БТК си търси агенция

в. Капитал | Борислав КАНДОВ | 2010-05-22

Обявеният конкурс ще приключи до средата на юни

За пети път през последните шест години телекомуникационната компания БТК организира търсене на обслужваща рекламна агенция.
От компанията обявиха, че са поканили пет агенции да вземат участие в конкурса – Publicis Marc (които работят за vivacom в момента), New Moment New Ideas (те работиха за компанията от 2004 г. до 2008 г.), Graffiti BBDO, Euro RSCG Sofia и Huts JWT.
Archer Ideas (бившите притежатели на лиценза на Leo Burnett за България) ще продължат да бъдат медиа агенция на vivacom.
Според прессъбощението на компанията "двете най-важни изисквания към тях са агенциите да са доказали своята креативност и стратегическо мислене, както и да притежават достатъчно потенциал да поемат голям клиент."
Всички поканени потвърдиха, че ще участват в конкурса, освен Graffiti BBDO, които до редакционното приключване на броя все още обсъждаха изпратеното до петте агенции задание. Участниците трябва да изпратят проектите си до 8 юни, а на 10 и 11 юни ще бъдат презентациите пред мениджмънта на компанията. Победителят ще бъде избран в максимално кратки срокове след това, тъй като договорът с настоящата агенция изтича на 1 юни.
Формалният повод за конкурса е изтичането на договора, подписан с Publicis Marc през миналата година. А всъщност е по-вероятно мениджмънтът на vivacom да иска да прегледа какво и срещу какво заплащане се случва на пазара, вместо автоматично да удължи договора си с рекламния холдинг. Ако има по-добри предложения, vivacom едва ли ще се поколебае да смени обслужващата си агенция, въпреки че компанията няма поводи да бъде недоволна от Publicis.
Така общият брой на организирани конкурси от страна на един от най-големите български рекламодатели става пет, откакто през 2004 г. бившата държавна компания се ребрандира и за пръв път започна да рекламира дейността си (всъщност шест, ако броим и конкурса за мобилният оператор vivatel, проведен през 2005 г.). Историческата първа рекламна агенция на компанията бе New Moment New Ideas. През 2006 г. те запазиха позицията си в един от най-проблемните конкурси, провеждани в последните години. Тогава част от маркетинговия екип на БТК бе сменен в хода на състезанието, две от поканените агенции отказаха да участват и в края на краищата победител не бе избран, а договорът на New Moment бе удължен.
През 2008 г. Archer Ideas (тогава Leo Burnett) спечелиха оспорваното състезание за медийното (atl) и немедийното (btl) обслужване на компанията, а MediaS SMV (част от New Moment) останаха ангажирани с планирането и купуването на рекламно време и площи. Още на следващата година обаче изненадващо те бяха сменени. Publicis станаха криейтив агенция и проведоха ребрандирането на БТК и vivatel във vivacom, а Archer Ideas изместиха MediaS SMV като медия агенцията на компанията.
От една страна, е нормално голям рекламодател да иска да знае какви алтернативи има пред него, особено в тежък пазарен момент, какъвто е настоящата рецесия в страната. Но от друга, едва ли може да се очаква каквото и да било устойчиво развитие в дългосрочен план на един бранд, който през една или две години бива връчван в ръцете на нова агенция. Ситуацията малко прилича на тази, в която си сменяш половинката всяка година и да очакваш стабилен семеен живот.

Стр. 42

Leave a Reply