„Да бъда или да не бъда… CSR съветник?“

M3 College I Кристина ВАСИЛЕВА I 9.04.2013

Спомняте ли си, когато бяхте в 11 клас и се чудехте също като Алиса (от „Алиса в Страната на чудесата“): „По кой път да поема?“. Или точно сега е настъпил този момент от живота ви и се колебаете с какво искате да се занимавате, къде искате да се реализирате, как изглежда вашият път? Няма страшно! Ние, от M3 College, сме насреща!
 
Новата ни рубрика „Да бъдеш или да не бъдеш…?“ има за цел да помогне на младите хора, които все още не са избрали професия или се чудят между няколко, да намерят вярната посока. Ще ви срещаме с успели хора, които да разкажат за своята професия и от които да черпите идеи и вдъхновение.

Първият от тях е… съветник корпоративна социална отговорност.

Родена е в Париж, където завършва своето образование в областта на международната търговия и маркетинга.
Кариерата й преминава в работа за гиганти в рекламата, маркетинга и комуникациите. Вземала е участие в различни доброволчески инициативи към WWF, Червения кръст и Animal Rescue София.
След като завършва образованието си, започва работа като търговски представител в HAVAS Group. Известно време живее в Москва и там работи за Sara Lee Group. По-късно се връща обратно във Франция и става част от международната телекомуникационна компания Orange. През 2008 г., след 30 години зад граница, решава да се завърне в България и да се присъедини към VIVACOM в отдела PR & Corporate Communications като CSR съветник. Автобиографията й впечатлява и с четирите езика (френски, руски, испански и английски), които владее. Както и с факта, че успява да съчетае успеха на компанията и кариерата си с грижи за дъщеря си Йоанна. Представяме ви…

                                                          Симона Чаръкчиева

    
1.    Как бихте обяснили какво стои зад професията съветник корпоративна социална отговорност на едни ученик в 11 клас, който вече обмисля кариерното си развитие? Какви хора са CSR съветниците и защо са малко?  
CSR съветникът е човек, който се интересува от външния свят, от темите, които са важни за обществото, в което той самият живее. Въпреки че всяка компания има своя
CSR политика, той трябва да следи глобално социално значимите проекти и каузи, които се реализират, защото те са реални показатели за важните теми на деня. Трябва да е любопитен, да търси нови начини да комуникира и популяризира каузите, за които е отговорен, защото широката публика бързо забравя или се отегчава. Трябва да има усет за идеите, които получава от потенциални партньори, за да избере най-подходящата. И не на последно място трябва да балансира между чувствителността, емоцията и способността за запази дистанция между него и каузата. Понякога се сблъскваме с тежки човешки и социални казуси, но знаем, че не можем да помогнем на всички. Когато стигнем до момента на отказа за подкрепа, е необходимо хладнокръвие, което понякога трудно се запазва.

2.    Колко е важно да бъдеш комуникативен в тази сфера и каква е ролята на комуникацията с партньорите, когато стартирате нова инициатива?

CSR съветникът задължително трябва да притежава комуникационни умения. От това зависи успехът на проектите, за които работи. В днешни дни има много каузи и всички са важни за една или друга част от нашето общество. Но как да ангажираме общественото внимание с определена кампания или програма? Със силни и конкретни послания, които носят информационните кампании, но и чрез начина, по който съветникът ще се „застъпи“ за каузата на компанията във външния свят.
Ролята на съветника е много важна и при създаването на партньорства. Освен че той трябва да предложи солиден партньор и да отговаря за избора му, той трябва да намери точните аргументи, с които да привлече нови съмишленици, които в идеалния случай ще се превърнат в дългосрочни партньори. Ще дам за пример дарителската ни кампания Операция „Жълти стотинки“. Това е национална кампания, която предлага на хората да дарят своето ресто в различни търговски обекти за определена кауза. Когато стартирахме преди три години, имахме трима партньори – частни компании. На втората година станаха десет, а миналата година – двадесет, плюс девет медийни партньора. Това е пример за добра комуникация с партньорите, които вярват както в самата кауза, така и в нас като организатор на кампанията.

3.    Как избирате какви каузи да подкрепите и как представителите на НПО сектора могат да спечелят VIVACOM за свой партньор?
На първо място предложената кауза трябва да отговаря на CSR политиката и на ценностите на компанията. VIVACOM подкрепя и развива проекти в областта на образованието, културата, спорта и предприемачеството. Но това не е достатъчно, иначе ще бъде много лесно :) Проектът трябва да е устойчив, да има ясни цели, стратегия за постигане на резултати, видима полза за обществото, калкулиран и добре аргументиран бюджет за реализация. Ако всички тези компоненти са налице, вземаме решение дали искаме и можем да се включим.

