Замени полиетиленова за еко-торбичка

Kампания „Моята малка стъпка” Куриерска фирма ИН ТАЙМ и организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОБУЛПАК стартират пилотен проект - кампания за събиране на използвани полиетиленови торбички.

Изложба-демонстрация на икебана и бонсай

ПОКАНА ДО МЕДИИТЕ

Черноморско Злато с общо 8 медала от престижните международни състезания Mundus Vini и AWC Vienna

За гордост на поморийската изба Златни Медали в престижните изложения в Германия и Австрия бяха отредени за Розе Гран При 2010, лимитирана серия от точно 6 500 бутилки.

Пореден семинар за журналисти на тема: "Икономика на здравеопазването"

Ние, гражданите си плащаме здравните осигуровки, но продължаваме да плащаме за здравно обслужване. Държавното здравеопазване е меко казано – незадоволително - здравните заведения са недофинансирани, делът на средствата за лекарства, отпускани от НЗОК намалява, потребителската такса се увеличава... Д-р Красен Станчев, Лъчезар Богданов и д-р Илко Семерджиев са лектори на семинара „Икономика на здравеопазването”.

Излезе нов брой на сп. BIOGRAPH

e-vestnik.bg I 21.09.2011

Висоцки, с неизвестни снимки и истории за него. Плюс Ваня Цветкова, Дарина Павлова, Генко Генков, Фройд, Стефан Продев и др.

Хамлет или Дон Жуан, дисидент или алкохолик, бунтар или самоубиец? 28 страници от новия брой на списание “Биограф” са посветени на руския бард Владимир Висоцки. Това е първото българско издание с корица и голям очерк със сензационни и укривани досега истини за поета с китара. Публикувани са и снимки на Висоцки и театралната трупа “Таганка”, някои от които за пръв път виждат бял свят.
Вторият брой на “Биограф” е в още по-голям обем – 276 страници, което го превръща в рекордьор сред месечните списания у нас. Цената е 7 лв., но изданието е тежко като тухла, заради луксозния печат и хартия.
Специално 16-странично историческо приложение “Апокриф за Борис Трети” с автор писателката Леа Коен разследва митологизирания принос на българския монарх за спасяването на българските евреи и дава нова гледна точка към събитията от онова време.

Генко Генков – Генко Лудия, българският Ван Гог.

В новия брой има очерци (плюс неизвестни снимки) за Дарина Павлова, художника Генко Генков, журналиста Стефан Продев, Зигмунд Фройд, Бил Гейтс, Муамар Кадафи, сина на Ален Делон Антъни и др. Интервютата в “Биограф” №2 са с актрисите Ваня Цветкова и Яна Маринова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и космонавта Георги Иванов.
Освен писателката-дипломат Леа Коен, сред авторите в новия брой са Жанина Драгостинова, Миролюба Бенатова, Георги Милков, Албена Иванова и др.
Първият брой на “Биограф”, излезе на 20 август и стана едно от най-бързо продаваните списания у нас, тиражът му от 15 000 броя свърши светкавично, но издателите не допечатаха допълнителни бройки.

