Българският филм “Отчуждение” прави световната си премиера на фестивала във Венеция

 www.dnevnik.bg | 24.07.2013

Дебютният игрален филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" (Alienation) е първият български филм от 20 години насам, който ще направи световната си премиера в рамките на юбилейния 70-и поред международен кинофестивал във Венеция, съобщиха от Българската национална телевизия.
Лентата, продуцирана от БНТ, е селектирана от Асоциацията италианските кинорежисьори и е поканена да участва в седмицата на кинорежисьорите "Венециански дни" (Giornate degli Autori) – специалната програма на филмовия фестивал във Венеция, която е основана през 2004 г. и представя творби в аналогична селекция, подобна на Петнайсетдневката на режисьорите в Кан.
Във "Венециански дни" "Отчуждение" ще бъде представен заедно с 12 филма от цял свят и ще се бори за наградата за дебютен филм "Лъв на бъдещето", която се присъжда измежду всички дебютни филми в конкурсната програма на фестивала.
На последното, 17-о поред издание на "София Филм Фест" филмът на Лазаров спечели наградата за най-добър български игрален филм, присъдена му от международно жури.
След официалната му световна премиера във Венеция, където фестивалът тази година ще се проведе между 28 август и 7 септември, лентата тръгва на фестивална обиколка в редица престижни филмови форуми в света.
"Отчуждение" разказва за гърка на средна възраст Йоргос (в ролята Христос Стергиоглу), който прекосява българската граница със старомодната си кола. Целта на пристигането му в България е да купи бебе, а багажника на колата си е превърнал в специален тайник, с който да го пренесе. В отдалечена къща в планината той, майката на бебето (Мариана Жикич), нейният глухоням брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат детето да се роди, но никой от тях не подозира до какво ще ги доведе това.
Режисьор Милко Лазаров завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Владислав Икономов. Досега е известен като изпълнителен продуцент на известните телевизионни проекти на БНТ като "Великите българи", както и "Голямото четене", а в момента преподава и в кинофакултета на НАТФИЗ "Експериментално кино и инсценизация".
Сценарист на "Отчуждение" е Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев, а оператор – Калоян Божилов. Сценографията е дело на Ванина Гелева, а монтажът – на Веселка Кирякова.
Актьорският състав на лентата освен отличения с награда от Кан през 2009 г. и номиниран за "Оскар" Христос Стергиоглу ("Кучешки зъби") и познатия от "Източни пиеси" и "Аве" Ованес Торосян участват още Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров и Дора Маркова.

Оригинална публикация

Leave a Reply