“Колко ти дадоха, Чиконе”, ще питат нашите данъчни

EVENTS.dir.bg I 2009-12-31

Автор: Вестник "24 часа"

Нямало ясно тълкувание от кого да си търсят парите.

МадонаМадона, Елтън Джон или която и да е друга световна звезда не са застраховани от вероятността да получат данъчно известие с клеймо от България. Причината е, че казусът с налозите върху хонорарите на международните изпълнители няма ясно тълкувание.

Преди ден шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че текат проверки на 13 компании, които организират у нас участията на световните звезди. Целта е да се провери дали е платен данъкът от 10%.

Законът за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител с изяви в България, независимо дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма. Според НАП нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци.

Проверяваните фирми посредници ще трябва да доказват платените суми на изпълнителите. Ако се установи, че не са удържали десятъка, НАП ще го събере от тях с лихвите.

По принцип задължението да плати налога е на организатора. Но това невинаги може да се приложи, обясниха експерти. Причината е, че може да е сключен договор с импресариото на звездата. Той зависи от съответното решение за облагането на участията й в държавите, в които се изявява. Отделно тя не тръгва на турне сама, а с екип, който също взема хонорари, а оттук и дължи данъци. Когато всичко това не е ясно, не е немислимо нашата данъчна администрация да се свърже с изпълнителите, казаха данъчни експерти.

"Много се смях като чух, че данъчните ни погнали Мадона. Мислех си защо тя трябва да остави данъци тук, а не фирмата, която организира турнето й – каза програмният директор на "Бг радио" Анна-Мария Тонкова. – Може би трябва да плати, защото е работила у нас. Не знаем с каква виза е дошла – работна или туристическа. Когато попфолкът тръгна с туристически визи да пее в Америка и да печели, много от тях изгоряха и се върнаха с черни печати на паспортите. "Щурците" бяха първите, които отидоха с работни визи да изнесат концерти в САЩ.

Иван Несторов-Амебата, “София мюзик ентърпрайсис": Питали сме за този налог, но не отговарят

Не знаем за какво става дума и затова съм затруднен да коментирам. От тези пари, които даваме за концерт, не знаем дали изобщо и колко взема изпълнителят. В зависимост от коя държава е и дали имаме спогодба за двойното данъчно облагане, той може да реши къде да си плати.

Многократно сме писали до НАП с питане точно за този данък, последно беше през януари тази година. Досега никой не ни е отговорил. Затова не зная сега точно какво искат, след като не обясняват и върху какво е този данък, при положение че в договора никъде не се казва какъв хонорар взема изпълнителят.

За Елтън Джон, който идва догодина, не смятам, че е необходимо да пишем в договора предварително тези 10%. Ние не сме скрита фирма и не се занимаваме с контрабанда. Правим публични концерти и те са известни на всички. Каквото се изисква от закона, го правим.

Ованес Мелик-Пашаев, “Жокер медия": Бизнесът ще загине с тези 10%

Не зная какво да кажа и защо е тази реакция на НАП. Чуждите изпълнители идват тук с огромни екипи, транспорт, техника, оборудване, охрана. Ние как да разделим тези пари и колко да е хонорарът, наеми, билети, дневни. Не знаем самият изпълнител колко взема. Може от тези пари да получава милион долари, а може и само 5000. Големите компании на Запад плащат данъци другаде и ние не знаем колко са. Ако и тук ги натоварваме с още 10 процента, този бизнес у нас загива. Сега сме на ръба, защото в България няма спонсори за тези събития. В Румъния например винаги стои някоя голяма компания зад мащабните концерти и там може да извадят и един милион, а тук не може да се намерят и 20 000. Тази стъпка на НАП ще е срещу българския зрител, защото така няма да идват големи изпълнители.

През март каним Алла Пугачова в София. Ще решим дали трябва да й кажем за тези 10%. Тя например идва със собствен влак. Нека НАП отиде при нея и да я пита колко плаща и колко е хонорарът. Нас може да ни проверят колко билета сме продали и дали сме си платили процента върху печалбата. Тези неща са открити и нямаме черни каси. Ако искат и 10-те процента от нас, това ще смаже бизнеса ни. От друга страна, ако фалират тези фирми, това няма да се приеме добре в чужбина. Аз се надявам обаче НАП да промени намеренията си.

Кирил Маричков: Не бива за един концерт да ти искат два пъти

Трябва ли по нашето законодателство чуждите изпълнители да плащат данъци и у нас. Ако имаме споразумение за двойно данъчно облагане, това не трябва да става. По света има специален закон.

През 2006 г. отидохме в САЩ с работни визи (т.нар. PV – пърформанс визи). Плати ги нашият организатор, отивахме за фестивала на българската музика. С нас бяха Васил Найденов и Валя Балканска, също с официални визи.

Данъците върху печалбата от билети плати пак организаторът. Дори и да е влязъл вътре след плащането на хонорари, наеми на зали, осветление, уредби, той е този, който плаща данъците. Не знам в САЩ дали се признават разходите и се облага с данъци само печалбата, така че не знам той какви данъци плати.

След това ходих още два пъти в САЩ, но вече като турист, и тогава ме предупреждаваха: "И този път нямате право да свирите." Смешно е да се опиташ да излъжеш най-малкото защото организаторите на всеки концерт правят реклама в интернет. И когато отидеш с туристическа виза, а разгласата за концерта е факт, в посолството веднага се научава. Така изгоряха и много наши фолкпевци.

Работни визи PV като нашите имат всички европейски групи като Ю ту, "Ролинг стоунс" и др., като посещават САЩ. И в тази виза пише кои са другите от групата, т.е. имаш право да работиш само с тези изпълнители, а не с други или пък самостоятелно.

Не съм чул в България да има работна виза. Но Мадона трябва да има такава за страните, в които пее, и организаторът на турнето да плати процент от продадените билети. Знам, че след концерта в София Мадона прибрала почти всичките пари и оставила на местните организатори от "София мюзик ентерпрайсис" много малък процент от печалбата. Нейният организатор носи отговорност за това. Но аз не знам какъв е договорът, който обикновено е от 10-15 страници.

На предпоследното си турне "Ролинг стоунс" отказаха да свирят на "Уембли" заради закон на лейбъристите. Според него групата трябваше да плати в Англия данъци за всичките концерти, направени при турнето в цял свят, тъй като са британски граждани. Естествено след този случай законът падна. Явно не е справедливо да плащат данъци във всяка страна, където свирят, и после да им начислят и в Англия.

Петър Петров, “Болкан Ентъртеймънт": Това е поредната пиар акция

Това са несериозни неща. Тук всеки си говори, каквото си иска. За мен тези изказвания са пиар акция. Нека заповядат от НАП при нас и да проверяват каквото искат. Промоутърите сме сред най-явните фирми и няма как да спекулираме с тези неща.

Стр. 10

 

Leave a Reply