Дни на Баварската кухня 14–16 юни и 21–23 юни 2013

5W Communications I 7.06.2013

Дегустирайте безплатно

На 14, 15, 16, 21, 22 и 23 юни в хипермаркетите на Carrefour в големите молове на София – The Mall, Paradise center, Bulgaria mall – ще се хапва по баварски!

Ще вкусите специалитетите на най-богатата и изискана провинция на Германия – Бавария!

Услужливите домакини ще ви предложат да опитате богат асортимент от гурме сирена от алпийско мляко – синьо сирене, камамбер, бри и дипломат с ким, чили, рукола и трюфели, да подложите с баварски брецели, за да пийнете от прочутата баварска бира Пауланер Хефевайс и да завършите следобедната си закуска с прочутите бонбони Моцарт. За дамите, които пазят своята линия, ще има специален йогурт, както и био кисело мляко и био кварк с боровинка, касис, страчатела, мюсли, ядки, праскова, манго и маракуя.

БАВАРИЯ

Бавария е най-голямата от 16-те федерални провинции на Германия. Разположена е на площ от 70 553 кв.км, с население от 12,4 млн. жители и със столица Мюнхен.
Бавария е страна с дълга история, богата култура и традиции запазили се и до днес. Историята й датира от близо 500 г. сл. Хр., когато през 1180 г. Ото фон Вителсбах създава държавата. Оттогава та до днес животът в Бавария е пъстър и многообразен. Приказни замъци, красиви градини, жива бира, вкусни баварски специалитети, много езера, разнообразни обичаи, исторически фестивали и културни събития, Октоберфест… Това са само част от атракциите, които я правят привлекателна дестинация за туристите. Бавария е известна със своето гостоприемство. Тя е не само прекрасно кътче за живот, но и много добро място за бизнес, тъй като е един от най-развитите и силни икономически региони в света. Бавария е страна с кулинарни традиции, запазени през вековете. Ето защо, където и да отидете в Бавария, ще бъдете изненадани от изобилието на вкусни специалитети, храни и напитки, приготвени по старателно пазени в тайна старинни рецепти с различен местен произход. Запазена традиция е в знак на гостоприемство баварските фермери да посрещат посетителите с чаша гроздова сира. Характерен за баварските кулинарни специалитети е техният свеж и типичен вкус, а консумацията им винаги е свързана с гастрономическо преживяване. Сочните наденички, апетитно приготвеното говеждо, агнешко или свинско месо, картофите, кнедлите и ньоките, езерните и речни риби, разнообразните сезонни зеленчуци, вкусните сирена и другите млечни продукти, божествените сладкиши, баварският мед и прочутите баварски гевреци, наречени претцели, невероятната баварска бира, гроздовата сира или виното са истинско гурме преживяване!

БАВАРСКИТЕ СИРЕНА

В кулинарната традиция на Бавария присъстват разнообразни продукти, произведени от пълномаслено краве, овче или козе мляко. В региона се произвеждат близо 400 вида сирена по различна технология и с различни вкусове, сред които са: кравето сирене, меките сирена за мазане, ароматните сирена с билки и камембер, свежите сирена като фета и моцарела, обазда или ементал, баварският ромадур, алпийското и синьото сирене. Освен за сирена, баварското мляко се използва и за приготвянето на чудесни баварски йогурти и разнообразни сладкиши.

БАВАРСКАТА КУХНЯ

Баварските ястия са изключително традиционни по отношение на рецепти, продукти и вкусове. Кухнята е доста калорична, но много вкусна. Като баварските хрупкави хлебчета например, наричани „претцели”, съчетани с типична баварска бира и вурстчета. Баварският крем също е сред най-известните десерти, популярни в цял свят. Баварците държат изключително много на екологично чистия произход на всеки един продукт, който ползват в рецептите си. Като млякото и сиренето. Важни за производството на баварско сирене са климатът, характерът на почвата, както и структурата и съставът на фуража. За производството на леко ароматно сирене, например, се използва предимно мляко от крави, които се хранят на разнообразни ливади в предалпийските райони. Различният състав на мазнините в млякото и ароматът на ливадни билки са решаващите предпоставки за образуването на специфичния вкус на сиренето. Ако сте любители на сирената, със сигурност ще оцените качествата на типичния баварски ементал, алпийското или пикантно сирене. Чистотата става основа и при производството на бира в Бавария. През 1516 г. е издаден известният Баварски закон за чистотата на бирата от Херцога на Бавария – Вилхелм IV. Законът е в сила и до днес и постановява, че само вода, малц, хмел и мая може да бъдат използвани за производство на бирата – действие, което се оказало съществено за добрата репутация на баварската бира по света. Така се гарантира, че тази бира не съдържа химически добавки или малцови заместители с по-ниско качество. Качеството и репутацията на баварската бира преди всичко се дължат на векове традиции, интегрирани в производството.
ПОЛЕЗНА РЕЦЕПТА

Опитайте и вие вкуса на Бавария!
Бавария – страната на вкусните специалитети!
Защото това е изборът на естествения и неподправен вкус!

БАВАРСКАТА ЗАКУСКА

Често баварците обичат да похапват обилно, макар и да наричат това кулинарно пиршество от храни и напитки просто “баварска закуска”. Тя представлява питателна комбинация, която спокойно може да замести обеда или вечерята, защото в нея по избор присъства филийка от някой от 300-те вида хляб и залък от 1200-те вида тестени изделия, които се комбинират с ароматни сирена, наденички и колбаси, шунка, кисели краставички, подправки, пресни сезонни зеленчуци, риби от близките реки и езера, и разбира се, кралицата на мезетата в баварските
бирхалета – т.нар обазда. Естествено не трябва да липсват и прочутите баварски гевреци, които най-добре вървят в компания с топящо се в устата масло. Разбира се, тази кулинарна фиеста не може и без известната франкфуртска горчица, газираната вода, плодовите сокове и най-важният елемент на баварската закуска – прочутата баварска бира.

Дегустации на Баварски продукти
всеки ден в продължение на 6 дни
Заповядайте в магазините на Carrefour в:

The Mall, бул. Цариградско шосе 115K, гр. София
Paradise Center, бул. Черни връх 100, гр. София
Bulgaria Mall, бул. България 69, гр. София

https://www.facebook.com/BavarksaKuhnia

 

Leave a Reply