All Channels Communication представи онлайн поведението на потребителите у нас в изследване

PR Kernel I 30.11.2010

За пръв път в България специално проучване изследва поведението на потребителите в интернет. Анализът (E-Consumers report) показва до каква степен онлайн средата и социалните мрежи определят поведението на потребителите у нас. Националното представително изследване е създадено от All Channels | Interaction, новата дигитална агенция на комуникационната група All Channels Communication съвместно с агенция за маркетингови проучвания „Ноема“. 

E-Consumers report е първият по рода си експертен анализ, който не само представя количествени данни, но и показва до каква степен дигиталната среда у нас създава потребители, как българите взимат решения за покупка и как споделят и обменят информация в интернет. Информация за проучването е поместена на специално създадения интернет сайт www.e-consumers.bg. Темите, застъпени в изследването, показват по какъв начин онлайн поведението и нагласите на хората в страната влияят на бизнеса и как те могат да бъдат използвани и канализирани от страна на маркетинг специалистите у нас.

Проучването е проведено чрез използването на комбинация от различни методи и видове изследвания. На първия етап са проведени офлайн дълбочинни интервюта с 10 топ мениджъри на най-големите компании в областта на бързооборотните стоки, финансовите продукти и фармацевтиката, недвижимите имоти и IT в България. На следващия етап е проведено онлайн допитване до 3600 човека. В последната фаза с помощта на фокус-групи са допълнени качествените изводи в изследването.

„С навлизането на дигиталните технологии се роди един напълно нов свят и голяма част от потребителите „живеят“ в него. Този свят има нови правила и моделира определено поведение, като това често е неразбираемо за хората извън този дигитален свят. Специалистите в сферата на комуникациите имаме нужда от надежден инструмент, за да бъдем адекватни и да изграждаме ефективна комуникация между марките и потребителите. Нашата цел е да покажем уникалността на потребителските нагласи на българите, да анализираме явленията и да дадем надежден инструмент на маркетинговите специалисти, за да изграждат марките си спрямо нагласите и нуждите на самите потребители – и всичко това специално за България“, коментира Александър Дурчев, главен изпълнителен директор на All Channels Communication.

Резултатите от проучването потвърждават, че интернет става един от основните фактори при вземане на решение за покупка – 53% от потребителите в България са си купили продукт, след като са научили за него в интернет. Дори 44% от тези, които не ползват интернет в България се допитват до свои приятели, които черпят информация онлайн. Потребителите се влияят силно от негативни мнения във форуми, като близо 2/3 от българите биха се отказали от покупка на определен продукт, ако видят негативно мнение за него.

Все повече хора пазаруват в интернет, но посочват като основно свое притеснение страха от злоупотреба с лични данни. 26% от българите пазаруват от родни сайтове, а процентът на хората, пазаруващи в чужди също е относително висок – 19%.

Друг от основните изводи в анализа показва, че социалните мрежи влияят силно върху лоялността на потребителите. Изследването сочи, че българите се асоциират с марките, които обичат и искат техните приятели да виждат това. 32% от потребителите в интернет стават "приятели с марки" в социалните мрежи Facebook и MySpace като 43% от потребителите, които са приятели с марки в посочените мрежи, биха искали да виждат полезна информация за тях в постовете. Най-големи симпатии в интернет печелят обувките и дрехите, следвани от музиката и филмите, а технологиите са на трето място.

E-Consumers report показва не само значението на дигиталната среда за потребителското поведението на хората у нас, но и извлича конкретни резултати и тенденции за развитие. Изследването ще се осъществява на всеки шест месеца, за да бъдат набелязвани посоки за развитие на онлайн средата специално за България.

Оригинална публикация

Мира Баджева бясна на Лора Крумова

в. Show | 01.12.2010

Междузвездна война се очаква да избухне всеки момент в bTV. след като се разбра, че Лора Крумова избутва предаването на Мира Баджева.

