Бареков ли напусна, или го “напуснаха”?

в. Труд | Валерия ВЕЛЕВА | 2009-11-24 

Журналистът имал охрана от петима души и 3 джипа

Въпросите от последната седмица “къде е Бареков", “болен ли е от свински грип, напуснал ли е, или са го свалили от екран" от вчера вече имат отговор.
След като горещият стол “На БарЕкадата" опустя, а партньорката му Ани Цолова геройски води сама сутрешния ефир на Би Ти Ви, Николай Бареков осветли драматичните си терзания около раздялата си с телевизията.
В 8,30 в понеделник Мистър Имаме новина написа в блога си: “Взех своето съдбоносно за мен решениe да приема много висок ръководен пост на друго място." (Виж по-долу пълния текст на писмото му – б.р.)
За промяна в кариерата на емблематичния Бареков се заговори още след изборите. Някои сметнаха, че заради демонстрираната от него близост с Бойко Борисов ще бъде поканен в изпълнителната власт. Заговори се, че тв водещият се виждал като бъдещ министър, но премиерът бързо охладил страстите му. “Ревнив съм на тема Бойко Борисов и Яне Янев, когато ходят в други предавания. Искам само при мен да идват. Причината е, че толкова много неща сме правили заедно и от толкова дълго време", призна Бареков непосредствено след победата на ГЕРБ. В ефир обаче неколкократно Борисов рязко е парирал опитите му за “слагаческо поведение".
После идеите на Бареков за “промяна" отшумяха, в началото на политическия сезон тръгна рубриката му “На БарЕкадата" и два месеца и половина по-късно той вече не е в ефир.
Официалната позиция на Би Ти Ви е, че “в живота има срещи и раздели" (виж по-долу). Противниците му обаче твърдят, че отдавна са станали “обществено достояние факти от работата и живота на Бареков, които нямат нищо общо с морала на журналиста". До ръководството на медията са достигали сигнали за това, че “Бареков осребрява присъствието си на екрана", “че поема ангажименти, които не може да свърши". “Много хора са идвали при нас и са ни казвали за това", заявиха пред “Труд" влиятелни ръководни кадри от Би Ти Ви.
Пред агенция “Фокус" обаче Бареков твърди друго: “В един момент хората взеха да мерят всяка думичка, казана в това предаване, с линийка. Което мен адски много ме дразни… Сега ми се иска да бъда малко по-откровен в своята позиция, по-краен, ако щете."
Може би затова необясним за всички е начинът на живот на Бареков. “Колегата ни ходи с охрана от петима души, кара три джипа – разходи, които не може да си позволи само от заплатата", недоумяват хора от телевизията.
Безспорно напорист и амбициозен тв водещ, Бареков направи медийна сензация дори и от най-интимното си преживяване.
През 2006-а той организира повторна сватба с избраницата на живота си Евгения. Две години след сключването на граждански брак двамата направиха и църковен, като венчалната церемония извърши лично Пловдивският митрополит Николай, а събитието бе шумно отразено по Би Ти Ви с включвания на живо в централните новини и обилни репортажи.
“Скоро написах книга с очерци от моята биография. От нея ще научите много тайни неща за мен и за българските политици. Това ще стане скоро, но… когато му дойде време", неотдавна заяви загадъчно в блога си Бареков. Щял да разказва дори за “участието си в нежната революция на България", както той нарича свалянето на кабинета “Виденов". Тогава е бил на 25 години.
Пътят на Бареков към националния тв ефир започва от чалга конкурсите в Пловдив, на които той е водещ.
След като регистрира блога си, Бареков създаде и още един информационен продукт – сайта bnews.bg, за който се твърди, че е получил финансово рамо от Делян Пеевски от Нова българска медийна група. Официално от Би Ти Ви отказаха коментар по тази тема, но от високо политическо ниво заявиха за “Труд", че “с чужди пари на гърба на най-големия ефир Бареков си прави нов бизнес".
Каква е истината едва ли ще разберем в детайли. Жалкото е, че още един колега, след Георги Коритаров, напуска национална медия с шлейф от митове след себе си.
Студиото на Би Ти Ви, В което от 7 години Николай Бареков води сутрешния блок, Вече опустя. "По-добре да кажеш "стоп" В един момент и да си на върха, отколкото да го отлагаш до безкрайност и накрая да попаднеш в една агония", обясни тв водещият мотивите за решението си да се раздели с Би Ти Ви.

Стр. 10 – 11

Leave a Reply