Семинар: “Ангажиране на служителите и вътрешни комуникации”, част от LSPR, лектор Дария Манева

Начало: Сряда, 05 Януари 2011 г. – 18:30 часа
Край: Сряда, 05 Януари 2011 г. – 21:30 часа
Място: София, офис на Юнайтед Партнърс, ул. "Кирил и Методий" №120
Достъп: Такса участие
Организатор: London School of PR (LSPR)

Лектор:

Дария Манева, Директор Комуникации Е.ОН България

Теми, включени в семинара:

• Какво е ангажираност на служителите;
• Връзки с вътрешните ключови групи и вътрешен маркетинг;
• Какво прави кампаниите за вътрешна комуникация толкова трудни;
• Кой е отговорен за вътрешните комуникации: връзка с управлението на репутацията;
• Понятието за служителите като посланици на компанията;
• Видове и методи за вътрешна комуникация;
• Кога вътрешната комуникация е крайно необходима: преструктуриране, промяна на идентичността на компанията, съкращения, кризисен мениджмънт;
• Ролята на интранет, форумите, корпоративния блог;
• Важността на управлението и лидерството във с вътрешните комуникации;
• Важността на психологическия договор.

За LSPR: London School of Public е част от David Game Media Group и има представителства в повече от 20 страни. Предлага много високо ниво на специализирано и сертифицирано обучение в сферата на PR, Интегрирани Маркетингови Комуникации и Управление на Репутацията. Участниците добиват завършена представа за основната концепция и съвременните течения в областта на PR, както и умението да прилагат тези знания във всички сфери на бизнеса.

Биография на лектора:

Дария Манева е Директор Комуникации на енергийната компания Е.ОН България от 2006 година. Преди това е Директор Корпоративни връзки в Нестле България. Професионалната й визитка включва и 4 години работа като Програмен директор в частна електронна медия.
Тя е магистър по Международни отношения и европеистика от Централноевропейския университет, Будапеща, и магистър по Приложна лингвистика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Специализирала е Бизнес администрация, Търговско и европейско право.
През последните години Дария Манева е активен лектор по въпросите на корпоративните комуникации, вътрешните комуникации и кризисния PR. Заедно с екипа си е носител на награда за ефективни вътрешни комуникации Grapevine Awards 2009. Вярва, че в основата на всеки успех е добрата комуникация и че тя е въпрос не само на добри познания, но и на правилна нагласа и отношение.

За повече информация:

Ивета Емилова e-mail: iveta.emilova@united-partners.com,
Елена Брайкова e-mail: elena.braykova@united-partners.com
тел.: 02 832 33 44

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1226

Представяне на проект „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа”

Начало: Петък, 07 Януари 2011 г. – 13:30 часа
Край: Петък, 07 Януари 2011 г. – 15:00 часа
Място: София, Национален учебен център при БЧК, с. Долни Лозен, Столична община
Достъп: Само с покана и За медии
Организатор: Национален учебен център при БЧК
Отворено за медии: Да

На 7 януари 2011 година ще бъде представен проект „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа” и съпътстващата учебна симулация за действия след терористична атака на училище, където ще бъде показана работата на младежки аварийни екипи по спасяване на пострадалите и ликвидирането на последствията.

Събитието ще се състои на 7 януари 2011 година (петък) от 13:30 до 15:00 часа в базата на Национален учебен център при БЧК, с. Долни Лозен, Столична община.

Проектът ще се реализира на територията на Франция, Гърция и България за срок от 12 месеца. Това е първият подобен проект в рамките на инициативата за превенция на ЕС, в който българската страна е водеща.

Водещ партньор на проекта е Националния учебен център при БЧК, а партньори са:

1) Стоп Файър, България;
2) Областна дирекция противопожарна безопасност и спасителни действия – ГАРД, Южна Франция/ Fire and Rescue Service Department at Gard, South France;
3) Община Акрит, Гърция /Municipality of Acrites, Greece.

На официалното представяне ще присъстват представители на партньорските организации:

- инж. о. р. полк. Атанас Стефанов, директор на НУЦ при БЧК;
- г-жа Калиопи Пурсаниду, кмет на община Акрит, Кастория, Гърция;
- полк. лейтенант Лоран Жозеф, началник на направление „Пожарна безопасност и спасяване” към областна дирекция СДИС30-ГАРД, Франция.

