20 години от основаването на Хумболтовия съюз в България

Ancor A Gente I 22.04.2012

През 2012 г. се навършват 20 години от основаването на Хумболтовия съюз в България, който е научно-творческо сдружение на български учени – стипендианти на авторитетната германската фондация „Александър фон Хумболт”. Този юбилей Съюзът ще отбележи с тържествено събрание, в което ще участва проф. Хелмут Шварц, президент на фондация „Александър фон Хумболт”. Тържественото събрание по случай годишнината на Съюза ще се проведе в Големия салон на Българската академия на науките на 23 април (понеделник) от 14.30 часа, а в 16.00 часа ще бъде открита изложба за дейността на Съюза. В събранието ще участват представители на българските държавни институции, посолството на Германия в София и на ръководствата на БАН и университети, в които работят стипендианти на фондацията. На 24 април от 11.00 часа в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски” ще се състои церемония по удостояването на проф. Шварц със званието Почетен доктор на Софийския университет.

Преди официалното отбелязване на годишнината на Хумболтовия съюз в България, на 23 април от 10.00 часа във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Свети Климент Охридски” проф. Шварц ще изнесе научен доклад на тема „Хомолитично активиране на връзки въглерод-водород: синергизъм между експеримент и теория” (на английски език).

Интервюта с проф. Шварц могат да се вземат и на 23.04./понеделник/ в 18.00 часа в Археологическия музей, където е коктейлът по официалното му посрещане.

За контакти – проф. Георги Вайсилов- тел. 0879353505

Leave a Reply