Димитър Николов: Фест туризмът е машина за пари

в. Стандарт | Любомир СТАРИДОЛСКИ | 18.08.2010 

"Продиджи" обещаха да се върнат, посрещнахме 3500 англичани

В икономическата жега фестивалът "Спирит ъф Бургас" се оказа неподозирано свеж полъх за местната и националната икономика. Напук на токовите сривове по родното Черноморие една нова група туристи – музикалните фенове, набира все по-голяма скорост. Колко пари влязоха покрай Спирита в общината, може ли фестивалният туризъм да извади страната от кризата и защо пак се изложихме пред чужденците с режим на тока, попитахме кмета на Бургас Димитър Николов.

- Г-н Николов, след фурора, който пожъна "Спирит ъф Бургас", Каварна май се сдоби с достоен конкурент за музикална столица на Черноморието?

- Не се съревноваваме с Каварна или с другите градове. По-скоро трябва да си подадем ръка, за да направим така, че България да стане възлова дестинация на новия сегмент – фестивалния туризъм. Той е важен и за цялата страна. Защото тези фенове на музиката, които пристигат от чужбина, осигуряват приходи и за националната икономика.

- Какви са резултатите от феста през тази година?

- Само за трите дни 40 хиляди души са минали през града. 6,5 млн. лева са оставили в общината. Говорих с таксиметровите шофьори, които ми разказваха, че са на тонизиращи напитки, за да извозят целия поток. Хората и местният бизнес са много доволни. Сувенирни щандове, магазини и ресторантьори – всички получиха неоценим импулс в тези трудни времена. Три дни градът не спеше. Но феновете останаха още няколко дни и след края на фестивала, за да разгледат, което също ще се отрази благоприятно на местната икономика.

- Имаше ли много жалби заради високите децибели на шоуто?

- За първа година няма нито една жалба за шум. Преди наистина бяха много. Сега качеството на озвучителната техника се подобри, а и ние го насочихме по към морето, с гръб към самия град. Другото обяснение е, че може би и хората са станали малко по-толерантни и по-склонни да изтърпят временен дискомфорт в името на общото благо. Защото на фона на кризата и дефицита на работни места този вид туризъм е доста ценен.

- А какви подводни камъни крият мероприятия от подобен мащаб?

- Тази година инцидентът в Германия ни подейства мобилизиращо (през юли 19 души загинаха на фестивала Love Parade в немския град Дуисбург – б.р.). Осигурихме 5 пъти повече входове и много повече охрана. Като изключим няколко припадания от горещините и резонните злоупотреби с алкохол, по-сериозни проблеми не сме имали. Охраната спря на входа само един нож и един бокс. Радвам се, че всичко приключи много успешно и отзивите са добри.

- Усеща ли се ефектът от рекламата по MTV – покрай феста името на Бургас се върти по един от най-гледаните тв канали в света вече трета година?

- Градът стана разпознаваем като популярна музикална дестинация, което за Балканите и Източна Европа е рядкост. За това помагат и световноизвестните групи, които участват. Техните клипчета сега ще се завъртят в YouTube, VH1 също. Тази година бяхме подобрили качеството на светоефектите, поръчахме по-дoбра сцена и озвучение. Така на хубав звук успяха да се наслaдят и хората от последните редове. Момчетата от "Продиджи" останаха много доволни от озвучителната техника и обещаха пак да дойдат. Иначе много гости имахме от Гърция, Турция и Румъния. Само от Англия посрещнахме 3500 души. Неочаквано голям интерес тази година наблюдавахме от кавказките страни. Всички тези фенове пристигаха с влакове, самолети и автобуси в София, което в крайна сметка генерира приходи и в националната икономика.

- Това ли е пътят за развитие на туризма ни?

- В началото бях много притеснен въобще за бъдещето на фестивала, тъй като нямах голям опит. Особено пък след като ни удари като с мокър парцал вестта за тежката финансова криза, бяхме силно разтревожени за третото му издание. Но се оказа, че всяка поредна година е по-силна. Фестивалният туризъм може да дърпа икономиката в тази криза.

- Успоредно с добрите новини обаче дойдоха и токовите сривове по Черноморието. Имате ли наблюдения как се отразява ситуацията на летния ни сезон?

- Непрекъснато поддържаме връзка с EVN и НЕК. Успяхме да убедим ръководството на енергийната компания, че в големите центрове като Бургас, Несебър, Созопол не бива да се допускат никакви компромиси с елзахранването. Надяваме се след това да се направят необходимите изводи и да се концентрират инвестиции в подстанциите. Трябва да се увеличи тяхната мощност, за да не се случват сривове в пиковите часове между 20 и 23 часа. Но конкретно за Бургас не мога да бъда недоволен, защото успяхме да прехвърлим мощности и градът остана незасегнат.

- Вероятно нонстоп разговаряте и с хотелиери, какво ви споделят?

- Много са притеснени най-вече заради жалбите. Решени са да се оборудват с генератори, но в момента дори в големите комплекси имат проблеми с асансьорите, климатиците спират. А знаете, че много от летовниците са възрастни хора и при тези високи температури съществува реална опасност за тяхното здраве.
На фона на всичките новини сега обработваме и информацията за погребенията в общината. Обикновено са по 5-6 на ден, а сега са нараснали на 15-17. Тепърва ще правим по-сериозни анализи, но вероятно увеличението се дължи на големите жеги.

- Как се справяте с икономическата криза, успяхте ли да закърпите бюджета?

- Имаме проблеми с приходната част, за сметка на това обаче сме отличници в усвояването на пари по европейските програми. Малко повече усилия положихме в събираемостта на несъбраните вземания в общината. Лишихме се от големи капиталови проекти, за да можем да осигурим финансиране на социалните центрове, на онкодиспансера, на здравните заведения. В същото време се стремим да увеличаваме местата за паркиране, тъй като вече се падат по три коли на едно семейство. Започваме изграждането на голям обществен паркинг в центъра на града, скоро влиза в сила и новият режим за синята зона.

- Как ще коментирате поисканата от БСП-Бургас оставка на министър Божидар Димитров заради твърде емоционалните му изявления?

- Не гледам сериозно на това. По-скоро трябва да се концентрираме около онова, което бе открито в Созопол – мощите на св. Йоан Кръстител, и ползите, които те могат да донесат на целия регион при развитие на религиозния туризъм. Радва ни и фактът, че в края на миналата седмица стартираха тръжните процедури за пътния възел Бургас-Средец-Созопол, което ще реши проблема с масовото задръстване и многобройните нещастия, които се случват в този участък.

- Местните избори вече чукат на вратата, очаквате ли силна конкуренция? Дали ще има пак мераклии сред бизнесмените за кметския стол?

- Бургас е голям, икономически силен град и е съвсем нормално всички партии да се стремят да изкарат сериозни кандидатури. В това не виждам нищо лошо. Що касае бизнес формированията, техните очаквания не можаха да се оправдаят в посока осребряване на политическо присъствие. Новите условия по възлагане на обществените поръчки са доста прозрачни и всичко се прави по интернет и пред камери.

Стр. 15

Leave a Reply