Частна компания ще изгражда цифровизацията на БНТ и БНР

БНТ, Новини в 20.00 часа | 2009-11-12

ТелевизияМрежата за цифрово разпространение на програмите на БНТ и БНР ще се изгражда изцяло от частна компания, която до края на 2012 г. трябва да осигури цифров сигнал в цялата страна поне за четири цифрови програми на всяка от националните медии. За да отпадне ангажиментът на държавата към изграждането на т.нар. мултиплекс, Министърството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вече е предложило на парламента да отмени приетия през май Закон за публичното радиоразпръскване.

В закона, който новите управляващи смятат да отменят, е записано, че държавата също ще участва в изграждането на обществения мултиплекс.

Александър Цветков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "С него изкуствено се разделят преноса и излъчването и се въвеждат много сериозни финансови ангажименти на държавата за финансирането на преноса на данни."

Записаните в закона 150 млн. лв. държавни пари, които правителството на Станишев отпусна за изграждането на обществения мултиплекс са останали само на хартия, обясни заместникът на Александър Цветков – Първан Русинов. Според него, месец след корекциите в законите за радиото и телевизията и за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията ще обяви конкурс за избор на изпълнител, а до пролетта ще започне ударно изграждане на мрежата. При пълна мобилизация страната ни ще се справи с цифровизацията до края на 2012 г. и ще избегне санкциите от Европейската комисия, смята Русинов. Предвижда се през цялата 2012 БНТ да излъчва и по аналогов, и по цифров сигнал. След това избраният оператор на обществения мултиплекс ще разпространява само цифрово цели четири програми на БНТ, които ще плаща държавата.

Първан Русинов – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "А в зависимост от формата, те могат да бъдат осем, дори 12, ако се стигне до въвеждане на най-новия формат за цифрово телевизионно разпръскване.”

При този вариант БНТ ще може да прави съвместни програми с частни телевизии, но те трябва да имат обществен характер. А за да стигне цифровия сигнал до зрителите, те трябва да си купят или нов телевизор, или допълнително приставки към стария.

Първан Русинов – заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Устройства за приетия към момента формат и некодирани програми, мисля че са от порядъка на 100-ина лв.”

Междуведомствена група тепърва ще решава как да бъдат подпомогнати социално слабите потребители за закупуването на тези устройства. Цифровите телевизори се появиха на българския пазар едва преди няколко години.

С промяна в Закона за електронните съобщения ще бъде редуциран състава на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 души, а мандатът на членовете на комисията ще бъде 5 години. Това е другата новина от днешната пресконференция на министър Александър Цветков. С преструктурирането и на останалите седем регулаторни комисии ще бъдат освободени 26 щата и така от бюджета ще бъдат икономисани над милион и половина лева, изчисли министърът.
 

Снимка

Leave a Reply