Александър Христов: Най-добрият клиент е този, който плаща за идеи и стратегически консултации и си ги изисква непрекъснато

www.m3college.com  I 12.06.2014

Доколко важна е химията в отношенията между един пиар и един клиент? Какви качества трябва да притежава добрият пиар специалист и кои са успешните практики, когато говорим за добър ПР в България? На тези и на още въпроси ще търсим отговорите днес, защото решихме да Ви срещнем с един човек, който е сред най-добрите ПР специалисти в България и е един от вдъхновяващите преподаватели в M3 College.

Той е акаунт директор на PR агенция Civitas Bulgaria и преподавател в УНСС и в НБУ. Благодарение на богатия си опит в много области – във вътрешни отдели на компании, в агенция, като лектор и журналист, успява да комбинира различни знания, умения и гледни точки в сферата на комуникациите. Председател на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) от 2011 до 2013 г. Не спира да публикува статии за PR, реклама и маркетинг. Автор е на книгата „ПР практика: Работа с агенция“. Той е д-р Александър Христов.

Здравейте! Какво не казах за Вас, а трябваше?

Мога да връзвам плитки. Шегата настрана, това е свързано с нещо фундаментално в работата на ПР специалистите – да умееш да разбираш потребностите на другия и да придобиваш умения, които привидно са ти непривични.

Какво Ви вдъхновява във Вашата работа?

Предчувствието, че по възможност голяма група хора ще имат полза от това, което правя. И разбира се, признанието на тези хора, както и на колегите. И естествено – на студентите. А в ежедневен план – възможността да намериш просто решение на сложен казус и да видиш една добра идея, реализирана по блестящ начин.

Кое е най-ценното нещо, на което се опитвате да научите Вашите студенти и курсистите в M3 College?

Понеже става въпрос за ПР – опитвам се да ги науча да бъдат мислещи, да не се сковават пред нестандартните решения и да се опитват да вземат решения в условията на динамична среда и информационна несигурност. Освен това се старая да им предам и идеята за инициативността. Никога не бива да очакваме от потребителите да дойдат някъде, да харесат или купят нещо, без да положим изключителни усилия за това да им разкажем съдържателна история по възможно най-интересния начин.

Според Вас достатъчно ефективно ли е ПР образованието у нас?

Всъщност ефективността на ПР образованието е строго индивидуална и зависи от почвата, в която се поставят семената. Иначе казано – от самите студенти и доколко те имат амбицията и ентусиазма да използват образованието си като основа и вдъхновение да правят чудеса в практиката. Като цяло ПР образованието в страната ни е повече теоретично и по-малко практическо, отколкото би трябвало да бъде.

Ако мога да нарека Вашите студенти „новото поколение в ПР“, какви са предизвикателствата пред тях?

Основното предизвикателство е да успяват да комуникират по-активно, по все повече канали, към все повече и повече групи от хора. Може би това е типично за всяко ново поколение. И още: да не се връзват много-много на вярванията на специалистите от старото поколение и да се вдъхновяват повече от променящия се свят наоколо, отколкото от минали, пък макар и легендарни, ПР кампании.

Какво трябва да знае, може и притежава един ПР специалист, за да създава добри взаимоотношения с клиентите?

ПР специалистите трябва да притежават доста богат комплекс от умения – от комуникативност до задълбочено разбиране на дейността на клиентите. Освен това в изграждането на добри взаимоотношения с клиентите е важно да забравим нагласата „ти не ме разбра правилно“ – ако е така, значи ти не си намерил най-подходящия начин и ситуация да кажеш това, което искаш или смяташ за нужно. Това ни прави по-отговорни и по-дисциплинирани.

Доколко важна е хармонията в отношенията между един пиар и един клиент?

Също толкова важна, колкото и хармонията между двама души в едно семейство. Практиката показва, че добрите отношения между клиент и агенция в ПР трябва да се изграждат с идеята, че ще бъдат стратегически и взаимоизгодни. За това е необходима хармония и взаимно разбиране, няма начин.

Комуникацията ПР/маркетингови агенции и клиенти – по-скоро възможна или все още невъзможна?

Напълно възможна, иначе агенциите отдавна да са спрели да съществуват. Съвършената комуникация обаче невинаги е възможна, но аз лично съм убеден, че това зависи от успехите или неуспехите в съвместната работа. Тоест комуникацията е вторична, първичното е доброто или не толкова доброто сътрудничество.

Според Вас в България ПР агенциите гледат качеството или количеството на клиентите?

Според мен трябва да обърнем въпроса, тъй като ПР агенциите в момента не са в позицията да избират, а осъществяват всякакъв тип комуникационни дейности за колкото е възможно по-голям брой клиенти. Естествено е обаче компаниите да търсят качеството в работата на ПР агенциите и го получават както от големи, така и от малки ПР агенции.

Кой е най-лошият и най-добрият клиент според Вас?

Най-добрият клиент е този, който плаща за идеи и стратегически консултации и си ги изисква непрекъснато. Това страшно много мотивира добрите ПР специалисти в агенциите. А най-лошият е самовлюбеният. Както често казвам, това е един особен корпоративен шовинизъм, който обаче действа много разрушително по отношение на трезвата преценка и на доброто управление на публичността. Вглеждането в пъпа проваля и добрите идеи, за съжаление.

Какво трябва да знаем от ПР гледна точка, ако сами искаме да комуникираме бизнеса си?

Най-хубавото в това да правиш самостоятелно ПР на бизнеса си е възможността за интегриран подход – когато знаеш много добре какво продаваш и ако знаеш как да го комуникираш, ефектът би трябвало да е отличен.

Какви са най-честите грешки на ПР-те у нас и как можем да ги избегнем?

Не бих го нарекъл грешка, но съсредоточаването върху това да доведеш до съвършенство някакъв детайл – кетъринга, облеклото на промоутърите, всяко малко и голямо текстче, ни пречи да погледнем голямата картина – например посланията, които изпращаме.

Кои са най-важните неща, които сте научили от опита си досега?

Може би най-важното е увереността, че за постигането на разбирателство в работата, а и в личния живот, е отговорен само и единствено този, който комуникира.

Колко процента сиво има в пиара?

По-страшно от сивото в ПР е розовото. Самовлюбеният оптимизъм и огромните неоправдани очаквания по-трудно се преживяват от сивите практики. За сивото поне знаем, че не трябва да бъде такова. А да смяташ, че предлагаш най-съвършеното нещо на пазара, е системна и за съжаление, често непоправима грешка.

Какво е най-хубавото и най-лошото на това да си ПР?

Най-хубавото е, когато създаваш кампании, които водят до дългосрочни позитивни промени в обществото, които ПР дейностите предизвикват. Най-лошото е, ако се налага да надуваш балони – в прекия (за парти, понеже ти се завива свят) и в преносния смисъл (когато някой иска от теб да направиш атрактивно нещо абсолютно безсъдържателно).

Какъв съвет бихте дали на курсистите, които ще посетят някой от Вашите курсове в колежа?

Да извлекат максимума от тях – да питат, да предлагат. И да не търсят как да приложат знанията и уменията само към настоящата си работа, а и за в бъдеще.

Повече за това как да изградим добри взаимоотношения между ПР/маркетингови агенции и клиенти можете да научите от курса на д-р Александър Христов при нас, в M3 College. Не забравяйте, че най-големите успехи идват след много проба и грешка − важното е да не се отказвате!

Оригинална публикация

Leave a Reply