Оригинална публикация

Журналистиката – посредствен слугинаж

в. Галерия | Кристина ПАТРАШКОВА | 21.09.2011

Писанията за кандидатите за властта отблъскват с елементарното си слагачество

Наближат ли избори, полудяваме, отбеляза в типичния си стил тези дни премиерът Борисов.
Част от тази лудост е дъното, до което стига традиционно журналистиката ни в такива периоди. Почти всички медии ни заливат със захаросани и обидно елементарни очерци и репортажи за житие-битието на "правилните" кандидати и техните качества на свръхчовеци.
Най-вероятно това се прави, защото атакуващите властта са си платили. Без значение кой колко е дал, най-фалшиви и отблъскващи със слага-чеството си са текстовете за управляващите. Като ги четеш, направо да се чудиш как има такива съвършени хора, а народът ни все не случва на политици вече 22 години.
Връх в славословенето в тази кампания постигат кандидатите на ГЕРБ.
Ето например кой е Росен Плевнелиев според появили се тези дни писания в саморекламиращи се като авторитетни всекидневници. Разбираме, че Росен като абитуриент е писал в тефтерчето лексикон на учителката си по математика Веска Иванова. Нещо повече, правил й е серенада с китара в ръка
На свои ред тя го хвали: "Точен, толерантен и прецизен във всичко, с което се захване – такъв беше като гимназист. Сега, като го гледам непрекъснато по телевизията, се убеждавам колко важно е семейното възпитание като основа, а училището -като надграждане на характера".
Не остава по-назад и учителят му по физкултура, който обяснява, че Росен е практикувал всеки спорт с топка в двора на училището.
Бъдещият кандидат-президент дори не спял. Будел се посред нощ, за да решава задачи по математика, сякаш оттогава е предвиждал с колко важни държавни дела ще му се наложи да се захване след години.
През уикенда Роско, както сам нарече себе си кандидатът, прекара 3 часа в родния си Гоце Делчев, информират ни същите издания, сякаш това събитие е от съдбовно значение за бъдещето на страната
А може и да е, защото репортерите тържествуват, че Роско е "заредил батерии с много любов" в местното кафене "Матрицата", където бил в компанията на 5-имата си първи братовчеди, любимата си другарка Катюша Кирилова и 10-ина съученици. "Роската е много по-хубав от Стефан Данаилов, а на всичкото отгоре е и умен", направила на срещата ключово изказване кака му Валя.
Не по-малко съвършена е Маргарита Попова. Тя е скромна и не обича да парадира с качествата си, свидетелства дежурна в такива случаи съученичка. Омъжва се скоро след абитуриентския си бал и до днес живее със своя съученик Йордан Попов.
"Учехме по цял ден. Пишехме безкрайни домашни наизустявахме думи и цели текстове. Нямахме никакво време за развлечения", разказва съученичката, която се казва Фидана.
От нея неизненадващо разбираме, че Маргарита е била отлична ученичка. Не обичала да й казват Марго, затова всички се обръщали към нея с умалителното Гита.
"Като заговори, не можеше да не я слушаш. Въпреки това никога не е афиширала лидерски качества, макар че безспорно ги имаше’, спомня си друга нейна приятелка от онези години.
Макар и по-скромно описани, кандидатите на опозицията също са представени като перфектни личности.
Домът на Ивайло Калфин, естествено, е отрупан с книги. Томовете са дори по пода, а библиотеката заема цяла стена в хола. Някак случайно погледът на репортера се спира върху книгата "Седемте стълба на мъдростта", чийто автор е известният британски пътешественик и радетел за независимостта на арабските държави Томас Лорънс, известен като Лорънс Арабски. Внушението е, че тъкмо този автор е истинският и мъдър съветник в живота на Калфин
Остава всички вкупом да си сложат калпаци и да се облекат в народни носии, както направи преди време Цветан Цветанов, за да се приближи до сърцата на електората. Ние пък да се умилим от тази простосърдечност и дилемата за кого да гласуваме да стане още по-тежка.
Навсякъде по света избирателите искат да знаят цялата истина за кандидатите за власт, включително и за личния им живот. Никъде по света обаче не се появяват чак такива фалшиви писания, сякаш сътворени от третокласници, на които е поръчано да разкажат за своите родители. И децата, естествено, ги представят наивно, идеализирано и елементарно.
Страшно е тъпо, когато някой у нас трябва да бъде славословен, журналистите веднага да тичат при майка му, баща му, баба му и дядо му, съседи и съученици. От които никой не очаква да си спомнят поне една пакост или дори минимална издънка на днешния герой, за да ни накарат да го възприемем като реален човек. Това го няма и в турските сериали. Сякаш живеем във времето на социалистическия реализъм, когато изкуството, в случая журналистиката, трябва да обслужва партийни цели.
Сълзливото и захаросано описание на политиците съвсем не е толкова безобидна дейност
То създава напълно погрешна представа за тези, които евентуално утре ще вземат властта. Манипулира истината и внушава на хората напразни надежди. Да не говорим, че и дума не става за програми и идеи за управлението. Ако кандидатите въобще имат такива.
Може би и за журналистиката днес важи правилото, което уж се отнасяше само за политиката: "Ако не ги лъжем, кой ще ни повярва?".
Точно в това е драмата – от години позволяваме масово и всички да ни лъжат
Най-страшното е, че нямаме нищо против това да продължава до днес.
След което не спираме да се оплакваме поне 4 години. За да започне всичко отначало в живота ни, който обикновено определяме като безсмислен.

Стр. 19

 

