Бизнесът търси специалисти по продажби и маркетинг

www.money.bg | 16.04.2013

Последният доклад за индекса за бизнес доверие на Регус разкрива, че 88% от българският бизнес планира да увеличи или да запази броя на служителите през 2013 година. Анкетата сред повече от 26 000 бизнес организации в 90 страни поставя силен акцент върху набирането на повече персонал за работа, продажби и маркетинг в България. Тази позитивност осигурява показател на индекса за бизнес доверие в България, който се е повишил от месец октомври 2012 година.

Основни резултати:

• В световен мащаб, индексът за бизнес доверие на Регус е 114 пункта, като увеличението е с 3 пункта от месец октомври 2012 г.
• В България индексът е 104 пункта, което е увеличение с 18 пункта в сравнение с шест месеца по-рано.
• 35% от българските бизнес организации отчитат нарастване на приходите и 29% увеличени печалби през последните дванадесет месеца.
• Една от всеки две (11%) бизнес организации планират увеличение на броя на служителите с повече от 5%;
• 50% от тях мислят, че фирмите ще наемат повече работен персонал, а 35% маркират служители в продажбите и маркетинга.

Катерина Ману, Генерален мениджър на Регус за Балканите, отбелязва:
"Показателите, които се открояват не се отнасят само до това, че фирмите търсят да назначат служители, а и че планът им е да инвестират в продажби и маркетинг. Това показва, че компаниите смятат, че сега е точното време да увеличат продажбите си".
Тези резултати показват, че специалистите в продажби и маркетинг ще бъдат много търсени през следващите месеци. Бизнес организациите трябва да помислят как да назначат и задържат най-добрите в областта, за да гарантират, че могат да останат конкурентни в своя пазар.
Всички тенденции сочат, че предлагането на гъвкаво работно време ще се превърне от "би било хубаво да го има", към необходимо условие за наемане на работа, което е ключово за обезпечаване и задържане на най-добрите служители за всяка една компания. Много млади хора навлизат на пазара на труда, а те имат много различно отношение към работата, като поставят гъвкавостта и качеството на живот над по-традиционните съображения. Гъвкавото работно време носи допълнителни предимства, като помага на бизнес организациите да намалят разходите за постоянно офис пространство и да увеличат продуктивността на персонала".
Пълният доклад можете да откриете на: http://www.regus.presscentre.com/White-Papers/Regus-Business-Confidence-Index-Issue-6-371f.aspx .

Оригинална публикация

Leave a Reply