Австрийският ексминистър Ернст Щрасер: Вечерях със Станишев, изключено е да не си спомня

в. 24 часа | Капка ТОДОРОВА | 15.03.2012

Разпитват политика във Виена за какво София му е дала 100 000 лева 

От две седмици в Австрия тече публично парламентарно разследване на корупция и злоупотреба с властта, в което обвинени и заподозрени са топмениджъри и бивши политици от най-тежка категория. Разследват се връзките между предишното правителство и австрийския телеком. Съществува подозрение, че с пари от телекома са финансирани на черно партийни каси.
България е част от скандала заради обвинението срещу бившия вътрешен министър Ернст Щрасер, че е взел 100 000 евро от лобиста Петер Хохегер, платени да върши лобистка работа за България в качеството си на министър. Вчера пред парламента и медиите на въпроси на разследващия отговори Щрасер, след него разпитани бяха Хайнрих Печина – шеф на инвеститорската къща “Виена Капитал Партнер", и бившият транспортен министър Матиас Райххолд.
Щрасер бе запитан каква точно дейност е извършил през 2006 г. по договора си с Хохегер, за да получи 100 000 евро хонорар. Бившият министър отговори, че е бил натоварен със задачата да подпомогне България в реформирането на полицейските й сили, като й предостави контакти с Брюксел и с експерти. Сред задачите му било и “интензифицирането на контактите с други правителства от ЕС и обръщането на българската полиция към Европа". Зеленият депутат Петер Пилц го засече с въпрос за какво е получил хонорар през 2009 г. Оказа се, че тогава Щрасер е отбелязан в документацията на Хохегер като получател на още 30 000 евро, също за лобистка работа за България. Щрасер погледна към документите и потвърди, че подписът под тях е негов, но не можа да отговори каква работа е извършил.
На въпрос къде е офисът на Хохегер в София, Щрасер заяви, че е бил само веднъж в българската столица, на вечеря с тогавашния премиер Сергей Станишев и няколко негови близки сътрудници. Придружавал го Петер Хохегер. “И кога точно направихте реформата в българската полиция – при предястието, по време на вечерята или чак с десерта?", запита саркастично Пилц.
Щрасер заяви изрично, че е изключено Станишев да не го познава. Пред български медии соцлидерът заяви, че не познава никакъв Ернст Щрасер. Бившият министър обясни, че не е правил лично важните контакти за българското вътрешно министерство или за фирмата на Хохегер, а е действал само като супервайзър и експерт, давайки съвети. “На мен ми прилича на издаване на фалшиви фактури вашата дейност. За какво точно получихте парите, които са ви платени за работата по имиджа на София?", настоя да разбере Пилц. Той цитира български медии, пред които Хохегер заявил, че Щрасер е получил 100 хиляди евро от него, но не само за България. Политикът отхвърли това твърдение. Отново повтори, че е дал идеята за създаване на нещо като Advisory Boards, който да се занимава с излъскването на имиджа на страната. Наемането му станало малко след като България била заплашена със спиране на еврофондовете от Брюксел и трябвало да предотврати това събитие.
Еврокомисията обаче въпреки всичко спря европарите за България през 2009 г. В документацията на Advisory Boards пък не присъства името Ернст Щрасер.
Моника Йосифова днес отрече да познава Щрасер и нарече абсурдни твърденията, че има нещо общо с плащания към него. Не си спомни да е била на въпросната вечеря със Станишев и предположи, че с тогавашния премиер е приъствала друга дама, вероятно негов сътрудник.

Стр. 10

Leave a Reply