Може да потвърдите вашето участие до 18.00 часа на 6 януари 2011 г. (четвъртък) на:

Стоян А. Стоянов

PR Manager
PRoWay Communications Agency

Mob: + 359 (888) 889 811
+ 359 (879) 646 648
E-mail: stoyanov@proway.bg

За Проекта

Главна дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита” към Европейската комисия одобри изготвения от Националния учебен център към БЧК проект със заглавие „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа”/Modern approaches for prevention amongst children in Europe”, сред 55 подадени предложения. На работна среща в Брюксел, Комисията отбеляза проектът за приоритетен, тъй като предлага изготвянето на интегриран учебен модел и методология за ранна превенция за страните членки на ЕС. Това е първият подобен проект в рамките на инициативата за превенция на ЕС, в който българската страна е водеща.

Резюме: Дейностите от проекта предвиждат създаване на устойчива мрежа от професионални публични институции и организации от страните на ЕС, които да обменят експертни мнения и знания в областта на превенцията срещу природни бедствия и катастрофи по отношение на подрастващите – деца и младежи. Очакваният резултат от проекта е синхронизиране и подобряване на съществуващите учебни методи, създаване на интегриран модел на училищна програма за ранна превенция и обучение срещу бедствия, аварии и катастрофи и действия при терористични атаки. В рамките на проекта ще бъдат създадени 3 демострационни младежки аварийно-спасителни екипа, ще бъдат селектирани 5 училищни екипа, проведени 3 мащабни симулация, пътека за оцеляване, създаден един образователен филм и издадено интерактивно помагало за децата и учениците в основен курс.

 

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1259

Семинар: “Протокол”, част от LSPR, лектор Мария Касимова

Начало: Сряда, 12 Януари 2011 г. – 18:30 часа
Край: Сряда, 12 Януари 2011 г. – 21:30 часа
Място: София, офис на Юнайтед Партнърс, ул. "Кирил и Методий" №120
Достъп: Такса участие
Организатор: London School of PR (LSPR)
Отворено за медии: Не

Лектор:

Мария Касимова, Консултант по етикет и протокол

Теми, включени в семинара:

• Какво е бизнес етикет и какво го отличава от протокола;
• Правила в бизнес етикета;
• Умения в областта на бизнес етикета;
• Значението на етикета за имиджа на една компания;
• Протокол по време на делова среща, преговори, семинари;
• Социален етикет и неговата универсалност;
• Различия в етикета на интернационално ниво;
• Дрескодове и адекватен имидж;
• Етикетът пред медиите;

За LSPR: London School of Public Relations е част от David Game Media Group и има представителства в повече от 20 страни. Предлага много високо ниво на специализирано и сертифицирано обучение в сферата на PR, Интегрирани Маркетингови Комуникации и Управление на Репутацията. Участниците добиват завършена представа за основната концепция и съвременните течения в областта на PR, както и умението да прилагат тези знания във всички сфери на бизнеса.

Биография на лектора:

Журналист, магистър – филолог по български език и литература от Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Консултант по етикет и протокол, медиа консултант и трейнър.
Мария Касимова има дългогодишен опит в областта на различните медии у нас. Започва кариерата си като водещ на младежкото предаване “Формула 5”. Била е автор и редактор в различни издания, сред които вестниците “Стандарт уикенд”, “Стандарт” и “24 часа”, списание „Сега“, поредицата на БНТ „Умно село“. Автор на интервюта с мегазвезди на рокмузиката като Роджър Глоувър от “Дийп Пърпъл”, Рони Джеймс Дио, Барни Шоу от “Юрая Хийп” и др.
Мария има и преподавателски опит като лектор в програмата "Изкуството – начин на мислене" на Нов Български Университет. От юни 2002 г. до май 2005 е отговорен редактор в лайфстайл списание Едно, след което е последователно заместник главен редактор на ELLE България от основаването му у нас, главен редактор на същото списание, редактор Специални проекти и скоро след това и главен редактор на списание „Капитал Лайт“, Икономедия АД
От октомври 2008 до октомври 2010 тя създава и работи като главен редактор на списанието за деловата жена НЕЯ. След закриването му, Мария Касимова основава своето „Ma studio – coaching & behavior“, където осъществява обучения, тренинги и развива социални мрежи в реални условия. Обучението си в областта на етикета и дипломацията получава в различни школи и училища в Париж, Лондон и Брюксел, сред които Minding Manners и International School of Protocol and Diplomacy.

