БНР финалист за наградите The Rose d´Or

www.sbj-bg.eu I 08.07.2014 г. 

 

Продукция на Българското национално радио е сред финалистите за престижните награди The Rose d´Or (Златната роза) на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

До миналата година конкурсната надпревара беше само за телевизионни и интернет продукции, а от тази година във фестивала, който е с 53-годишна история, за първи път участват и радио програми в три категории: комедийна драма, радио риалити и забавни радио програми. Авторитетно международно жури номинира само по три предавания в категория.

Сред финалистите в категорията Радио риалити е продукцията на редакция „Радиотеатър“, програма „Христо Ботев“ на БНР – „Тампере“, глава шеста на документалния проект „Един по-дълъг път до полето на боя“.

Номинацията за наградите The Rose d´Or е четвъртото международно признание за „Един по-дълъг път до полето на боя“ след номинацията на 39-ата Международна фичър конференция в Берген, Норвегия, през 2013 г. за епизод 1 „Ернротови“, наградата При Марулич, Хърватия, за епизод 4 „Когато телата загинат…“ и номинацията на фестивала PRIX EUROPA 2013 за същия епизод.

Победителите ще станат ясни на официална церемония на 17 септември в Берлин. Наградите The Rose d´Or определят стандарта за съвършенство, оригиналност и артистичност в забавните програми на телевизията, интернет и радиото.

Сред носителите на наградата са Барбара Стрейзанд, Мъпет шоу, Михаил Баришников, Лайза Минели, Бени Хил, Монти Пайтън, Сирк дю солей, Джули Андрюс, Мистър Бийн, Найджъл Кенеди, Шърли МакЛейн и още много световно известни имена.

В тазгодишното издание на наградите участват повече от 400 програми на 100 радио-телевизионни организации и продуцентски компании от цял свят.

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply