„Ролята на PR мениджъра е споделена, но негова остава отговорността да бъде правилно разбрана” – Десислава Пантелеева

M3 College I 16.10.2013
 
Десислава Пантелеева е основател и управител на консултантска компания Key Experts Group, специализирана в областта на маркетинговите комуникации и PR, която разработва и изпълнява комуникационни стратегии за корпоративни и институционални клиенти и свои собствени иновационни проекти. Създател е и на online календара на събитията в България EVENTS.bg, който стартира през 2008 г. с подкрепата на Националния иновационен фонд към Агенцията за малки и средни предприятия.
 
Десислава Пантелеева дава старт на професионалното си развитие с екипа на M3 Communications Group, Inc., с който работи 7 години по редица комуникационни проекти за български и международни компании и управлява планирането и изпълнението на стотици успешни събития. След това е управляващ директор на M3 Communications Group, Inc. в продължение на 5 години.
 
Но това, което ни накара да Ви срещнем с нея и да полюбопитстваме за опита й, е че тя стана част от преподавателския екип на M3 College. А какъв по-подходящ специалист от някой, който активно е участвал в създаването и лицензирането на M3 Communications College като център за професионално обучение по PR, маркетинг и бизнес комуникации и e първият изпълнителен директор на колежа.
 
Десислава Пантелеева познава не само комуникационната сфера, но и дейността на M3 College. Ето какво ни разказа тя за своя опит:
 
1. Разкажете ни за началото на M3 College, как възникна идеята за център за професионални обучения? Коя беше нуждата, която провокира това начинание?
Идеята за обучение по PR беше на Максим Бехар, аз просто имах невероятния шанс да бъда част от реализирането й. М3 Communications Group, Inc. вече имаше 10-годишна история, екипът постоянно се разрастваше, успоредно с това бизнесът се развиваше динамично, очакванията на компаниите постоянно се увеличаваха и тази тенденция засилваше нуждата от силно ориентирано към практиката допълнително обучение – радвам се, че това продължава да бъде основен фокус на M3 College и днес. Преди близо 10 години, всичко, което е M3 College днес, беше само визия за бъдещето, амбиция, мечта. Днес всичко това е реалност, която определя мисията на M3 College и това ме изпълва с голяма гордост и радост.
 
2. А кое беше най-голямото предизвикателство за Вас като първи изпълнителен директор?
Най-голямото предизвикателство беше създаването на програмите за обучение и лицензирането им, както и лицензирането на M3 College като център за професионално обучение. Голяма е заслугата на първите преподаватели, които привлякохме, защото те изградиха стабилна академична основа за развитие. Много се радвам, че немалко от тях продължават да са част от преподавателския екип и днес. А първите курсисти се превърнаха и в първите „посланици“ на M3 College и продължават да бъдат такива и днес.

3. Познавайки комуникационната среда и дейността на M3 College от началото, по-отворени ли са компаниите за обучения в момента, отколкото през 2004 г.? Наблюдавате ли промяна в нагласите?
Днес всички сме по-отворени, по-търсещи и по-мотивирани от вчера, а утре ще си поставим нови, още по-високи цели. Вярвам в това. Вярвам, че това е начинът на мислене, който движи развитието, за което най-опасното място е зоната на собствения ни комфорт. Компаниите добре разбират, че не могат да се развиват, ако не привличат, развиват и задържат таланти, а талантите имат нужда да бъдат разпознати и оценени като такива – този процес изисква и от двете страни да продължават да учат всеки ден.
M3 College разширява границите на професионалните обучения в посока, която винаги ще бъде важна – изграждането и подобряването на човешките отношения, което е същността на общуването и комуникациите.
 
4. Скоро завършихте 2-годишна магистърска програма по бизнес администрация за мениджъри и предприемачи към COLTRUGLI Business School и не спирате да се развивате. Ученето през целия живот и професионалните обучения ли са ключът към по-успешна кариера?
Въпреки че често PR се определя като професия с някои от неговите инструменти,  това е стратегическа функция, която е пряко свързана с управлението на една организация, и е силно обвързана с бизнес целите й. Бизнес програмата, която завърших, ми даде възможност да изследвам в по-голяма дълбочина тази свързаност и се надявам, че след нея ще бъда по-добър мениджър първо на себе си, а след това и на процесите, които трябва да водя към успех.
 
5. В M3 Communications Group, Inc. сте планирала най-различни събития за български и чужди компании. Какво всъщност Ви подтикна да създадете и online календара EVENTS.bg?
Като част от екипа на M3 Communications Group, Inc. съм участвала в планирането и изпълнението на стотици събития. Управлението на събития е едно от най-предизвикателните, динамични и вълнуващи неща в публичните комуникации и всеки, който е имал възможността да извърви пътя на една идея до превръщането й в успешно събитие, знае колко важно е планирането. Именно необходимостта от едно място, което да събира информация за всички събития в страната, доведе до идеята за EVENTS.bg – календар на събитията, който да бъде в помощ на организаторите и да им помага да популяризират по-добре инициативите си.
 
6. Вече сте част от преподавателския екип в M3 College. Кое ще бъде предизвикателството пред Вас този път?
За мен поканата да се присъединя към преподавателския екип на M3 College е голяма чест и изключително голяма отговорност. От една страна, бизнесът има определени очаквания към PR като стратегическа функция, международните компании имат едни и същи високи стандарти и изисквания навсякъде, а от друга страна – за хората, които се ориентират към PR професията, общуването е страст, която постоянно подхранва желанието и силата им да преместват граници. Това прави предизвикателството пред мен двойно, но вярвам, че такова ще бъде и удовлетворението.
 
7. Кое според Вас прави PR не просто професия, а призвание? Всеки ли може успешно да гради добра репутация?
Когато си част от мисия и визия, в които вярваш – професията се превръща в признание. В една организация не само всеки може, но и всеки трябва да бъде отговорен за добрата репутация, защото нейното изграждане започва от вътре навън и всеки се превръща в посланик на ценностите със своето поведение. В това отношение ролята на PR мениджъра е споделена, но негова остава отговорността да бъде правилно разбрана, за да може мисията, за която работи, да бъде оценена с репутацията, която заслужава.
 
8. Една от темите в програмата на Вашия курс е „Как се създават истории и как се правят новини?” – как бихте отговорили на този въпрос с едно изречение?
За мен и историите, и новините са ключ към сърцето, към емоцията, с която искаме да свържем една идея или едно послание. Този ключ трябва винаги да бъде в ръцете на неподправената искреност.

Оригинална публикация

Leave a Reply