Доц. Георги Лозанов медиен експерт: Това е краят на цяла ера в медиите

в. Стандарт | Стела СТОЯНОВА | 2010-01-28 

- Доц. Лозанов, как ще се отрази на медийния пазар окрупняването на телевизии в ръцете на един и същи собственик, в случая Робърт Лаудер?

- Не мисля, че сериозният проблем е в окрупняването. В момента националните телевизии, като bTV и Нова, а в известен смисъл и БНТ, се опитват да направят максимално количество нови канали с оглед на предстоящата цифровизация. Защото искат да качат на мултиплексите колкото може повече собствени канали. За мен тези продажби – както на bTV, така и на Нова, бележат края на първата ера в телевизиите, когато те поемаха обществени ангажименти и като цяло бяха направени по модела на БНТ, която възприемаха като основен конкурент. Дори и ако се зачетем в лицензите на БНТ и bTV, ще видим, че те са доста близки като характеристики. Този период приключи, доайените се оттеглиха, например гръцките собственици на Нова. Идва ерата на силната комерсиализация, която ще направи каналите много различни. Вече всеки ще търси възможно най-комерсиалните формати, за да привлече колкото може повече зрители. Освен това ще започнат да се правят, и вече започнаха, различни по формат телевизии, предназначени за различна аудитория.

- Как ви се струва оповестената цена за продажбата на bTV от 500 млн. евро? За сравнение Нова тв преди две години бе продадена за 620 млн. евро.

- Ако е цена за 100%, това, разбира се, е последица от кризата, едно от нейните видими измерения. На този фон цената, за която се е продала Нова, вече изглежда рисково висока от гледна точка на възвръщаемостта.

- Казахте, че това е краят на една ера в телевизиите. Как ще изглежда следващата?

- Според мен следва краят на телевизията. Или поне на големите телевизии институции. Те ще се разпаднат, защото няма да издържат натиска на новата медия – интернет. И по-скоро ще станат производители на информационни и аудиовизуални услуги, които ще продават. Както и на платени телевизионни канали, каквито например планира Мърдок. Неговото оттегляне е именно заради подготовката на такива медии. А гражданските канали, обществените вълнения ще се отлеят в мрежата.

Стр. 14

Leave a Reply