IKEA – ПИАР ПРОВАЛЪТ НА ГОДИНАТА

в. Всеки ден | 21.09.2011

Премиерът и народът обърнаха гръб на хипермаркета

Вчера в 8 сутринта, да, сутринта, бях поканен на нещо като ВИП откриване на първата българска IKEA. Озовах се там около 20 минути след часа, упоменат в поканата, поради обичайното задръстване на Околовръстното шосе, на което новото локално платно не помага много. Влизайки, ми направи впечатление царящ в магазина. Никой от посрещаните не знаеше къде се намира, а камо ли къде трябва да се озоват гостите. Когато се качих на втория етаж при около която трябваше да протече церемонията по откриването, разбрах причината. Домакините бяха нервни от непристигането на премиера, което не се случи и в рамките на следващия час. Той дипломатично се извини с откриване на обновеното Бистришко шосе, където с кмета фандъкова зарадваха хората. За техен представител трябваше да послужи новият регионален министър Лиляна Павлова, която намина за някоя минута и въпреки задържането от страна на домакините си тръгна възможно най-скоро.
Така няколко бивши като Соломон Паси. Минко Герджиков, Красимир Катев, както и Левон Хампарцумян се явиха звезди на сутрешното парти. Повечето хора бяха заети с това да чакат на дълги и мудни опашки за кафе. За акомпанимент служеше оригинално меню-твърде големи, за да са хубави, мъфини и кренвирши от шублера. Не се намери кой да пусне музика, кой да говори на отчаяните от дългото безизвестно чакане ВИП-ове, нито пък кой да ги разведе из постничкия в сравнение със солунския магазин. се превърна в големия пиар провал на годината, че и на петилетката. По-лошото за световната верига е, че нейните бг наместници докараха нещата дотам, вместо бой кой да влезе първи от редовите купувачи, да има повече клоуни, отколкото клиенти при отварянето за граждани в 10 часа. Вестникарски погледнато, можем да кажем, че двете издания, в които пуснаха брошура и реклама, явно са по-малко влиятелни, отколкото сме смятали и в най-песимистичните си оценки. От човешка гледна точка ми е жал за такъв голям бранд като IKEA, който е толкова лошо маркетиран специално на българския пазар. Все пак преди месец бях в оригиналния дом на веригата в прекрасния шведски Хелзингборг и знам какво всъщност тя представлява.

Стр. 18

bTV Radio в ефира на София

в. Класа | 21.09.2011

Най-новото радио в ефира на София – bTV Radio, стартира в началото на следващия месец на честота 101.1 FM. Така вече и радиослушателите ще имат възможност да следят всички емисии на "bTV Новините", всички актуални предавания на bTV, като "Тази сутрин", "Тази събота", "Тази неделя", както и токшоу програмите на телевизията, сред които "Нека говорят…", "Шоуто на Слави", "Търси се…" и др. bTV Radio ще излъчва и новини на всеки кръгъл час, като в програмата му се предвиждат и авторски продукции. bTV Radio е насочено към младата, активна аудитория, която е постоянно в движение и за която е от ключово значение да има достъп до новините, информацията и всички любопитни теми от деня във всеки един момент, по най-удобния за ползване канал. bTV Radio ще достига до аудиторията на места, на които достъпът до телевизия и интернет е затруднен – в автомобилите на път за работа или почивка, по време на развлечения извън къщи и т.н. Тази нова мащабна стъпка е естествено допълнение към мултиканалната платформа, която bTV Media Group развива успешно от 2009 година. Така програмата на bTV ще стане достъпна чрез всички канали – телевизия, интернет и радио.

Стр. 20

Георги Георгиев стана съдружник в “Блиц” и “Шоу

в. Банкер | 21.09.2011

Президентът на волейболния клуб на ЦСКА и строителен предприемач Георги Георгиев е новият съсобственик на компанията "Интермедиа", която притежава жълтия седмичник "Шоу"и информационната агенция "Блиц". Сделката с досегашния мажоритарен собственик Георги Илиев е финализирана в края на миналата работна седмица. По неофициална информация Георгиев е закупил 50% от "Интермедиа" чрез фирмата си "ГМ прес". Промяната на собствеността все още не е отразена в Търговския регистър.
В началото на август "ГМ прес" купи 34% от компанията "Стандарт нюз".

Стр. 35

Стояна Георгиева: Олигарси купуват онлайн медии

в. Банкер | 21.09.2011 

"Определени български олигарси купуват и имат амбицията да бъдат собственици на интернет издания. Те виждат, че в чужбина се говори за бум на онлайн медиите и решават и те да се качат на влака." Така управителят и главен редактор на "Медиапул" Стояна Георгиева обясни пред "БАНКЕРЪ" навлизането на неясни капитали в новинарските агенции. Тя допълни, че след като такива хора станат собственици, започват да подпомагат основния си бизнес чрез черен PR и клевети срещу конкурентите си.
Най-малко 15 000 лв. е месечната издръжка на информационен сайт, които поднася на читателите си собствени новини, твърди още Георгиева. Според нея повечето от нароилите се жълти сайтове са далеч от каквато и да било журналистическа етика. По думите й те се преписват един друг, разпространяват непроверени информации, в огромната си част са близки до властта и откровено й пиарстват. Георгиева даде пример с двата нови жълти седмичника, които като по команда "удряли" реални и измислени врагове на Вътрешния министър Цветан Цветанов. "Новините" им веднага се появявали в жълтите онлайн издания.

Стр. 35