„Професия турист“ – TV продуктът с бъдеще

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-04-14

От 2007 г. Адриана Русенова е автор и водещ на туристическото предаване „Професия турист“, което се излъчва всяка седмица по ТВ „М САТ“ и ТВ „Черно море“. Адриана е завършила Нов български университет, специалност PR. В момента учи „Режисура“. С телевизия се занимава от 7 години. Първият й допир с тази професия е като водеща на модна рубрика в магазинно предаване по ТВ „7 дни“. Също така е работила като водеща на бизнес новини по ТВ „ДЕН“ и репортер на предаването „Произведено в България“. От 2005 г. е автор и водещ на предаването „Пътят към успеха“ по Канал 3. Екипът ни пожела да поговори с нея за настоящия й TV проект „Професия турист“, който за момента няма конкуренция на пазара.

Eто какво ни разказа тя.

1. Разкажете ни малко повече за „Професия турист“. Кога и как се роди идеята да направите такъв формат предаване?

Винаги съм обичала да пътувам. Затова реших да съчетая полезното с приятното и да покажа на повече хора невероятните места, които посещавам. Стартирахме предаването преди около 2 години с идеята да бъде интересно и полезно с информацията, която предоставяме на нашите зрители. „Професия турист“ представлява 30-минутен увлекателен филм, който представя традиции, култура, забележителности, начин на живот и любопитни факти за мястото (страната), която сме посетили. Целта ни е да направим определена дестинация достъпна за хората, които нямат възможност да отидат там, а ако вече са я посетили, да преоткрият мястото за себе си и да обогатят общата си култура.

2. Какви канали за разпространение използвате, за да наложите продукта „Професия турист“ като бранд?

Работим с много интернет сайтове, които всяка седмица публикуват актуална информация за „Професия турист“. Разказваме и за нашите пътувания и любопитни преживявания в печатни издания като „ОК туризъм“, „Уикенд за жената“, „Всичко за дома“ и други. Всички туристически агенции, с които работим, също ни подават ръка, като препоръчват „Професия турист“ на своите клиенти и излъчват части от предаването по време на пътуванията им. Също така провеждаме игра с въпроси, като всяка седмица раздаваме награди и екскурзии по света. Да не забравяме и FACEBOOK – тази изключително модерна социална мрежа в момента. Създали сме профил на „Професия турист“, група и редовно информираме нашите зрители за актуалните новини около нас. Туристическите форуми също са важна част от PR на едно телевизионно предаване. Опитваме се да отговорим на всички коментари, приемаме критики, но и много поздравления за добрата работа. С екипа на „Професия турист“ искаме да сме по-близо до хората и да ги направим част от нашите пътувания.

3. Как се прави PR на туристическо предаване?

И лесно, и трудно. Лесно, защото в момента почти няма конкуренция, но и трудно, защото кризата определено оказва влияние. Завършила съм PR в Нов български университет и това много ми помага, за да популяризираме предаването.

4. Настоящата икономическа криза отразява ли се на създаването и лансирането на предаването като продукт?

За съжаление се отразява и при нас. Изпитваме трудности при реализирането на предаването като продукт, тъй като в ситуация на криза трудно се намират спонсори, а самите ние се нуждаем от такива, за да продължим да съществуваме и да се развиваме. Радва ни обаче рейтингът му, който е много висок и зрителите ни харесват. От друга страна, мога да кажа, че тази криза донякъде ни и помогна, тъй като много туристически предавания спряха да се излъчват. Така останахме единственото международно предаване, което устоя на трудностите и на конкуренцията.

5. Вие снимате предимно в чужбина. Имате ли планове да отразявате и български дестинации?

Снимаме предимно в чужбина, но не сме забравили и България. Според нас в нашата страна има много красиви кътчета, за които хората дори не знаят. Заснели сме и много филми от България, за да покажем, че нашата страна по нищо не отстъпва нито на скъпите чуждестранни курорти, нито на дестинациите в чужбина, пред които затаяваме дъх. Имаме щастието да живеем на една длан земя, богата на природни и исторически забележителности, с разнообразен релеф и излаз на море, една част от Рая, която не оценяваме. Затова в „Професия турист“ поставяме предаванията за България на едно ниво с предаванията за европейските столици и екзотичните дестинации.

6. Смятате ли, че България има нужда от повече PR и реклама в чужбина?

Да, определено България трябва да се популяризира в чужбина. Имаме прекрасна страна, с която трябва да се гордеем и да се опитваме да привлечем повече чуждестранни туристи и инвестиции. Прекрасен пример за това е съседна Турция, която влага много за реклама и PR. Това си личи дори и в техните сериали, в които показват интересни места и обичаи.

7. Вие сте пътували много. Кое е било най-интересното място, което сте посетили?

Най-примамлив за мен е арабският свят от гледна точка на културата и традициите. Много вълнуващо беше пътуването ми до Дубай. Това райско място е сблъсък на две цивилизации – най-новите и модерни технологии, от една страна, и консервативния и затворен начин на живот, от друга. Много интересно беше и в Египет, където посетихме египетските пирамиди и Свинкса. В тези страни просто се пренасяш в един различен свят, а когато се върнеш, се чувстваш отпочинал и презареден с положителна енергия.

8. Разкажете ни малко повече за бъдещите ви планове.

Предстоят ни още много и интересни пътувания. В момента разработваме проекти за Тунис, Тайланд и някои по-близки дестинации като Халкидики, Италия, Сърбия.

9. Кои други туристически предавания са ви конкуренция в момента?

Единственото туристическо предаване, което остана в момента, е „Глобусът“, но то се снима предимно в България. Затова по-скоро се допълваме, отколкото да се конкурираме. 10. С какво се отличава вашето предаване от тях? „Професия турист“ показва забележителности, традиции, култура, начин на живот по интересен и много увлекателен начин. Различното при нас е начинът на представяне, както и играта, която организираме, като всяка седмица раздаваме различни награди. Гледайте ни, за да разберете!

Интервюто взе: Наталия Русенова, M3 College

Leave a Reply