Българин в журито на SABRE AWARDS

сп. Sign Cafe | 29.12.2011

Всяка година през месец май журито на най-големия световен PR форум – THE SABRE AWARDS обявява своите номинации. Месеци преди този голям финал обаче подготовката за него е изключително трескава. Всичко започва, разбира се, с избора на членове на журито. Този октомври до българската PR общност достигна новината, че председателят на Българската асоциация на PR агенциите – Александър Дурчев, е получил покана за участие в журито. Изключителен успех, невероятен шанс или очаквано продължение на успехите на създадената и управлявана от него компания – All Channels Communication Group, e за него поканата, изпратена му от Пол Холмс и неговия екип? Преди да разберете как самият Дурчев коментира случилото се, бихме искали да ви напомним, че крайният срок за изпращане на кампании за участие в SABRE AWARDS’2012 е 30 януари, а адресът, на който можете да намерите повече информация за самия конкурс, е: holmesreport.com.

Вие сте първият българин, член на журито на SABRE AWARDS. Може ли да ни разкажете повече за принципа, по който се избират членовете на журито?

Конкурсът SABRE AWARDS привлича годишно повече от 2000 ентрита от Европа, Близкия Изток и Африка. Не бих могъл да коментирам от името на организаторите какъв е принципът за покана към членовете на журито, но е факт, че в него участват едни от най-изявените PR специалисти от тези регион като Stuart Smith, CEO на Ogilvy Public Relations, Mark Cahalane, CEO на Edelman, Andrea Cornelli, CEO на Ketchum, Ingo Heijnen, Managing Director на Hill & Knowlton, Heather Knox, Regional Director of Communications в Microsoft, Josep Catla, Director of Corporate Relations в Sanofi-Aventus.

На какво, според Вас, се дължи това, че са поканили именно Вас?

Ние участваме в SABRE AWARDS като един от най-престижните PR конкурси от 2007 г. Горди сме, че сме една от малкото източноевропейски независими агенции с 4 златни и 1 бронзово отличие, 4 кампании-финалисти и 1 Certificate of Excellence за единственото в България проучване на потребителското поведение в дигитална среда – Е-consumers Report.
През тази година една от кампаниите ни достигна финала на Global SABRE Awards, който имаше за цел да определи най-добрите от най-добрите от Америка, ЕМЕА и Азия и тихоокеанския регион. Лично на мен изборът на Пол Холмс ми се струва логичен. За мен беше чест да приема това предизвикателство от името на целия бранш, защото ще мога да споделя с колегите си от БАПРА ценния опит.

Запознат ли сте вече в какво ще се състоят Вашите ангажименти?

Журирането ще започне през февруари, когато ще дойдат първите ентрита. През март журито ще се събере в Лондон, където ще обсъдим финалистите и победителите на конкурса.

Смятате ли, че присъствието на българин в журито ще повиши интереса на родните агенции към наградите и тази година ще има повече български кандидатури?

Не вярвам това да е основният мотиватор за участие на българските агенции в конкурса. Според мен участието в международни конкурси е особено важно, защото това легитимира PR професията не само в чужбина, но и у нас. Международните признания пови-
шават имиджа на професията, помагат на PR професионалистите да сверят часовниците си със световните тенденции и, не на последно място, са страхотен мотиватор за екипите ни.

Какви са критериите за оценка на SABRE AWARDS?

Все още нямам точна информация за критериите, но всяка година те задължително включват измерими резултати от кампаниите. SABRE AWARDS, за разлика от много други PR и рекламни конкурси, е свързан с ефективността на кампаниите и инвестициите на компаниите и чак на втори план – с креативността на решенията.

Какви са Вашите лични очаквания, свързани с предстоящите награди – SABRE AWARDS’2012? Можете ли да прогнозирате тенденции?

Трудно ми е да прогнозирам тенденции, преди да Видя ентритата. Сигурен съм, че това което ще Видя обаче В работата на агенциите от ЕМЕА, няма да се различава драматично от нашите кампании и тези на колегите ни, членове на БАПРА.

Стр. 190 

Leave a Reply