bTV се превърнаха във „Феодали на ефира“

www.novini.bg | 09.01.2013

Телевизията „задминава“ конкуренцията с двойни рейтинги

Вече една седмица абонатите на „Булсатком“ не могат да гледат програмите на bTV след като телевизията реши да изключи сигнала към сателитния оператор, след като не успя да ги принуди да плащат по 6,8 млн. лв. всеки месец (по неофициална информация) за „привилегията“ да излъчва пакета на групата.
„Изненадващо“ обаче рейтингите по никакъв начин не отчитат спад в лидерството на телевизията. Дори напротив. Независимо че по думите на ръководството на bTV „Булсатком“, контролира 35% от пазара като обслужва по близки до телевизията експерти 1 млн. абонати, интересът на тези зрители не се прехвърля към конкурентите на bTV – Нова телевизия и ТВ7. Обясненията за тази странна медийна аномалия може да са няколко. Или вкупом всички абонати са си купили антени-вилици и превключват, за да се насладят на поредната ориенталска драма, или прекарват голяма част от времето си в интернет, където поне засега телевизията се излъчва безплатно.
Оказва се, че феодалното разпределение на ефира през уикенда предопределя първото място още със старта на излъчването. В събота рейтингите показват, че bTV поема първото място още в 7 часа, когато има около 15,4 % от аудиторията. Според рейтингите всеки пети българин гледа bTV в 9.30 ч., в 10 часа пазарният дял скача вече на 25%. По същото време ТВ7 е на почетното второ място като изпреварва Нова телевизия. Според данните обаче ТВ7 е гледана от двойно по-малко зрители отколкото bTV. Най-парадоксалното обаче е, че bTV не изпуска лидерството си до 20.30 часа. Пиковите стойности в гледаемостта е по време на централната емисия новини, когато bTV има покъртителен рейтинг от 11,4%, което представлява 38,4% от телевизионната аудитория. Всеки трети българин е гледал и филма преди централната емисия, близо два пъти по-малко са избрали да гледат „Карбовски директно“ и „Отечествен фронт“, а ТВ 7 е на опашката с едва 4,4 % от аудиторията.
Положението в неделя обаче става още по-любопитно в неделя, когато bTV си резервира първото място в рейтингите още от 8.30 сутринта и не го изпуска цели 15 часа и половина до полунощ, когато повечето хора са си легнали, за да се подготвят за работния понеделник. Пикът в рейтинга отново е 19 часа, когато bTV е гледана от 37% от телевизионната аудитория. Цената на рекламните спотове между новините, прогнозата за времето и спортните новини в централната емисия е една от най-високите в телевизията. bTV обаче обвързва тарифите си с рекламни точки, които получава всяко предаване. Така колкото повече рейтинг точки има определена продукция, толкова цената на рекламата е по-висока. Лора Крумова се радва и през двата дни на близо двойно повече зрители отколкото конкурентите си в Нова телевизия и ТВ7, където предавания имат Емил Кошлуков и Люба Кулезич. Предаването „Търси се“ събира почти същия пазарен дял, колкото и централните новини на bTV, достигащ 30,5%. За сравнение Съдебен спор, което върви по Нова телевизия се радва на два пъти по-малък дял – 14,2%. Според рейтингите ТВ7 има 9% дял. Изненадващо bTV продължава узурпаторството на първото място в рейтингите и в сблъсъка в ранния следобед. Тогава предаването „Нека говорят“, част от разговорите в което са на запис отнасят „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян. В периода 17.30 – 18.00 ч разликата между двете продукции е една от любимите в рейтингите – двойна. Клонинга „Нека говорят“ се радва на дял от 25,3%, докато „Всяка неделя“ има 13,7%. В същото време ТВ7 е далеч назад с едва 1,8% дял.
През седмицата от bTV благосклонно са отстъпили първото място в няколко случая като най-често губят от Нова телевизия, когато се излъчва играта „Сделка или не“ и в ранния следобяд, когато Нова пуска сериал. Цената на рекламните пакети следобед обаче се различава в пъти от тази в праймтайма, тъй като хората са на работа и на практика рекламните послания не достигат до потребителите. bTV е пълновластен „феодал в ефира“ като поемат първото място в 19.00 часа и не го изпускат до 1.30 ч през нощта. Най-драстичният резултат е от втори януари, когато телевизията регистрира 40,7% пазарен дял между 23.00-23.30 ч., когато се излъчва „Шоуто на Слави“. За сравнение разликите с Нова телевизия в този час е над четири пъти, като според резултатите отреждат едва 8,4% дял за канала на MTG, а ТВ7 има едва 3,3%.
За да избегнат от формулата „крадеца вика дръжте крадеца“ и да се изкарат жертва, от bTV решиха да излъскат имиджа си, като впрегнаха и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО. Оттам излязоха с декларация, в която заклеймиха недобросъвестното деклариране на броя абонати от страна на платформените оператори. В документа се посочва, че „подценяването на значението на телевизионното съдържание ощетява всички страни във веригата на производство и потребление на културния продукт, най-вече зрителите, които са лишени от ново, качествено и разнообразно съдържание“. Аргумент, който самата bTV използва в защита на позицията си да изисква чувствително повишение на таксите от разпространителите. Това никак не е случайно. В управителния съвет на АБРО е Вики Политова, която е главен оперативен директор на bTV и Васил Димитров, който е от мениджмънта на bTV. Така телевизията е на път да се превърне в истински „Феодал на ефира“, който изнудва разпространителите за повишаване на таксите, узурпирал е първите места в рейтинги писани в кабинети без ясен отчет за методиката на измерване и извива ръцете на рекламодателите, като предлага бонуси за тези, които не рекламират в техните конкуренти.

Оригинална публикация 

Leave a Reply