Четирима с приза “Юрист на годината” на “Правен свят”

в. Труд | 2010-02-04 

Две дами и двама господа поделиха наградите “Юрист на годината" (2009-а) на списание “Правен свят". Множествеността не е случайна – четиримата са отличени за различни заслуги. Обединява ги едно – те са безспорни авторитети в правната гилдия и публично познати лица. Наградите на “Правен свят" се раздават за трета поредна година.
Новата шефка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова грабна приза на ресорните журналисти. Не само защото като наказателен съдия е перфектна, но и понеже никога не е премълчавала безобразията в системата. А под нейно ръководство Съюзът на съдиите би камбаната за непрозрачното кадруване в Темида и поиска ясни отговори по скандала “Красьо".
Конституционната съдийка Емилия Друмева е отличена от редакцията на сп. “Правен свят" като автор на значими разработки в областта на конституционното право и правата на човека. Запомни се позицията й в Конституционния съд срещу отпадането на 8%-ната изборна бариера за коалиции. С ясен мотив – партиите и коалициите не са едно и също и аршинът за тях може да е различен.
Рекордьорът по спечелени дела в Страсбург Михаил Екимджиев стана “Юрист на годината" заради дейността му в защита на човешките права. Освен с безбройните победи в Евросъда известният адвокат ще се запомни и като човека, който ребром постави въпроса дали българите са защитени срещу безразборно подслушване, следене и т.н. След делото “Екимджиев" в Страсбург у нас бе променен Законът за специалните разузнавателни средства.
И преизбраният шеф на нотариусите Димитър Танев бе отличен заради активна му дейност, довела до законов ремонт. Сред “активите" на нотариус Танев са промени, въвеждащи повече гаранции срещу имотните измами и изваждането на светло на имотните сделки. Танев и Екимджиев също са наградени от редакцията на “Правен свят".

Стр. 21

Leave a Reply