Журналисти “изработиха” лакоми депутати

Vesti.bg I 2.12.2010

Журналистическа провокация, организирана от Би Ти Ви и в. "168 часа", би трябвало да предизвика сериозно сътресение в партии и в парламента Част от депутатите, полакомили се за скъпия подарък (кадър от репортажа на Би Ти Ви)

Авторите на акцията: Стоян Георгиев от Би Ти Ви и Теодор Насков от в. "168 часа"

Голям скандал предизвиква смела журналистическа провокация, организирана от Би Ти Ви (btv.bg) и в. "168 часа" (168chasa.bg).

За да проверят как депутати се отнасят към работното си време и към изискванията за морала на народен избраник, изпратили на 36 души от всички парламентарни групи изкусителна покана – да се явят на представяне на скъп луксозен мобилен телефон, където, ако отидат, ще получат телефона като подарък.

В поканата

цената на апарата е обявена – 6 хиляди лева.

Депутатите трябвало да се явят в комфортен петзведен хотел в столицата в работно за тях време – 13 часа.

По същото време в пленарната зала обсъждали промените в Закона за местните данъци и такси.

Поканата била изпратена от името на някаква "Бутикова къща "Клаус Барби"…

(За онези които не се сещат – Клаус Барби е един от най-известните нацистки военнопрестъпници, заловен след края на Втората световна война. Лично отговорен е за гибелта на десетки хиляди хора, наричан "касапина от Лион". След като няколко пъти бе осъждан, почина в затвора в Лион през 1991 г.)

В текста на поканите, изпратени на квотен принцип, има още няколко съзнателно написани неточности и направо глупости, които биха могли да подскажат на получателите, че става дума за провокация или най-малкото – за шега.

На хитро замислената провокация се отзовали 16 депутати.

Сред тях – достатъчно скандално популярният Лъчезар Иванов и още седем от ГЕРБ: Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.

От БСП е присъствал Румен Такоров, от ДПС – Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева, от "Атака" – Кирил Гумнеров, от РЗС – Бисерка Петрова, Дарин Матов, както и Димитър Чукарски – сега водещ се за независим.

Не отишли само хора от Синята коалиция, а били поканени Венцислав Върбанов, Йордан Бакалов, Марио Тагарински…

Повечето пристигнали със служебни коли.

Депутатите били събрани в малка конферентна зала, където се снимало с четири скрити камери. Красиви момичета и момчета започнали презентацията и в този момент влезли екипите на вестника и телевизията.

Народните представители най-сетне разбрали за какво става дума и побързали да си тръгнат.

Повечето били попарени, а Геновева Алексиева залегнала на стола зад колегата си Лъчезар Иванов с надежда да се скрие.

Правилникът на Народното събрание не разрешава на депутати да получават каквито и да е подаръци на стойност над 200 лв.

В в чл. 10 на приложението към правилника пише: "Народният представител не може в това си качество да получава подаръци на стойност над една пета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание.

А член 121 от правилника гласи: "Народен представител, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, респективно председателя на съответната комисия."

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на парти, Иванов казва: "Вие видяхте, че над десет колеги бяхме. Вие използвате името на една компания. Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място… Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер."

Комичен е разговорът с Митхат Метин, цитиран от в. "24 часа":

- Вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте… Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения и трябва да присъства и да гласува, той не е служител…
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- …. (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от… с колеги… ето можете да видите там колеги… наши има… бях поканен… решихме да се отзовем и се връщаме в парламента.

Публикацията в седмичника "168 часа" се очаква по-късно днес, а в петък сутринта Би Ти Ви ще излъчи разширен репортаж за журналистическата акция.

В кулоарите на Народното събрание председателят Цецка Цачева определи журналистическия експеримент като недопустим:

"В този неприятен случай две неща са недопустими – първо недопустимо е народни представители в работно време със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещание за подаръци.

Това обаче е преценка за морала и вътрешно решение на всеки един от депутатите.

За мен като председател е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи и то в момент, когато колективният орган заседава.

Мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите задължения, така че от действията на отделни народни представители, не може да се прави извод за това, че като цяло колективният орган не си върши работата".

Цачева, която също е била сред поканените, но не е отишла, ще сезира Комисията по парламентарна етика по случая с депутатите.

"На нашето заседание ще обсъдим всичко, което се случва. Разбирам от вас какво се случва, тъй като бях на заседание до много късно през нощта и тази сутрин ще се запозная с информацията, която излиза", коментира председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Искра Фидосова.