4.    Как въвличате служителите на компанията в социално отговорните кампании? Налага ли се да ги убеждавате?
Винаги се налага да убеждаваш широката публика, защото има хора, които имат желание да участват в кампании по един или друг начин, но по принцип са пасивни. За да се решат, трябва да имат информация, примери, структурирана програма… Сами просто няма да направят първата крачка. Мога да дам пример с доброволческата ни програма VIVACOM Cares, която създадохме преди 3 години. В началото започнахме срамежливо с няколко акции за цялата година. Сега вече сме на етап, в който колегите сами предлагат и даже организират доброволчески инициативи, водят приятели и близки и набират нови доброволци сред колегите си. Това нямаше да се случи, ако не бяхме наблегнали на вътрешната комуникация от самото начало.

5.    Може ли да се говори за необходимост от някакво съчетание на PR и HR във Вашата работа?
Има компании, в които CSR-ът и вътрешната комуникация са част от HR-а. Във VIVACOM те са отговорност на PR дирекцията. Така е и в други компании, в които съм работила. Разбира се, проектите ни имат пресечни точки и ние често работим заедно, ние за тях или те за нас :)

6.    Разкажете как се е появила някоя от най-успешните Ви кампании?
Програмата ни в подкрепа на деца с дислексия е един от най-успешните ни дългосрочни проекти. Тя стартира с едно писмо от русенска асоциация, която започнала да работи с деца с дислексия, но поради липса на средства търсеше партньор. Не бяхме запознати с темата, но ни стана любопитно и се срещнахме с нейни представители. Дадохме си сметка колко много деца страдат от това състояние и колко непознато е то у нас. Така създадохме Първи център за деца с дислексия в Русе, после открихме и VIVACOM Институт за детско психично здраве и развитие в София, финансирахме обучения, създадохме специализиран сайт, издадохме книжки и наръчници, организирахме ателиета за работа с деца и за всичко това имахме сериозна комуникация в медиите… Нещата се развиха добре, центровете работят самостоятелно и днес мога да кажа, че VIVACOM наистина допринесе за по-голяма информираност на обществото по тази тема. След като спомогнахме за създаването на такива центрове, продължаваме с масирани информационни кампании в медиите, в специализирани издания, в училищата, на различни събития. Темата даже стана „модна“, колкото и странно да звучи това.

7.    Как една телекомуникационна компания използва комуникацията и какво прави, за да популяризира успешните си социално отговорни проекти?
Голяма компания като VIVACOM безспорно има големи възможности за комуникация. Важен е изборът на каналите, които ще предпочетем за различните каузи. Има теми, които е важно да присъстват в печатните медии, други ще стигнат до целевите групи в социалните мрежи. Ако организираме доброволческа акция и имаме желание да привлечем външни хора за участие, статия в ежедневниците вероятно няма да ни осигури много съмишленици, докато един пост във фейсбук ще стигне до много хора, информацията ще се разпространи бързо и ще можем да се радваме на повече доброволци, отколкото сме предвидили при организирането на инициативата.

8.    Как се развива корпоративната социална отговорност в България според Вас и какво предстои?
Корпоративната социална отговорност в България значително се разви през последните няколко години. Повечето големи компании имат ясна CSR политика и реализират дългосрочни и устойчиви програми.
Смело мога да заявя, че VIVACOM изпреварва тенденциите в тази сфера. В някои добре развити държави CSR-ът преминава в една различна форма на корпоративна ангажираност – Creating Shared Value (CSV), или създаване на Споделена стойност. Това е етап, в който бюджетът на компанията за социално значими теми не е разход, а по-скоро инвестиция, от която всички печелят. Пример за това е стратегията ни за повсеместен достъп до интернет. Ние предлагаме най-добрата 3G мрежа, като сме инвестирали огромни средства за това. Предлагаме услугата си на възможно най-добра цена и откриваме стотици безплатни Wi-Fi зони. Така печелим ние, печели бизнесът, печели и потребителят. Всички печелим.

9.    Има ли нов проект, който ще стартира скоро и за който бихте ни разказали?
Съвсем наскоро стартирахме програма в подкрепа на стартъп общността у нас. В последно време предприемачеството стана интересна тема, без да й се обръща заслуженото внимание. Има млади хора, които създават невероятни продукти и услуги, но не знаят как да се рекламират, как да лансират своите изобретения или идеи така, че да станат общо достояние. Тук ние влизаме „в играта“, като предоставяме ментори, комуникационни канали и финансиране на селектирани от нас идеи и приложения. В стартъп общността има много талантливи и амбициозни млади хора, които, подкрепяни, могат да допринесат както за развитието на бизнеса у нас, така и за повече позитивизъм…

10.    Довършете изреченията:
    Като бях малка, исках да бъда… голяма.
    После си мислех, че искам… да ме разбират.
    А сега знам, че… е важно аз да разбирам другите. 

 

Leave a Reply