Теодор Захов, съсобственик на “Икономедиа”: Собствениците на групата няма да контролират съдържанието

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 10.08.2010

Винаги е имало интерес към "Спектрум нет" и разговори за продажбата й

-  Господин Захов, вече сте акционер в "Икономедиа". Имате ли амбиции да участвате в редакционния процес на изданията на пресгрупата?

- Засега не се предвижда да взимам дейно участие в това. След като влизам в "Икономедиа", трябва да споделям ценностите на групата. Аз ги харесвам. Те са безкомпромисни, с висока степен на обществена и морална отговорност. Това е много важно за една медия, която претендира да е независима. Въпреки че собствениците имат свои интереси, редакторите не се съобразяват безкрайно много с тях.

- Ще направите ли промени в бизнеса на "Икономедиа"?

- Трябва да се търсят оптимизации и нови бизнес модели. Амбициите ми са много по-големи от съществуващия сега бизнес модел на "Икономедиа".

- Какви са вашите амбиции тогава?

- Като човек, който се занимава с комуникации, аз вярвам в електронния път на разпространение на съдържанието и считам, че там тепърва има какво да се желае, има поле за развитие. Това ще е моят основен принос за просперитета на "Икономедиа".

- Електронните страници на вестниците "Дневник" и "Капитал" са едни от най-добрите за момента. Какво още трябва да се направи в тази посока?

- Сайтовете са само едната част от процеса на дигитализация. Те са задължителен компонент на който стъпва всичко останало. Съдържанието може да бъде разпространявано и чрез специализирани апликации на телефона. Факт е, че в бъдеще смартфоните ще вземат все по-голям дял от пазара. Таргет групата, която чете "Капитал" и "Дневник", е бизнес ориентирана. Тя разполага със смартфон-устройства и аз имам амбицията нашето съдържание да се доставя и там. Така то ще пристига бързо, лесно, почти в реално време и съобразено с вкусовете на всеки един потребител.

- Кога тази ваша амбиция ще стане реалност?

- Не мога да кажа с точност, защото тепърва се ориентирам в обстановката. Верният модел все още не е известен. Трябва да се мине през много експерименти, за да се определи кога, какво количество, на кого и по какъв начин да се доставя информацията.

 - Друга иновация е вече известна обаче – предстои създаването на редакционен съвет…

- Идеята е да се търси независимост на редакционната политика, такава, че да се превърне в обществен коректив. Съветът е с доста разширен състав, което на практика му дава пълна свобода. Собствениците на "Икономедиа" няма да могат да контролират решенията на съвета и редакционната политика. Ако посоката на медията се измести от основните ценности, които си поставяме, това, разбира се, може да доведе до промяна на цялостната конструкция в бъдеще. Така замислен и с добре подбрани хора, съветът ще бъде гарант за обективността, независимостта и неподкупността на една медия.

- Предстои избор за нов главен редактор на "Капитал". Какъв човек според вас трябва да заеме поста?

- Засега нямаме кандидатура, която да депозираме при редакционния съвет. Новият главен редактор трябва да отговаря на нашата ценностна система. В добавка на това трябва да е ориентиран в обществения живот в България. Трябва да е достатъчно енергичен и динамичен, което поставя известни предпочитания към по-младата част от хората.

- Трябва ли да познава отвътре "Икономедиа"?

- Не мисля, че такова нещо е задължително.

- Защо решихте да се Занимавате с медиен бизнес?

- В "Икономедиа" аз ще съм човекът, който ще помогне изданията на групата да печелят от електронните комуникации. За момента много неща се разпространяват чрез интернет, но освен реклами там няма друг източник на приходи. Идеята е да се търси симбиоза между комуникационен бизнес и медиен.

- Това ли е бъдещето на медиите?

- Не мисля, че хартиеният вариант ще загине. Той обаче ще остане в периферията. Както фиксираните телефони – те не загинаха, но имат по-ограничено ползване. Нещата ще се обърнат и тук. Ако досега електронните издания бяха ниша, която допълва хартиените, отсега нататък ще стане обратното – хартията ще се превърне в ниша.

- Вярно ли е, че "Спектрум нет" ще бъде продаден?

- Такива коментари слушам, откакто "Спектрум нет" е създаден. Винаги е имало разговори и интерес към компанията, но докато няма сделка, аз не бих се наел да коментирам.

Стр. 14

Leave a Reply