Дима Кирова, изпълнителен директор на 7 media sales & consulting, пред Banker Special: Телевизията, риболовът и пътешествията са ми страст

сп. Банкер, Special | Силвия ДЖАГАРОВА, Калоян АТАНАСОВ | 20.10.2012

Дима Кирова е изпълнителен директор на 7 Media Sales and Consulting – изключителен търговски представител на TV7, Супер 7 и ББТ. Професионалната й кариера минава през БНТ – като директор на дирекция "Маркетинг Реклама" и през GTV- отначало като финансов, а след това и като генерален директор. Била е заместник генерален директор на Care International Bulgaria и на Европейския център за обучение и Институт за професионално образование "Делта". Притежава магистърска степен по финанси от Варненския икономически университет.
Г-жо Кирова, робуват ли телевизиите на високия рейтинг? – Да, защото продажбите на телевизионните реклами зависят от резултатите ни. Реално клиентите купуват зрителския интерес. За разлика от вестниците и списанията, рекламата при нас е друг тип, не може да се пипне. Цената на клиповете се определя от рейтинг точките. Другият основен фактор е създаденият имидж на предаването и на телевизията като цяло. Важно е да поддържаме качество, иновативност и авторски предавания, защото пазарът е изключително конкурентен и заради алтернативата, предлагана от интернет каналите.

Защо избрахте да се занимавате с медии?

- Работех в неправителствения сектор, когато през 2005-а реших да променя нещо. На първото интервю в тогавашната GTV ме харесаха. Телевизията тъкмо се създаваше с екип от само десет души и всеки бе "специалист по всичко". Привлече ме динамиката и това, че всеки ден се случва нещо непредвидимо. Тук сме на разположение денонощно, разрешаваме проблеми с неизлъчени предавания, блокирал софтуер, закъснели рекламни блокове. Затова е много важно да изградиш екип от професиналисти, в които да имаш доверие. Как изглежда според вас перфектната телевизия? – Не е важно какво харесвам аз, случващото се в телевизията се определя от анализите и познанията ни за тенденциите на пазара. Все пак, според мен, перфектната телевизия трябва да бъде ориентирана към мислещия и любознателен човек, да има сериозни анализи. Освен това телевизията трябва да забавлява и да показва нови формати като нашия "Кралица на шопинга". Този сезон, за мен, това бе най-интересният проект по отношение на продажбите на рекламно време.

Кои са най-търсените предавания за реклама на TV7?

- Постигнахме невероятни резултати с новия сериал "Великолепният век,,. Лентата прави модерен прочит на историята и предизвика вълнение по целите Балкани. На третия ден от излъчването му задминахме рейтинга на BTV за този часови пояс, с което се гордеем. Съответно и тарифата за реклама в него се вдигна много заради високия зрителски интерес. Очакваме много от втория сезон на "Ексмилионер търси съпруга" с главен герой Тодор Славков. Той е земен, забавен, но и непредвидим човек, затова дори продуцентите не знаят как ще се развият събитията. В "Кралицата,, пък се постарахме да съберем най-добрите възможни партньори и да създадем нови критерии за шопинг. Българските жени трябва да знаят кои облекла за какъв повод са подходящи и как се съчетават с прически и грим.
Вие почитателка ли сте на шопинга? – Да, но съм доста взискателен клиент. У нас предпочитам дрехите на "Теа Дизайн", защото си поръчвам модели, които скриват недостатъците и подчертават предимствата на фигурата ми.

Как пазарувате – с пари в брой или с кредитна карта?

- Отнасям се много внимателно към парите, затова дълго време нямах кредитна карта. Но веднъж се прибирахме от една командировка в Кан и точно тогава избухна исландският вулкан Ейяфятлайокутъл. Наложи се да пътуваме 72 часа, като сменихме последователно автомобил, самолет и пак автомобил – по едно време се бях отчаяла, че ще ни се наложи едва ли не пеша да се прибираме от другия край на Европа. Прибрахме се успешно само благодарение на приятелка, която имаше кредитна карта с лимит от 10 хил. евро. Тогава промених отношението си. Ползвам кредитна карта First Lady, която е с перфектен замисъл и концепция за работещите и пазаруващи жени. Отстъпките са добри, а дизайнът на картата е много стилен. Бях приятно изненадана и от застраховката за рак на гърдата, която се предлага. Това е страхотна социална инициатива от страна на Fibank, а изпълнителният директор на TV7 – Евелина Колева, е едно от лицата на кампанията за борба с тази болест.

Какъв тип бижута харесвате?

- Главно "Алтънбаш". Като разбиране и традиции турците са по-близко до нас. Останалите дизайнерски бижута за мен са студени, а в "Алтънбаш" намирам излъчване и духовност.
Къде бихте прекарали мечтаната ваканция? – Често пътувам в чужбина, седем-осем пъти съм била на гости на приятели във Виена и с удоволствие бих отишла пак. Много харесвам и Кайро -15-милионен динамичен град, в който се съчетават много култури, традиции и религии. Иначе там колите са заоблени от блъскане, предимство на пътя няма, а такситата са ужасно евтини, стига да се спазариш с шофьорите. Впечатли ме и грандиозността на пирамидите, съчетана с непринуденото отношение на местните към тях. Виждаш две пирамиди и един сфинкс, но няма кой да ти разкаже историята им. Само 20-30 англоговорящи египтяни стоят пред входа и ти предлагат обиколка в гробниците. Иначе културните паметници в страната са на почит и са поддържат чудесно. Любимият ми град обаче е Кан. Той е много красив, чист и приятен, а крайбрежният булевард "Кроазет" ми напомня атмосферата на родната Варна.

Как се разтоварвате от стреса?

- Пътуванията ме зареждат много положително. Другото, за което ми остава време, е да увелича уредбата и да послушам музика. В детството ми ме привличаше класиката от типа на "Малка нощна музика", "Четирите годишни времена", "Лебедово езеро" и Гершуин, но постепенно преминах към твърдия рок. Била съм на всички рок-концерти в България, отделно съм гледала AC/DC в Атина, U2 в Берлин и Рим, Rammstein в Дъблин. Единственият концерт, който ще остане само в мечтите ми, е на Pink Floyd, но те едва ли ще се съберат отново. Имате ли хоби, на което държите? – Хобито ми е доста нетипично за една дама. Това е риболовът. От десетгодишна излизах с баща ми за риба, той имаше лодка, с която сме прекарвали страхотни лета в Кранево. Точно това ми липсваше, когато се преместих в София, но някак успях да заместя морето с Витоша. Иначе най-веселата случка бе, когато работех в GTV: От bTV ни поканиха на риболовното им състезание за "социализация", тъй като телевизията им точно закупуваше нашия канал. А аз направо ги разбих. Хванах най-голямата риба – сом около 2 килограма, победих и в състезанието за най-много хванати риби, както и в това за най-тежък общ улов.

За какво мечтаете?

- За повече лично време -определено ми липсва повече време за мен и детето ми. В Германия работната седмица свършва в петък на обяд. Държавна политика е човек да бъде добре отпочинал, положително настроен и финансово обезпечен, разбира се, след като си е свършил качествено работата. Хубаво би било скоро и в България да можем да сбъднем подобни стандарти.

Стр. 12 – 13 

Leave a Reply