списание връща спомена за него с тематичен брой, посветен на сценичните изкуства, върху чиято корица е големият български актьор. Декемврийският том на “Биограф” вече е на пазара и в увеличен обем по случай наближаващите празници – 244 страници.

Освен биографичен очерк за Карамитев, списанието публикува и големи интервюта с някои от най-близките му приятели и колеги – Таня Масалитинова, Гинка Станчева, Йосиф Сърчаджиев и Юрий Ангелов. Режисьорът Олег Ковачев, който си партнираше с Апостол в незабравимия филм “Рицар без броня” в ролята на малкия Ваньо, също споделя спомени от снимачната площадка. 30-те страници за вечния “Любимец 13” съдържат и уникални снимки от архива и музея на Народния театър.

“Николай Гяуров отблизо” е другият основен материал в артистичния декемврийски “Биограф”. Върху 16 страници известният летописец и музиковед Марин Бончев разказва за срещите си с един от най-големите оперни певци на всички времена и допълва хрониката от първо лице с непубликувани досега кадри от личния си архив.
Очерци за театралното семейство Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова, за неуморимия чешит Джони Пенков, немската кинозвезда Тил Швайгер, ослепителната Одри Хепбърн и създателя на “Междузвездни войни” Джордж Лукас допълват артистичното съдържание на броя.

Но освен театър, опера и кино, в новия “Биограф” по традиция не липсват и материали, свързани със световната история. “Кралското семейство на Америка” е очерк на Бисер Костадинов, посветен на една от най-влиятелните фамилии в световната политика – Кенеди. Върху 16 страници списанието прави преглед на всички повратни моменти в историята на клана, чиято съдба промени не само Щатите, но и целия свят.
Очерците на Жанина Драгостинова за нобеловата лауреатка за мир Берта фон Зутнер и създателя на атомната бомба Робърт Опенхаймер и биграфичната статия на Цвета Врангова-Митова за бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт също са сред най-интересните материали в броя.

Голямо интервю на Мариела Балева с мореплавателя Дончо Папазов и предсмъртната изповед на олигарха Младен Мутафчийски пред Цветана Пешунова допълват богатата тематична палитра на декемврийския “Биограф”. 

Leave a Reply