Бизнес лидери на токчета разказват – интервю с Цветелина Узунова, председател на Обществото на деловите жени

M3 College I Мария АНГЕЛОВА I 14.02.2013

Уважението, независимо дали мениджърът е мъж, или жена, се печели с коректност и почтеност.“
 
Цветелина Узунова е пример за жена, която не се страхува от предизвикателствата, пред които трябва да се изправи един бизнес лидер в България.
Тя е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ иe специализирала телевизионен мениджмънт във Великобритания.
 
Нейният 11-годишен опит като водеща на „По света и у нас“ в БНТ й помага да бъде повече от успешен PR и бизнес дама.
Кариерата на Узунова включва длъжностите отговорен редактор на предаването „Екип 4“ на БНТ, както и директор на Правителствената информационна служба в мандат 2001–2005г. в Министерския съвет, където калява много свои качества и се справя с безброй поводи за кризисен PR.
 
От 2006 година успешно управлява своята компания за публични и медийни комуникации – VIPART. Освен това тя е заемала в продължение на две години длъжността директор на Българската бизнес мрежа – сдружение на малкия и средния бизнес у нас.
 
Избрахме да представим Цветелина Узунова в рубриката ни „Бизнес лидери на токчета разказват“, защото и тя подкрепя развитието на българските делови жени като главен редактор на списание Business Woman Magazine и като председател на Обществото на деловите жени.
Ето какво сподели за себе си и своя опит самата Цветелина Узунова:
 
1.Разкажете ни повече за проектите на Обществото на деловите жени (BUSINESS WOMAN SOCIETY) и за целите на организацията.
 
Обществото на деловите жени бе учредено като част от един по-голям проект. Той включва издаването на списание BWM – Business Woman Magazine, отварянето на Business Woman Academy и старта на информационния сайт www.BWNews.eu. Всички те са обединени в проекта ни Business Woman. Целта е чрез различни комуникационни канали, събития, разнообразни средства и подходи да бъде популяризирана успешната жена в България, нейните ценности, стремления, нейната амбиция да се усъвършенства в кариерата, а и едновременно с това да се грижи за семейството, за личния си живот и духовното си израстване. Моите партньори, а и целият ми екип са убедени, че чрез тези дейности ще допринесем за това ценностите в нашето общество, които доста се разместиха и изкривиха през последните години, да се върнат отново по местата си. Смятам, че това е особено важно, ако искаме да живеем в нормална европейска държава.
 
2.Като главен редактор на списание Business Woman Magazine целите да популяризирате успешните жени в бизнеса. Защо според Вас е важно техният принос да бъде показван на обществото?
 
Не само от бизнеса. От деловия свят въобще. Жените в България направиха много за обществото ни през годините на прехода. А те не бяха никак леки. Да не говорим и за последния период на икономическа криза. Работата ми ме среща с изключителни жени – мениджъри, които съумяват да управляват успешно фирмите си или да работят на важни позиции в различни институции, имат модерни идеи, ясни цели, знаят какво искат и как да го постигнат. В същото време следват високи професионални и етични стандарти. Не се оплакват от ситуацията, напротив – търсят нови, нестандартни пътища за развитие. Тези модели на работа и поведение трябва да бъдат подкрепяни и популяризирани, защото не е тайна, че от 90-те години насам по една или друга причина се наложи един странен, дори гротесков образ на съвременната българка, който е плод на т.нар. чалга манталитет. Искаме да покажем, че има и един друг свят – на образовани, интелигентни, красиви и интересни жени, със самочувствие на успели и реализирани личности. Убедена съм, че младите момичета трябва да следват тъкмо такива модели. Но в списанието не се ограничаваме, даваме думата и на много успели мъже, както и на българи с добри кариери в Европа и по света, на чужденци. Въобще във фокуса на вниманието ни е деловият човек на нашето съвремие. Защото това са личностите, които могат да движат страната и света напред.
 
3.Какви качества според Вас трябва да притежава една жена, за да бъде едновременно успешна и уважавана в своята бизнес сфера?
 
Жените по правило са дарени с много качества, които им помагат за успеха в бизнеса толерантни са, рискуват разумно, добре работят в екипи, последователни са, имат силна интуиция. Това, което най-често ми прави впечатление, е, че са работохолици и много прецизни в детайлите. Имат стремеж за постоянно самоусъвършенстване и образоване. В същото време управляват фирмите си и с необходимата социална политика и култура. Но не мога да не призная, че все още има какво да се желае по отношение на статута на жените в корпорациите. Неслучайно и на ниво Брюксел тази тема се обсъжда активно – за равнопоставеността на жените в бизнеса в страните от ЕС. Що се отнася до уважението, независимо дали мениджърът е мъж, или жена, то се печели с коректност и почтеност. Няма друга формула.
 
4.Вашата PR дейност подкрепя развитието на културата и изкуството (например инициативата „София – една дълга история“). Как Ви идват такива идеи и лесно ли е да се преплитат комуникациите и изкуството, за да работят за добрия фирмен имидж?
 
Винаги съм смятала, че бизнесът и културата вървят заедно, че деловият свят може много да бъде полезен при осъществяването на културни проекти. Съветвам клиентите си да включват в комуникационните си стратегии и дейности, свързани с българската култура. Тя има нужда от помощ. А в България има страхотни традиции в това отношение, просто трябва да ги продължим, да върнем онова позитивно възрожденско чувство в деловите среди. Тук ще подчертая, че законодателят все още е длъжник в това отношение. Бизнесът трябва да бъде стимулиран да отделя средства за истинските таланти и за културния живот у нас. Гледано от позицията на PR-а, изкуството винаги е било отличен канал за публична комуникация и за изграждане на позитивен фирмен имидж.
 
5.Какви Ваши принципи на работа не бихте пристъпили независимо от желанията на клиента?
 
Отговорът е кратък и лесен: не бих работила негативен PR. Който се захваща с такава дейност, трябва да си дава сметка, че тя е бумеранг. Освен всичко и противоречи на моя личен професионален и човешки етичен кодекс. Няма по-добър подход в PR-а от този да изтъкваш предимствата си като фирма, личност, институция, отколкото да търсиш нерегламентирани начини да злепоставяш опонента или конкурента си. За съжаление, не само PR специалисти, но и медии влизат в този капан. Това е и погрешно, и некоректно. Да, среща се и у нас, особено в политиката преди избори, но аз не съм привърженик на този вид дейности в PR-а.
 
6.С кой реализиран Ваш проект или кауза се гордеете най-много и защо?
 
Гордост не е точната дума. По-скоро съм много доволна, че списанието BWM става все по-популярно в деловия и политическия свят, и получавам отлични отзиви за него – и като визия, и като съдържание. То е най-новият ми проект и естествено, най-много ме вълнува.
 
7.Какво е следващото професионално предизвикателство пред Вас?
 
Аз съм от хората, които постоянно се стремят да скачат високи летви. Голямо предизвикателство в момента, както и при много други фирми, е справянето с кризата. От друга страна, идеите не секват, не се интересуват дали времената са трудни, или не. Едно от предизвикателствата, с които предстои да се справим, е да развием дейността на Обществото на деловите жени на територията на цялата страна, защото успели дами има във всеки град.
 
8.Довършете изречението:
 
За мен УСПЕХ е… да постигнеш баланс между работата и личния си живот, да имаш спокойствие и хармония в душата си, а най-вече да си удовлетворен от това, което правиш.
 

Leave a Reply