Повечето от провинилите се депутати днес се изпокриха в пленарната зала, а по време на почивките веднага се прибраха в стаите на парламентарните си групи. Така те избегнаха всякаква възможност да дават обяснения пред камерите, събщава Би Ти Ви.

Оригинална публикация

Индийска вечер в хотел "Триада" на 3 декември

Хотел "Триада" и Конектив Комюникейшънс България организират Индийска вечер с участието на индийска belly dancer. Потопете се в магията на индийския танц и култура, гарнирани с оригинални индийски специалитети.

„Тази неделя” с водещ Лора Крумова тръгва по bTV от 12 декември

ТЕЛЕМАНИАК I 29.11.2010

Новото актуално предаване на bTV ще се излъчва всяка неделя сутрин

От 12 декември в ефира на bTV стартира новото седмично актуално предаване „Тази неделя” с автор и водещ Лора Крумова. То ще се излъчва всяка неделна сутрин от 9.00 до 11.00 часа. Журналистката не само ще посреща гости в студиото, но и ще гостува в домовете на известни личности, за да разкаже ексклузивно за аудиторията на bTV малко известни факти от техните истории. В неделното предаване зрителите могат да очакват и директни включвания по актуални теми, светски новини, нетрадиционен поглед към културния живот, както и ексклузивни репортажи, представени от водещата.
„Излъчването на „Тази неделя” ще бъде по-спокойно, по-лично и с повече време, отделено за събеседниците. Ще се стремим да излезем от клишетата”, коментира водещата Лора Крумова.

Оригинална публикация

 

Декемврийският брой на сп. „Мениджър” вече е на пазара

МЕНИДЖЪР.NEWS I 30.11.2010

Най-новият и последен за календарната 2010 г. брой на сп. „Мениджър” вече е в продажба. Не го пропускайте, защото само в него можете да прочетете специално интервю с Алвин Тофлър, както и статията на еврокомисар Кристалина Георгиева „Да си пожелаем най-доброто, да се подготвим за най-лошото”.

Ако сте любопитни да узнаете и държите първи да сте информирани какви ще бъдат България и светът след „ледената епоха”, т.е. след кризата, потърсете компетентните отговори в темата на броя.

За първи път цялото съдържание на списанието можете да прочетете и на нашия сайт www.manager.bg. Ще го откриете само с едно кликване върху актуалната корица на началната страница на сайта.

Освен това имате правото и възможността да получите и дигиталната версия на новия ни брой на цената на три SMS по 1,20 лв. с включен ДДС.

Оригинална публикация

 

Новата дама в сърцето на Коцето се появи с примка на шията

Коцето и Надя са вече родители. Как се появи малката Мариана и как го отпразнуваха.

Събитиен ПАРТНЬОР: Конгрес Груп ЕООД

Организиране на мероприятия

Софтуерни дискаунтъри

Microinvest Делта Pro е наследник на най-разпространения счетоводен софтуер в България - Microinvest Делта. Със стартирането на проекта бяха обявени и серия безплатни счетоводни семинари, на които в широк кръг ще се разяснят новостите в данъчното законодателство през 2011 г., както и ключови моменти от годишното счетоводно приключване. Поканени са лектори от МФ, НАП и изтъкнати счетоводни консултанти. Първият семинар ще се проведе на 15.12.2010 г. и свободните 300 места се изчерпаха в рамките на 6 часа, след обявяването на новината на страницата на компанията. Датата на провеждане на втората конференция ще бъде обявена до края на седмицата, като поради огромния интерес организаторите търсят по-голяма зала. Черешката на тортата са множество подаръци, отстъпки и промоции за всички, присъстващи на безплатните счетоводни семинари.

Безплатен видео наръчник за фирми планиращи нов уеб сайт

Поредица от пет видео клипа представя безплатни уроци, засягащи стъпките и тактиките при стартирането и изработката на един фирмен уеб сайт.

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Детска изложба продължава благотворителната инициатива за събиране на средства за специализиран транспорт във Варна „БЪДИ АНГЕЛ, ДАРИ НИ КРИЛЕ!”

До 15.12.2010 г. цените на продукти с марка Microinvest приемат същите стойности, но в лева

Само до 15.12.2010 г. всички обявени в евро цени на продукти с марка Microinvest приемат същите стойности, но в лева! Направете най-хубавия подарък на Вашия бизнес със софтуерен продукт на Microinvest с над 50% отстъпка.