Заради "Тази неделя", както се казва новото шоу на Лора, "Отпечатъците" на Баджева се изместват в най-негледаемото време – 8 заранта. Предаването на блондинката тръгва от 12 декември и ще тече от 9 до 11 ч. Официалната метреса на Димитър Шумналиев и неофициална на Андрей Райчев не може да си намери място от яд и не спира да одумва Крумова, като най-меката обида била "некадърно кюфте", шушукат в коридорите на bTV. Според запознати обаче Лорчето ще цъфне на екран тънка като фиданка. Тя се готвела за новия си старт със суров, буквално военен режим, който бил дело на гаджето й Сотир. Сърф-инструкторът й наложил строга диета, съчетана с изтощителни тренировки. От близо месец журналистката и любимият й се били усамотили в планинска хижа, където Крумова по цял ден тичала, правели коремни преси и ядяла само сурови зеленчуци и риба.

Стр. 2 

Собственикът на bg-mamma купи User Media и kefche.com

в. Дневник, Компании & Финанси | 01.12.2010

NEG, компанията – собственик на bg-mamma.com, придоби 80% от рекламната мрежа User Media и сайта за игри kefche.com. Стойността на сделките не е обявена. Двегодишната компания NEG развива форума bg-mamma.com, спортния портал winner. bg и сайта с филмови трейлъри dtrailer.bg. Едноличен собственик на фирмата е Иван Николов. Компанията има приходи от продажба на интернет реклама в размер на 525 хил. лв. за 2009 г., показва справка в Търговския регистър. За 2010 г. Иван Николов очаква нетните постъпления да достигнат 1.2 млн. лв. Симион Патеев, досегашният управител и основател на User Media, запазва 20% дял. Компанията продава реклама в мрежа от нишови сайтове на тема автомобили, спорт и образование. Те са обединени съответно под брандовете autoforums.bg, sportforums.bg и studentforums.bg. User Media продава реклама в
тези сайтове, но не участва в тяхната собственост. На практика NEG купува правата за доставяне на реклама до обединената аудитория на User Media. Компанията се продава, защото е достигнат максимумът на рекламни площадки, коментира Симион Патеев. Той допълни, че цените за реклама на User Media ще бъдат намалени наполовина, тъй като от компанията са осъзнали, че са твърде високи. Приходите на компанията за 2009 г. са 81 хил. лв. по данни от Търговския регистър. Очакванията на мениджмънта са през 2010 г. постъпленията да достигнат 220 хил. лв. Kefche има 156 хил. реални потребители за октомври по данни на Gemius. Сайтът има над 14 млн. импресии за същия период. Той позволява на потребителите си да споделят игри, музика и видео. Сайтът има английска и румънска версия, като плановете на NEG са да развива проекта в чужбина.

Стр. 2

 

На 01. 12. 2010 г. в гр. Кюстендил ще се проведе протестна акция под надслов „НЕ на произвола на монополите”

До момента близо 300 000 български граждани са се включили в националната подписка. През декември подписката с предложенията на гражданите за подобряване на качеството на обслужване от страна на естествените монополи ще бъде внесена в Народното събрание.

Предизвикай късмета си в BIG BALLS на 4-ти декември

“Black Jack“ парти с Jack Daniel's и гост изпълнител Влади Димов от Five Stars

Пети Медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика” на тема “Професия: Новинар”

Начало: Понеделник, 29 Ноември 2010 г.
Край: Петък, 03 Декември 2010 г.
Място: София, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Факултет по журналистика и масова комуникация, ул. "Московска" №49
Достъп: Само с покана и За медии
Организатор: Фондация "За ново партньорство в журналистиката" и PRoPR Агенция
Отворено за медии: Да

За пета поредна година ще се проведеМедиен панаир във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Климент Охридски”.

Тази година той ще оживи сградата на ФЖМК от 29-ти ноември до 3-ти декември и ще бъде под мотото “Професия: Новинар”.

Медийният панаир е събитие, което вече половин десетилетие среща големите имена на българската журналистика със студентите, бъдещите практици в сферата на медиите и масовата комуникация. Едно събитие, което обединява теорията от академичните аули и практическата приложимост на професията, за да помогне за утвърждаването на едно по-качествено и по-силно образование на бъдещите журналисти, PR практици и книгоиздатели.

Събитието е насочено към студенти, редактори на медии, журналисти, комуникатори, пиар специалисти, преподаватели.

За допълнителна информация: http://mediafair.wordpress.com/2010/11/08/invitation2010/

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1029