БТА събира медиите от чужбина в Пловдив и Търново

в. 24 часа | 25.07.2013

За девети път БТА ще събере българските медии, които излизат у нас и в чужбина. Световната среща тази година ще е на българска територия – в Пловдив и Велико Търново, от 13 до 18 октомври.
Вестници, радиа, телевизии, списания и сайтове от над 35 страни ще дискутират ло темата "Националните каузи и българските медии". Тя ще позволи на журналистите да говорят за променената социална среда. Ще обсъдят и как четвъртата власт участва във формулирането и реализацията на националните приоритети и цели.
Една от най-важните дискусии ще е за това кои са днешните български каузи. Не по-малко съществена ще е и темата за собствеността, зависимостите на медиите и техните взаимоотношения с бизнеса.
За трети път медийната среща, чиито инициатори са БТА и Асоциацията на българските медии по света, ще бъде в България. Тя се организира всяка година от 2005 г. насам. Градове домакини досега са били София, Чикаго, Рим, Мадрид, Бургас и Варна, Виена, Амстердам и Букурещ.
Телевизия в Чикаго, вестник в Кипър, списание във Франция и информационен портал в Испания са само част от медиите на български език, появили се през последната година. Последните статистически данни показват, че българите, които живеят извън пределите на страната, са повече от 2 млн. души. Над 50 печатни и електронни издания на български език показват битието на общностите ни зад граница. Най-многобройни са те в САЩ, Испания, Гърция, Кипър.

Стр. 24 

Leave a Reply