Александър Кашъмов: От Програма „Достъп до информация” възразяваме срещу 3-4 пункта в проекта на управляващите за следене от МВР на мобилните и интернет връзки

www.focus-news.net | 2009-12-11 

Александър КашъмовСофия. От Програма „Достъп до информация” възразяват срещу 3-4 пункта в проекта на управляващите за следене от МВР на мобилните и интернет връзки. Това обяви Александър Кашъмов в предаването „Денят започва” на БНТ.
„Това не е по-репресивен проект, отколкото имахме по-рано. В него има неща, по които нямаме възражения, като това Комисията за защита на личните данни да осъществява някаква форма на наблюдения и т.н. Има общо взето в момента 3-4 проблемни пункта в проекта. Единият от които е много проблемен. Това е т.нар. достъп чрез интерфейс, което на практика означава директна компютърна връзка между базата данни на доставчиците на интернет услуги от една страна и мобилните оператори в реално време и една дирекция в МВР, т.нар. Дирекция „Оперативни, технически операции. Трябва да кажем, че за това няма аналог в законодателството в страните-членки на ЕС, което е много важен момент. И ние от „Програма достъп до информация” предлагаме просто изобщо този директен интерфейс да отпадне, още повече, че ВАС през декември миналата година отмени тогавашния текст на Наредба № 40, който въвеждаше абсолютно същото”, аргументира се Кашъмов.
Според Анастас Анастасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и депутат от ГЕРБ, информацията, която ще се взима от мобилните оператори ще касае само от коя точка до коя е извършена комуникация и за колко време. „Първото, което искам да кажа, е, че тук няма противници, а има партньори. С г-н Кашъмов в общи линии знаем за какво става въпрос. Нашата цел е не толкова да провалим евентуално този проект, а да намерим по-сигурни и по-съществени гаранции за правната защита на информацията и на нашите граждани. Това, което той спомена за интерфейса специално при операторите, трябва да знаем, че основните потребители тези, които съдържат такава информация в своите интерфейси, са трима в България. За самия интерфейс – така или иначе тази информация съществува в самия оператор. Тя е налична по всяко едно време. Това е безспорен факт, който никой не може да отрече. Възможността за връзка със службите на МВР се осъществява по един софтуер, който обаче, и в случая на МВР не е необходима информацията колко струва 1 минута разговор, която информация иначе я има при мобилния оператор. Имайте предвид, че в този законопроект, съгласно директива 24 от 2006 г. на ЕС, МВР не може и няма право на достъп до съдържанието на тези комуникации. Там се установява точката на разговор, крайното устройство, в коя клетка е осъществен контакта и т.н.”, поясни депутатът от ГЕРБ.

Снимка: Вестник "Дневник"

Оригинална публикация

Leave a Reply