Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на S Media Team Entertainment Group: Бъдещето на издателския бизнес е в нишовите списания

в. Класа | Инна ВАСИЛЕВА | 2010-02-17 | 00:01:01

ВИЗИТКА

Арх. Любомир Станиславов е роден през 1976 г. в София. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. Изпълнителен директор е на S Media Team Entertainment Group, която издава у нас списанията на Би Би Си "Топ гиър", "Гуд фууд", "Нолидж", както и списания "Мотор шоу", "Яхтинг" и "Прайм тайм".

- Г-н Станиславов, най-новото издание от портфолиото ви е „Нолидж“. Защо решихте да го издавате в България?
- „Нолидж“ е уникален проект, калейдоскоп от пет различни силно специализирани издания на Би Би Си за природа, наука, астрономия, история и е едно от най-добрите, което може да се намери на пазара. Това дава възможност на лицензиантите като нас да сглобяват сами съдържанието на броя, като ползват материалите на Би Би Си според предпочитанията си. Затова е почти невъзможно дублирането на съдържание между различните държави, в които се издава „Нолидж“. Появяването му в България е резултат от нашето желание да направим на българския пазар продукт с невероятно високо качество. Би Би Си е най-силният производител на научнопопулярно съдържание в света. Опитваме се да добавяме и между 10-20% локално съдържание, произведено в България. Основният проблем e, че качеството на материалите трябва да е на нивото на тези, които получаваме от Англия.

- Имате договор с Би Би Си за издаване на списанието и на други балкански пазари. Коя е следващата страна, в която ще стартира, и кога?
- Имаме интерес от Сърбия, Македония, но зависи и от локалните партньори, с които ще работим на тези пазари. Там за съжаление ситуацията във връзка с кризата е по-тежка от тази в България. Имаме намерение през 2010 г. да стартираме списанията „Нолидж“ и „Топ гиър“ на поне още един балкански пазар, а може би и два. 

- В световен мащаб луксозните списания са най-силно засегнати от спада в рекламата. Как стои въпросът при вашите издания?
- В световен мащаб има две ясно изразени тенденции – увеличаване на рекламата в интернет, а всички наши проекти включват и уебсайтове. Другият сегмент, в който се наблюдава ръст, са т. нар. спешъл интрест мегъзинс. Особено в Англия и САЩ списанията с обща лайфстайл тематика губят пазарен дял и реклама за сметка на силно специализираните издания. Рекламата в тях нараства, а всички 7 списания, които S Media Team издава в България, са именно такива. Смятаме, че това е пазарна ниша, интересът към която ще започне да се увеличава. Списание „Нолидж“ е доказателство за това – целият първи брой е разпродаден. Ако по време на криза човек може да представи правилния продукт, който да предизвика достатъчно висок интерес, на подходяща цена, с правилен допълнителен бонус, това е гаранция за успех. Бъдещето в този бизнес принадлежи на такъв тип ниши, които издателите да могат да открият и да произведат продукт, който да е ясно таргетиран. Доказателство за нарастващата популярност на „Нолидж“ е и абонаментът – за два месеца съществуване в момента то има над 500 абонати. Може би сме първото издателство с уникална за нашите условия схема за абонамент – списанията ни се доставят не до пощенска кутия, а до физическо лице с куриер, което дава гаранция, че поръчаното списание няма да се изгуби.

- Планирате ли издаване на нови специализирани списания у нас?
- Да, миналата седмица подписахме договор за издаване на списание „Ф1 Рейсинг“ – това е официалното списание на Формула 1, издание на най-голямото частно английско издателство „Хай маркет“. Списанието ще стартира с новия сезон на Формула 1, който започва на 14 март, и е част от „Аутоспорт“ – най-влиятелната медия в света на автомобилните спортове. 

- Каква е вашата прогноза за печатната реклама през 2010 г.?
- Целият пазар страда от спада на реклама. Миналата година той беше около 60%, а в някой области дори 80%. Тази година също ще бъде трудна, но вероятно част от компаниите, които през 2009 г. свиха рекламите си, тази година ще се върнат към по-нормални нива, съответстващи на техния бизнес, което ще доведе и до леко съживяване през втората половина на 2010 г.

Стр. 15

Leave a Reply