Днес в „Интер Експо Център” в София започва поредното издание на международния форум WEBIT

Нова телевизия, Здравей България | 26.10.2011

Водещ: Добро утро и от мен! Днес в „Интер Експо Център” в София започва поредното издание на международния форум WEBIT. Отблизо сега и само по „Нова Телевизия” ще видим почетния посланик на WEBIT Пламен Русев и Марвин Лиао, търговски директор на Yahoo. След този материал и след рекламите останете отново с мен, защото съм Ви поканил изключително интересни гости – бразилски музиканти, които говорят страхотен български език и ще ни посвирят малко боса нова. А сега вижте материала за WEBIT и интервюто.
Репортер: Едва ли някой се съмнява, че в най-скоро време всички ние или поне по-богатите от нас ще прекарват лятната си почивка на Марс. В близките десетилетия една от най-комерсиалните игри на нашето време футболът ще се играе от роботи. А в Япония за едно от най-човешките неща бременноста вече еразработен симулатор. Така изглежда светът днес, когато всеки 13-ти човек на планетата има профил в социалната мрежа.
Марвин Лиао: Без интернет животът ни е напълно невъзможен. Без интернет днес ние сякаш не съществуваме. Само се замислете за нещата, които ни забавляват или за това как разбираме какво се случва на другия край на планетата или пък за това как пазаруваме в мрежата.
Пламен Русев: Как да не се пристрастиш към нещо, което ти дава правото да имаш глас и да го използваш тогава, когато ти смяташ, че е редно.
Репортер: Преди десет години хората ставаха сутрин и пиеха чаша топло кафе. Днес първото нещо, което правим, след като се събудим, е да прегледаме профила си във Facebook.
Пламен Русев: Място, където хората комуникират. Място, където хората обменят идеи, създават, споделят. Това са социалните медии, а доколко са важни в живота на съвременния българин, говорят цифрите. Над 2 200 000 българи имат профили във Facebook. Разбира се, има и много други социални медии.
Репортер: И още малко статистика. 57 на сто от потребителите на социалните мрежи споделят и разговарят повече онлайн, отколкото в реалния живот.
Марвин Лиао: Вече сме достатъчно обсебени от технологиите. Това е безспорно. Къде на шега, къде сериозно вече се говори за това, че в близко бъдеще всеки от нас ще има имплантиран чип в главата. Сега звучи смешно и несериозно, но хората наистина търсят информацията в реално време и това ще се засили през следващите 5-10 години. Дали това е добре за човечеството? Знаете ли, технологиите са неутрални. Ние ги създаваме с идеята да ни помагат. От там нататък колко ще ги използваме и доколко вредят. Решаваме самите ние.
Репортер: Мания – това е интернет, според Марвин Лиао, ветеран в една от компаниите лидери в онлайн технологиите. И тази мания е абсолютно безгранична.
Марвин Лиао: Вече можем категорично да говорим за пристрастеност към интернет. Силата и опасностите на тази онлайн мания, най-вече при социалните мрежи, е доказана. В Южна Корея например, ситуацията е особено тревожна и в момента там се наблюдава известно отдръпване на хората от интернет. В Съединените Щати има редица проучвания. В едно от тях хората бяха оставени без интернет и достъп до социални мрежи за дълго време. Психологическите последствия за тези вманиачени хора бяха страшни.
Пламен Русев: В комуникацията, такава, каквато я предлагат социалните мрежи, няма нищо ново. Тя е същото онова нещо, което са правили хората преди да се п появят медиите, преди да се появи, ако щете, дори членоразделната реч. Нуждата от това да изразиш себе си. Социалните медии позволяват това да става много лесно, много бързо и изключително приятно. Най-малкото, което е, защото се случва сега, веднага, когато пожелаеш, където пожелаеш и както пожелаеш.
Репортер: В съвременния бизнес технологиите на XXI в. обърнаха познатите практики на 180 градуса. В свят, обладан от мрежата, измерител за успеха вече са големите корпорации и тяхното онлайн присъствие.
Марвин Лиао: Много малка част от съвременния бизнес вече е извън интернет, особено в маркетинга и рекламата. Тъй като всички ние днес черпим информация за всичко, което се случва около нас, доста повече от интернет, отколкото от телевизията, вестниците или радиото. Там, където са хората, там са и парите. Именно от това се интересува и бизнесът.
Пламен Русев: Марките съществуват само и единствено, защото са във властта на потребителя. Ако потребителят не изказва макрата X, то тогава тя ще спре да съществува.
Репортер: Феноменът социална между за едни е възможност, за други е опасност, за някои е власт, за други е мощен наркотик и така до безкрайност, докато свят светува.
Теорията на Чарлз Дарвин за оцеляването е история. Силните на деня днес са тези, които доминират онлайн. 

Leave a Reply