Битката за зрители наесен пак ще се води със сериали

в. Сега | Деница РАЙКОВА | 02.08.2011

Трите национални телевизии влагат хиляди в български продукции

"Телевизия без сериал е като циганин без златен зъб" изказа се мъдро наскоро Любен Дилов-син. Редовният телевизионен зрител със сигурност би се съгласил с него. Напоследък той реши, че му е време да предпочете българското и д-р Хаус бе пренебрегнат за сметка на тайния агент Мартин Христов или "столичаните в повече". И тъй като би било глупаво да изпуснат кокошката, когато тя им снася златни яйца, за новия сезон телевизиите са подготвили не само продължения на успешните си продукции, но и нови и нови сериали. Какво ще гледаме през есента?
"Английският съсед"
След като години наред изоставаше от частните си конкуренти в борбата за зрители, БНТ донякъде възвърна позициите си, завъртайки сериала "Под прикритие". Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Пенев и Михаил Билалов може и да са доказани имена, но моделът Ирена Милянкова и Ивайло Захариев са почти пълни дебютанти и въпреки това успяха да грабнат публиката, финалът на първия сезон на продукцията събра над 300 000 зрители. Това е достатъчен повод приключенията на внедрения в редиците на мафията агент Мартин Христов да продължат и след лятото във втори пореден сезон. В него границите на сюжета ще се разширят – включват се агенти на Интерпол, а сред новите звезди съществува шанс да видим култовия инспектор Катани (Микеле Плачидо) от не по-малко култовия "Октопод". С италианския актьор в момента се водят преговори за участие.
Вторият сезон на "Под прикритие" за кратко бе поставен под въпрос, след като се пусна слух, че финансирането на криминалната продукция е станало чрез отклоняване на средства за субсидиране на ново българско кино. По закон държавната телевизия трябва да инвестира определен процент в кинопродукция всяка година. Въпреки спекулациите в началото на юли бе потвърдено, че втори сезон на "Под прикритие" ще има.
През есента БНТ ще започне излъчването и на още един сериал – комедията "Английският съсед". Сценарият е по едноименния роман на Михаил Вешим, който бе номиниран за литературната награда на Европейския парламент. Осемте серии разказват за пенсиониран британски гражданин, който се опитва да свикне с типичните български порядки, след като се установява в китно родно селце. Главната роля в продукцията изпълнява Леели Грантъм, познат от научнофантастичния сериал на Би Би Си "Доктор Кой". На британеца ще партнират добре познати български имена – Николай Урумов, Татяна Лолова, Биляна Петринска, Ирен Кривошиева. Снимките на "Английският съсед" бяха реализирани още през 2010 г. в село Негушево под режисурата на Дочо Боджаков, в чиято филмография присъстват заглавия като "Патриархат" и "Ти, който си на небето".
Националната телевизия преговаря и за още две поредици с водещи тв продуценти. В момента тече подготовка с Магърдич Халваджиян за комедиен сериал. Нико Тупарев също води разговори за снимки на своя филмова продукция с БНТ.
"Седем часа разлика"
Би Ти Ви също работят едновременно върху няколко заглавия. Очаква се козът на канала за есента да бъде новият сериал "Седем часа разлика" по сценарий на Любен Дилов-син и писателката Милена фучеджиева. Подобно на друга продукция на телевизията – "Столичани в повече", сюжетът се съсредоточава върху конфликта между две български семейства. Действието обаче ще се развива не само в България, а и в Ню Йорк. Със "Седем часа разлика" се завръща звездата от 80-те Ваня Цветкова, а редом до нея ще се изявяват Малин Кръстев, Георги Стайков, Симеон Лютаков, Зуека, Мария Статулова, както и бившата беквокалистка от "Шоуто на Слави" Александра Раева. Продукцията е дело на Магърдич Халваджиян.
След високия рейтинг на първия сезон на "Столичани в повече" логично от Би Ти Ви ще подновят излъчването му през есента. Поне 10 нови епизода ще гледаме до края на годината. Към актьорския състав ще се присъедини Георги Калоянчев. Дългогодишният сценичен и екранен партньор на Стоянка Мутафова ще играе нейна тръпка от младините.
Въпреки противоречивите отзиви за третия сезон на "Стъклен дом", определян от фенове по форумите като "разочароващ", сериалът ще се завърне в ефир още на 29 септември. В епизодите отново ще видим аса на Народния театър Юлиан Вергов в образа на безскрупулния бизнесмен Николай Жеков.
Из телевизионните среди се говори, че екипът на Слави Трифонов също е внесъл предложение за нов сериен продукт за есента. За момента обаче от Би Ти Ви не са одобрили официално проекта.
"Забранена любов" чак догодина
Нова телевизия ще поднови излъчването на "Забранена любов" най-рано през следващата година, обяви преди време за ужас на домакините генералният директор на канала Светлана Василева. В момента телевизията инвестира в комедиен сериал и води преговори с Нико Тупарев за друго заглавие. Подробности ще бъдат обявени по-късно този месец.
Умира ли риалити форматът
И да умира, все още има конвулсии. На 18 юли Би Ти Ви започна излъчването на музикалното шоу "Гласът на България". За първи път риалити предаване ще се върти през лятото, традиционно считано за мъртъв сезон откъм рейтинг. Различното във формата са т.нар. кастинги на тъмно. Четиримата треньори, които ще напътстват участниците – Миро, Ивана, Кирил Маричков и Мариана Попова, избраха своите фаворити, без да виждат лицата им, опирайки се само на гласовите им данни. Водеща на предаването е Виктория Терзийска, позната от група "Мастило".
През есента Нова телевизия ще контрира с "X-Factor". "Роденото" през 2004 г. във Великобритания музикално предаване има успешни издания в Холандия, Италия, Испания, Гърция, Дания, Индия и други страни. Шестият сезон на "Х-Factor" на Острова е привлякъл внушителните 200 000 кандидати и е бил гледан от близо 20 млн. зрители, достигайки 63.2 процента пазарен дял. Малко вероятно е подобен да бъде достигнат в България, като се има предвид пренасищането в жанра. Пък и като формат "Х-Factor" донякъде наподобява "Гласът на България". Единственото условие за кандидатите е да са над 16 години. В шоуто участниците ще бъдат разделени в 4 категории – "Момчета", "Момичета", "Мъже и жени" и "Дуети и групи", като за всяка от тях ще отговаря професионален оценител. Отново имаме четиричленно жури, което ще напътства участниците. Съдийската четворка ще се състои от певицата Мария Илиева, цигуларя Васко Василев, Поли Генова, която последно ни представи на "Евровизия", и един от най-предпочитаните от родните звезди музикален композитор и продуцент Мага. За водещ на шоуто продуцентите са избрали Део, който е пълна противоположност на сериозния Дермот О’ Лиъри – водещия на английския вариант на шоуто. На кастингите, които приключиха на 16 юли, се явиха хиляди с надеждата да достигнат славата на най-известната победителка в "Х-Factor" -британската певица Леона Люис.
И така зрителят ще има между какво да избира, когато в есенната вечер реши да релаксира пред телевизора. Този начин на прекарване на времето все още е без конкуренция, показват данните на националната статистика. Затова и въпросът е дали някога ще стане възможен изборът по качество, а не само по количество.

Стр. 14

Leave a Reply