Aрт уикенд в к-с „Калиакрия” или единството на Ин и Ян в изкуството

PR Agency Anettevents I 05.07.2011

Изкуство със силно женско присъствие допълнено от не по-малко впечатляващи мъжки творби белязаха втория по ред Арт уикенд в комплекс „Калиакрия” край Балчик. За пореден път организаторите от Totally Events заложиха на младите български таланти, с което спечелиха симпатиите на гостите на комплекса.

Идеята на Weeky freaky е да среща своите гости с най-разнообразните форми на изкуството: инсталации, пърформанси, изложби, музика… Без ограничения в изкуствата.
Тазгодишният летен Арт уикенд Weeky freaky стартира с изложбата на Калоян Илиев – Кокимото, който бе и куратор на целия фестивал. Първата вечер бе белязана от изключителната Миленита, заслужила овациите на присъстващите със своя стил – закачлив, весел, на моменти пропит с малко тъга, но много летен и много жив. Миленита сама пише своите текстове и музика, а напоследък нашумя с главната роля в новия български филм „Лора от сутрин до вечер”.
От своя страна, младата Марта Димитрова представи свои керамични творби – част от нейната дипломна работа. На бяла керамика – чинии, чаши и купички, Марта прехвърля свои рисунки от нейното детсво – от стари тетрадки, бележници и рисувани навсякъде по бели листи. Така заедно и с по-нови рисунки, бялата керамика е превърната в своеобразна история на живота на чаровната Марта.
Навсякъде в градините и край басейните на „Калиакрия”, гостите на фестивала можеха да се срещнат с творбите на Стефка Георгиева – скулптур, разработващ различни превъплащения на жената майка. Творби в човешки ръст, цветни и весели, изработени от отпадъчни, ненужни елементи, заети от съвременния постиндустриален живот, творбите на Стефка Георгиева повдигат и важни екологични проблеми.
Финалът на дамското присъствие бе изложбата на Илка Пейчева, която основно залага на анимацията и сториборда. Urban артист, който е намерил оригинален начин да поднесе своите рисунки взаимствани от реалния свят, но пречупени през звуците на любима музика. Вместо на хратия и платно, Илка рисува илюстрациите си върху музикални плочи. Въпреки лошото време през третия ден от Арт уикенда, Илка представи своите творби като за целта авторката бе избрала невероятния суинг от 60-те години представен от Dj Skill и Dj Stone Skipper.
И за да не забравим и талантливите млади автори, трябва да допълним, че Weeky freaky освен Кокимото, свои творби споделиха и няколко много интересни творци.
Неделчо Богданов представи своите анимации: „Българ”, „Зверове”, „Професорът” и др.
Край Totally Romantic pool bar под музикалните вариации на Dj Marten, Ернесте Насимо, познат още като Наст, Насте и Настер изнесе свой лайф графити перформънс. Насимо е един от първите и най-разпознаваеми улични графит артисти в България и по света. Развива се в тази сфера повече от 15 години и историята му се простира назад до средата на 90-те, върху десетки влакови вагони, хиляди стени и платна.
Във всеки един момент от трите арт уикенд дни, в „Калиакрия” звучеше музика подбрана от Dj JiJo /Jazz Profilactika/.
За втора поредна година целта на Weeky freaky да превърне почивката в арт приключение бе една успешно изпълнена мисия.

 

Leave a Reply