“24 часа” търси изгубената България чрез своите читатели

в. 24 часа | 08.06.2011


Ако някой познае островърхата къща, нека ни разкаже за нея

Историята описва глобалните събития и живота на големите личности и обикновено пропуска малките елементи от мозайката, които винаги са основна съставна част на всяко изображение.
Това са животът и съдбата на обикновените хора, те присъстват под формата на статистика и безименно.
Няма нищо по-интересно от разказите на нашите дядовци и баби за това какво е било, но обикновено динамиката на днешния ден някак не ни оставя време за техните истории. Колко пъти сме си казвали – ех, дядо ми или баба ми разказваше за едикакво си, ама не помня. А него вече го няма.
Именно затова "24 часа" и сайтът "Изгубената
България" ще се опитат всяка събота да търсят изгубените истории и да намерят отговорите на въпроси, които се крият в отдавна забравени фотографии.
За начало избрахме една снимка на улица "Цар Иван Асен И", правена вероятно в началото на 30-те години на XX век.
Снимката е заснета от терасата на последния етаж на кооперативен дом "Асеновецъ" и това, което поражда въпроса в нея, е малката островърха къща вляво, която, изглежда, се е намирала точно на ъгъла с улица "Виктор Юго". По ирония на съдбата срещу нея, преди сградата със сладкарницата, е домът на познавача на стара София -Драган Тенев, който си отиде преди няколко години. Редакцията на "24 часа" исайтът "Изгубената България" молят читателите, които имат снимки или истории от района, да ги споделят. Те ще намерят място и във вестника, и в сайта като малки парченца от пъзела на миналото. Насочващи подробности: Къщата вероятно е била съборена още в 30-те години, като на нейно място сега са или сградата на ъгъла на "Иван Асен" с "Виктор Юго", или малката триъгълна градинка между " Иван Асен" и улица "Янтра". Възможно е градинката да е била двор на островърхата къща.
Кино "Влайкова", което е наблизо, е строено през 1928 г.
Не е ясно дали по това време улица "Виктор Юго" е продължавала до канала – т.е. булевард "Евлоги Георгиев", покрай Перловската река.
Не е ясно дали изобщо улица "Виктор Юго" е съществувала по това време, защото на снимката не личи прекъсване на тротоара. Ако имате отговори или снимки от този район, или други интересни фотографии, изпратете ни ги на адрес: lostbulgariq@yahoo.com, или на редакционния адрес.

Стр. 23

Leave a Reply