БНТ обявила конкурс с предизвестен победител

www.vesti.bg I 16.06.2014

Kонкурсът за фирма, която да доставя данни за рейтингите на БНТ, ще бъде обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията. Това става ясно от писмо до медиите на изпълнителния директор на една от двете пийпълметрични агенции у нас – "Медиарисърч" (Mediaresearch).

В условията на обществената поръчка държавната телевизия е заложила дискриминационни условия -

доставчикът на тв рейтинги да й дава и данни за аудиторията на радиата и пресата. На тези три условия едновременно отговаря само една компания на пазара, алармират от "Медиарисърч".

От международната агенция заявяват, че обявената от държавната телевизия обществена поръчка е с предизвестен победител.

"От 2008 г. насам, това е четвъртата процедура на БНТ за доставка на пийплъметрични данни и в нея за пръв път, заедно с данните за телевизионна аудитория, БНТ изисква данни за аудиториите на радиа и печатни медии, при това от един единствен доставчик", коментира изпълнителният директор на агенцията Иван Генчев. Той посочва, че нито една друга медия нито в България, нито на пазарите в Европейския съюз не поставя подобни условия.

Ръководената от него "Медиарисърч" вече е сезирала КЗК за обществената поръчка.

Преди това фирмата е поставила въпроса пред самата телевизия, пред Съвета за електронни медии и пред медийната комисия в парламента, но отговор не е последвал.

"Поведението на БНТ е недопустимо и с оглед на предвидената възможност, следващите поръчки да се възлагат на избрания изпълнител чрез договаряне и без обявление. Това би означавало за години напред, бюджетът на обществената телевизия да потъва в непрозрачни процедури, чийто край е известен още преди да са почнали", допълват от "Медиарисърч".  

Оригинална публикация 

 

Leave a Reply