„Вечерта на химията“ ще пламне в различните си цветове

Ancor A Gente I 20.11.2012

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет организира

„Вечер на химията“

22 ноември (четвъртък)
от 18.30 ч.,
бул.”Джеймс Баучър” 1

с демонстрация на най-забавните и привлекателни страни на химията.

Зрелищните изпълнения на студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация за пореден път ще покажат, че химията е интересна експериментална наука. Подходящо е за ученици, деца и хора извън научната сфера, които биха искали да видят химията извън книгите.

Виртуозните химични демонстрации ще бъдат под формата на фокуси, пиротехника, гърмежи, пламъци и неочаквани промени в цвета на материята. Така "магичното" сценично представяне се съчетава с онагледяването на важни химични явления и закони.

В експериментите ще бъде включено запалване на лед от хладилника, произвеждане на кучешки лай в стъклен цилиндър, правене на магическо вино, взривяване на балони от разстояние, изригване на малък вулкан върху маса и дори призоваване на духа на Аладин по химичен път.

От 12.00 ч. в същия ден в 130 аудитория на Факултета по химия и фармация ще се проведе IV-та научна конференция под надслов „Химия и фармация – в една посока”, на която ще бъдат представени нови и утвърдени направления на научноизследователска дейност на Факултета. Ще бъдат изнесени научни постижения пред по-широка аудитория, включително студенти от Факултета по химия и фармация, гости от други университети, Българската академия на науките, учители, индустриални и бизнес партньори, както и представители на институции, свързани с науката и висшето образование.

Събитията се провеждат в рамките на Климентовите дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Leave a Reply