За повече информация:

Ивета Емилова e-mail: iveta.emilova@united-partners.com,
Елена Брайкова e-mail: elena.braykova@united-partners.com
тел.: 02 832 33 44

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1269

Първа среща на Apeiron Academy Клуб Вътрешен комуникатор за 2011 година

Начало: Четвъртък, 13 Януари 2011 г. – 17:30 часа
Край: Четвъртък, 13 Януари 2011 г.
Място: София, Apeiron Hall, ул. "Искър" №54, ет. 1
Достъп: Свободен, след потвърждение
Организатор: Apeiron Academy, Акредитиран квалификационен център на CIPR (UK)
Отворено за медии: Не

През януари ще се проведе първата среща на Apeiron Academy Клуб вътрешен комуникатор за 2011 г., която заслужено ще бъде посветена на темата за новите предизвикателства: „Каква ще бъде 2011 г. за вътрешните комуникации? Какво да очакват и какво ще предизвиква специалистите вътрешни комуникации?”

Каним ви да се включите в дискусията и да обсъдим:

- Ангажирахме ли служителите и мениджърите през 2010 г.?

- Какво остана неизпълнено от 2010 г.?

- Какви са стъпките ни за 2011 г.?

- Очакваме ли изненади и как можем да ги изненадаме?

- Как да се подготвим по-добре за управлението на вътрешните комуникации в нашите организации?

Повече информация за срещата можете да откриете на Grapevine Blog на http://bit.ly/hk27tS

Потвърждение за участие в срещата на Apeiron Academy Клуб Вътрешен комуникатор можете да направите на тел.: 02/ 811 78 55 или на grapevine@apeironcommunication.com

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1277

PR Thursday: “Кариера в България – може ли да се случи и на каква цена?”

Начало: Четвъртък, 13 Януари 2011 г. – 19:00 часа

Място: София, Сградата на М3 College, ул. „20 април“ 26 (близо до пл. „Руски паметник“)

Достъп: Свободен

Организатор: M3 College

Отворено за медии: Да

Гореща дискусия в рамките на първия за 2011 PR Thursday

Заповядайте, за да дискутирате интересната тема със:

Симона Харизанова, основател на Back2BG

Пламен Вушев, собственик и управител на Jobs.bg

Стела Узунова, мениджър „Връзки с клиенти“ в AIMS Human Capital

Вход свободен!

Включете се в нашата дискусия и ще научите:

– Възможна ли е професионалната реализация в България?

– Предимство или недостатък е образованието в чужбина?

– Какви са изискванията на работодателите?

– Кои са търсените специалисти и за кои не достигат работните места?

Всеки участник в PR Thursday ще получи специален ваучер за 20% отстъпка от цената на който и да е курс в M3 College през следващите 3 месеца.

 

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1279

Квалификационна програма CIPR Diploma in PR, с акредитирани гост-лектори на CIPR от Великобритания

От януари 2011 г. стартира новият курс в България на британската квалификационна програма за PR специалисти с по-висока квалификация – CIPR Diploma in PR. Регистрацията за участие е отворена до края на декември 2010 г. в Apeiron Academy – акредитиран квалификационен център на Британския институт за PR (CIPR, UK).

CIPR Diploma in PR е най-високата следдипломна квалификация на Британския институт за PR (Chartered Institute of Public Relations, UK) и отговаря на Level A7 (Master Level) от британската Национална квалификационна рамка (NQF, UK). Програмата е подходяща за професионалисти с познания и опит в сферата на пъблик рилейшънс. Успешно завършилите студенти на CIPR придобиват международно и професионално разпознат сертификат за професионална компетентност.

Основните теми, които покрива курса, са:

 - PR като управленска функция
 - PR планиране
 - Водещи теоретични направления в науката за PR
 - Управление на репутацията
 - Корпоративна социална отговорност
 - Взимане на решения и управление на кризи

Продължителността на курса е 12 месеца, като включва общо 48 лекционни часа. Лекциите се водят от акредитирани гост-лектори на CIPR от Великобритания. CIPR издава и документите за постигнатото ниво на професионална компетентност – Certificate или Diploma.

Apeiron Academy, Aкредитираният център на CIPR, управлява организацията и реализирането на програмите на CIPR в България като следва и прилага всички изисквания, критерии за качество и стандарт на обученията на Института, включително осигурява и кконсултация при избор на подходяща професионална квалификация. Атестационната комисия на CIPR контролира работата на Акредитирания център по управлението на квалификационните програми.

Кандидатите за CIPR Diploma in PR трябва да покриват някои основни изисквания, свързани с познания и практически опит в сферата на комуникациите. Пълната информация за квалификационната програма, включително критерии и начин за кандидатстване, могат да бъдат открити на сайта на Apeiron Academy http://apeironacademy.com/cipr/diploma.html .

