Димитров: Авторските права се нарушават най-често чрез Интернет

www.novini.dir.bg I 25.02.2014
 
 Авторските права у нас се нарушават най-често, чрез Интернет, поради факта, че в страната ни има бърза интернет връзка, която дава възможност да се ползват различни неща пряко, без да се заплаща възнаграждение.
 
Авторските права у нас се нарушават най-често, чрез Интернет, поради факта, че в страната ни има бърза интернет връзка, която дава възможност да се ползват различни неща пряко, без да се заплаща възнаграждение. Tова каза за БГНЕС Иван Димитров, директор на“Музикаутор“преди началото на семинара“Сродни авторски права“,предаде репортер на БГНЕС.“Музикатур“е агенция, която управлява авторските права в България и представлява интересите на близо 95% от българските автори и на малко повече от международните автори в България. Агенцията представлява близо 95% от световния репертоар. Там, където музиката се използва като част от бизнес модела на даден бизнес, Музикаутор събира възнаграждения за ползването на музиката и ги разпределят на авторите, чиито произведения са ползвани. 
Телевизиите, радиата, онлайн, концертите, заведенията използват музиката в техния модел. Над 2500 български автори използват услугите на“Музикаутор“,а по силата на международните договори за представителство с чужди дружества по цял свят агенцията има над 2 милиона души, които представлява на територията на България. Димитров посочи, че множество концерти продължават да се провеждат без уреждане на права, много заведения работят без да имат лицензирани договори. 
 
Иван Димитров обясни, че за да се сложи край на проблема с нарушаване на авторските права, е необходима законодателни промени, да има евтини и легални платформи за България иобучения и постоянна информираност на широката общественост за това какъв е смисълът на авторските права.
 
Ина Килева,изпълнителен директор на“Профон“,което е най-голямото дружество за колективно управление на правата на продуцентите на звукозаписи и музикално видео, както и на артистите-изпълнители, заяви, че музиката добавя стойност при редица видове бизнес, като в някои сектори това е много видно. Всички ползватели на музика трябва да отделят пропорционално на приноса намузиката към качеството на услугата им, да отделят от приходите, които реализират и да връщат част от тях по тарифа, която е уредена, чрез закона по ясна процедура. /БГНЕС
 

 

Leave a Reply