БНР влиза в интернет

в. Стандарт | Валери ТОДОРОВ, генерален директор на БНР


Златният фонд на радиото ще може да се ползва през GSM

 

- Г-н Тодоров, БНР подготвя специална финансова страница за интернет сайта си. Откога тръгва новият проект?

- Готови сме с дизайна. Може би до месец ще тръгне. Страницата ще предложи онлайн много от финансовите услуги, които в момента са на пазара – включително борси, валути. Страницата ще бъде разположена на домейн на националното радио. Това би било добра ориентация за бизнеса и за всеки от гражданите, които имат навика да планират личните си финанси и знаят какви са тенденциите и очакванията, както и мненията на експертите.

- Качихте програмата на БНР във Vodafone Live и обявихте, че предстои сливане на медии с телекомуникации, с интернет радио, със златния фонд. След 2 г. например как ще изглежда радиото у нас?

- Вървим към хибридните технологии. В радиото паралелно ще работят и аналоговите, и цифровите технологии и в производството, и в разпръскването. За разлика от телевизиите, които минават изцяло на цифровизация. Причината е проста – радиото работи със звука. Към музиката има високо заложено изискване за качество. През последните години в БНР имаше техническа и технологична революция. Ние имахме едно забавяне спрямо колегите от частния сектор. Но сега вече сме доста напред. В Европа са малко на брой интернет радиата. Това е един любопитен, интелектуален, технологичен, развлекателен и познавателен продукт. Предвиждаме да правим интернет радио с 6 часа на живо от студио и активен посткастинг с музикален плеър, с достъп до архивите, радиотеатър, детски приказки и песни. Неща, които ние притежаваме като най-големия продуцент на музика, драматургия и детско творчество в страната. Vodafone Live е прехвърляне на мобилна платформа. Качихме засега програмата на "Хоризонт", с колегите от "М-Тел" работим и се надявам до месец да качим и "Христо Ботев", а после и останалите 7 програми. По-нататък чрез тази платформа слушателите ще имат възможност да получат достъп и до мобилната версия на сайта ни. Скоро ще предложим възможност за достъп до нашите музикални и документални архиви, както и възможност да се работи по заявка. От 4 месеца продаваме в едни от най-големи световни музикални портали музика от най-новата продукция на БНР. С огорчение открихме, че някои наши фирми са нарушили и наши права, както и права на автори и изпълнители, продавайки незаконно главно българска музика. Някои от тях са работили така вече 10 години. Това е некоректно. Надявам се тази практика да бъде преустановена.

- Дела ли водите в момента?

- Завели сме дела. Става дума за фирми, които използват наши права, не става въпрос за музиканти. Проблемът е, че все още между нас и "Балкантон", който вече е частна фирма, има много неуточнени взаимоотношения. Необходима е по-категоричната намеса на Министерството на културата. То трябва да бъде арбитър в този спор. Много от нелегалните дискове, които бяха издадени в периода на прехода, бяха със записи, изтеглени или нелегално от нашите фондове, или легално взети от "Балкантон", но без да са легализирани правата.

- Ще има ли възможност човек да ползва златния фонд на радиото с sms – да прати съобщение например и да поиска да слуша реч на Тодор Живков от конгрес на БКП или детето да си изтегли приказка?

- Има различни варианти – може чрез линк или директно за теглене през мобилния телефон. Разбира се, този вид услуги ще са платени, ще става след предварителна заявка. Започваме цифровизацията на архивите, като система ще разпознава всеки от записите по 16 различни показателя. Ще запазим истинския златен фонд, който се попълва по-бавно – това са над 20 000 архивни единици. Въпреки напредъка на технологиите се оказа, че магнитните ленти са най-трайният носител.

- Преди седмица представихте изследване кои радиа слушат българите. Заключението беше, че чалгата отстъпва, а има по-висок интерес към класическата музика?

- През годините много силно беше настъплението на чалгата. Сега се забелязва тенденция за силно присъствие на програма "Хоризонт" като лидер със сериозно откъсване от останалите конкуренти. Това е в резултат от този активен ребрандинг, който направихме на програмата със смяната на саунда, на сигналите, преминаване на новини на половин час, нови музикални предавания, многото справочна информация. Публиката оцени тези наши усилия. През последните месеци хората предпочитат да слушат конкретна музикална радиостанция, не като преди – да сърфират по честотите. Има тенденция на оттегляне от чалгата, младите проявяват повишен интерес към класиката и смесените жанрове – класика и джаз, народна музика.

Стр. 12,14

Leave a Reply