За допълнителна информация и регистрация, можете да се свържете с екипа на Apeiron Academy.

Т + 3592/ 8117855
Е apeiron@apeironcommunication.com
W http://apeironacademy.com/index.html

Допълнителна информация: http://www.eventbox.bg/events/1177

Еднодневен курс “Събитиен мениджмънт”

M3 Communications College I 13.01.2011

Първият за 2011 г. еднодневен курс в M3 College подготвя за Вас специална изненада!

+ 1 допълнителен час, споделен от изявен практик
Неделя, 16 януари 2011. Начало – 9:30 часа!

Събитийният мениджмънт се превръща в неделима част от цялостната политика на всяка успешна компания.
Научете още сега как се прави планиране, организиране, координация, провеждане и оценка на дадено събитие!
Ще Ви запознаем със същността, моделите, концепциите и добрите практики в сферата на организиране на специални събития.

По време на курса ще се дискутират следните теми:

- Въведение в събитийния мениджмънт
- Етапи на управлението на събития
- Среда на събития, управление на времето, управление на финансите
- План на реализация на събитие
- Творчески процеси – концепция на събитието, дизайн на мястото, писане на сценарии
- Казуси от практиката

Лектор:
Стефания Темелкова, докторант в Департамент „Масови комуникации“ в НБУ
Специален гост:
Стефка Огнянова, Event Manager в M3 Communications Group, Inc.

Хорариум:
6 учебни часа + 1 час подарък
В уютната обстановка на M3 College Ви очакват още обяд и допълнителни материали. Ако пожелаете, ще получите и разпечатана презентация.

Сертификат:
Всеки курс гарантира високо ниво на подготовка и удостоверение за професионална еднодневна специализация.

Цена на курса: 100 лв.

Запишете се още сега:

college@m3bg.com
или
02/ 951 67 75

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1209

Годишна конференция на тема: “Медиите и политиката”

Начало: Понеделник, 17 Януари 2011 г. – 10:00 часа
Край: Понеделник, 17 Януари 2011 г. – 12:30 часа
Място: София, Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. "Любен Каравелов" №15
Достъп: Само с покана и За медии
Организатор: Фондация “Медийна демокрация” и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер”
Отворено за медии: Да

Фондация “Медийна демокрация” и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер” организират годишна конференция МЕДИИТЕ И ПОЛИТИКАТА.

Теми:

Какво се случва с медиите през 2010?

Какви са отношенията между политиката и четвъртата власт?

Свободни ли са медиите?

П Р О Г Р А М А

откриване

10.00 – 10.05 – Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация “Медийна демокрация”

10.05 – 10.10 – Матиас Барнер, директор на Медийната програма
за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер”

10.10 – 10.15 – Цецка Цачева, председател на Народното събрание
на Република България

първа част

10.15 – 11.15, модератор: Орлин Спасов

Георги Лозанов
Законът, този добър дядо на медиите

Тотка Монова
Предефиниране на социалните роли: медийни герои и сюжети на прехода

Ивайло Дичев
Фигуралният свят. Изместване и сгъстяване в медиите

Нели Огнянова
Политическата реклама в медиите

Калина Петкова
Българската телевизионна публичност: възходът на жълтата политика

Георги Савчев
Живот и смърт в българското радио: травми и политическа идентичност в етера

Елена Колева
Ангажираните пиксели: политическата визуалност във всекидневниците

КАРТА на МЕДИЙНИТЕ ЗАВИСИМОСТИ – 2010
11.15 – 11.30

втора част

11.30 – 12.30, модератор: Николета Даскалова

Марина Кирова
Българската блогосфера: политическа (не)употреба

Ели Александрова
Метаморфози на гражданското общество и политиката: от Ганковото кафене до
Facebook

Юлия Роне
Vbox7: политика домашно производство

Мая Цанева
Правителството и европейските въпроси в дискурса на интернет медиите: сравнителен анализ на официалните и независимите гледни точки

Гергана Куцева
Новите реалности: „медиатизиране” на политиката или „политизиране” на медийното съдържание

Николета Даскалова
Новинарската стойност на политическите субекти

Орлин Спасов
Медиите и политиката: залезът на четвъртата власт?

обща дискусия

http://www.fmd.bg/?p=5757

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1280 

Курс по “Интегрирани маркетингови комуникации”

M3 Communications College I 13.01.2011

Начало: 18 януари 2011
Край: 28 януари 2011

Курсът се провежда вторник и петък от 18:00 ч. до 21:30 ч.

