БНТ и „24 часа” с успешни PR кампании

M3 Communications College I Северина ТЕНЕВА I 2010-02-26

Вчерашният брой на PR Thursday беше посветен на българското, на родното и достойното в днешния последовател на великите българи. Нашият специален гост – режисьорът от Българската национална телевизия Николай Василев, съорганизатор в кампанията „Достойните българи“, представи на публиката кратко видео, свързано с добрите постъпки на обикновените хора, превърнали се в своебразни герои на делника. Генка Маркова – отговорен редактор в отдел „Анализи“ на в. „24 часа“ и един от главните организатори на кампанията, допълни видеото на своя колега с интересни факти и случки, свързани с достойни постъпки на българина. Г-жа Маркова разказа за кампанията на вестник „24 часа“ – „Достойните българи“, чиято цел е да отличи забележителните постъпки на наши сънародници, останали извън светлината на прожекторите.
Интересно беше схващането на PR мениджъра на БНТ Цветелина Попова, която заяви, че тази инициатива, както и успешно проведените кампании „Великите българи“ и „Голямото четене“ не са PR, независимо че именно те повишиха рейтинга на БНТ. Лицата на Левски, Ботев, Вазов, Паисий… бяха героичните лица, които предизвикаха хиляди българи да прочетат повече, да определят най- заслужилата според тях личност с sms гласуване и да си спомнят за времената, в които да бъдеш велик българин, е било достойно и идеализирано от всички.
Какво представляваше кампанията „Великите българи“? „Великите българи“ е телевизионен формат, който БНТ реализира по модела на Би Би Си Great Britоns. След големия успех на проекта през 2002 г. във Великобритания, той се продуцира и в Германия, Франция, ЮАР, САЩ, Канада, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия. Във всяка една от страните реализацията му предизвика национален дебат относно това кой заслужава да бъде определен като велик, какви са критериите, на които трябва да отговаря една велика личност. Идеята на „Великите българи“ е не да се пренапише историята, а на базата на широк дебат да се провери нашата ценностна система.
„Голямото четене“ е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите имаха възможност да гласуват и да изберат своя любим роман от българската и световната литература. Кампанията имаше за цел да повиши интереса към четенето, ангажирайки широк кръг от публика и обществени партньори.
Спорната позиция на г-жа Попова дали тези обществено-значими кампании са PR, предизвика разгорещен дебат и оживление сред публиката, но накрая всичко завърши по традиция с чаша червено вино и хубава музика.

Автор: Северина Тенева, M3 College

Оригинална публикация

Leave a Reply