Цел:

Да анализира в увлекателна, интерактивна и високо визуализирана форма спецификата на интегрираните маркетингови комуникации на основата на най-доброто от световния опит.

Задачи и структура:

1. Да анализира основните маркетингови комуникации.
2. Да анализира маркетинговите комуникативни константи, чрез които интегрираме различните маркетингови общувания.
3. Да анализира основните интеграции на маркетинговите комуникации.

Тези три задачи определят структурата на семинара, който е организиран в следните части:

1. Основните маркетингови комуникации
2. Маркетинговите комуникативни константи на формално и на съдържателно ниво
3. Интеграциите на маркетинговите комуникации

Преимущества на семинара

Участниците ще научат ключовите елементи на различните маркетингови комуникации и начините, по които ги интегрираме. Обединените усилия на маркетинговите общувания генерират (много) по-високи приходи в сравнение с изолираните усилия на тези комуникации.

Програма на семинара

1. Основните маркетингови комуникации
1.1. Рекламата – дефиниции, класификации, функции, преимущества и недостатъци
1.2. Пиарът – дефиниции, класификации, функции, преимущества и недостатъци
1.3. Комуникациите на стимулиране на продажбите – дефиниции, класификации, функции, преимущества и недостатъци
1.4. Комуникациите на директния маркетинг – дефиниции, класификации, функции, преимущества и недостатъци
1.5. Мърчъндайзинговите комуникации – дефиниции, класификации, функции
1.6. Дизайнът на продуктите като маркетингова комуникация – дефиниции, класификации, функции
1.7. Корпоративна архитектура – дефиниции, класификации, функции

2. Маркетинговите комуникативни константи като интегриращ инструмент
2.1. Маркетинговите комуникативни константи на формално ниво – търговски марки, корпоративни цветове, различни знакови системи, дизайн на продуктите и тяхната роля в интеграцията на маркетинговите комуникации
2.2. Маркетинговите комуникативни константи на съдържателно ниво – рекламните апели и тяхната роля в интеграцията на маркетинговите комуникации

3. Интеграциите на маркетинговите комуникации
3.1. Рекламните кампании като начин на интеграция
3.2. Основните начини за интеграция на маркетинговите комуникации

Информация за лектора

Проф. Боян Дуранкев е икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

През 1980 година завършва специалността социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС.

Проф. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Ръководил е първото национално изследване „Българската фирмена култура” (2001) и проекта „Маркетингова стратегия на висшето образование в България” (2003). Преподавател по маркетинг и интегрирани маркетингови комуникации в УНСС, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Нов български университет и Висшето училище по застраховане и финанси.
Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг.

Формат:
Семинар

Лектор:
Проф. Боян Дуранкев

Хорариум:
14 учебни часа

Допълнителни материали:
Материалите ще се получават на място и ще са съобразени с практическата насоченост на курса.

Сертификат:
Всеки курс гарантира високо ниво на подготовка, сертифицирано (след полагане на изпит) от МОMН с удостоверение за професионална специализация.

Цена на курса:
150 лв.

Начин на плащане:
В брой и по банков път

Запишете се още сега:

college@m3bg.com
или
02/ 951 67 75

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1163

PR Thursday: “Франчайзинг на известни марки в България – лесно ли става?”

Начало: Четвъртък, 20 Януари 2011 г. – 19:00 часа
Край: Четвъртък, 20 Януари 2011 г. – 21:00 часа
Място: София, ул. „20 април“ №26 (близо до пл. „Руски паметник“)
Достъп: Свободен
Организатор: М3 Communications College
Отворено за медии: Да

Очакваме Ви от 19:00 часа в сградата на М3 College, ул. „20 април“ №26 (близо до пл. „Руски паметник“), за да обсъдим темата със:

Светослав Билярски, маркетинг експерт, франчайзодател и собственик на търговски марки, собственик и създател на franchising.bg

Петър Бончев, представител на ресторанти Subway за София

Веселин Венев, мениджър Консултантска Мрежа на Address, преди Франчайз мениджър на Office 1 Superstore

Ще научите:

- Как да победим кризата с франчайз?

- Как да изберем новия си бизнес?

- Кои са трудностите при франчайзинга в България?

- Какво е състоянието на франчайзинг пазара у нас?

PR Thursday е първият и единствен български PR клуб, в който PR специалисти, бизнес лидери и политици имат възможност да споделят истинското си мнение и да го отстояват пред вас всяка седмица.

————————————————————————–

Пълната информация за събитието може да откриете в EventBox.bg – Бизнес събитията в Българияhttp://www.eventbox.bg/events/1305