Две социални мрежи предпазват хлапетата

в. Монитор | 04.07.2011

 

И Google пусна свой сайт за връзка с приятели

  

През последните години една тенденция се засилва непрекъснато, превръщайки се в мания за милиони хора по света. Става дума за социалните мрежи, разбира се. Мнозина се запалиха по сърфирането в подобни кръгове от Facebook, но знаете ли, че преди популярния сайт има още много портали, предоставящи същите, че дори и по-добри услуги? Манията по Facebook сякаш тръгна от хитовия допреди две-три години сайт MySpace.com. Оказва се, че последният все още има запалени фенове, най-вече в САЩ, докато
Facebook изглежда е предпочитаният канал за връзка
в Европа. Myspace. com има и още едно предимство – предлага настройки за достъп до данните на непълнолетни. Тази опция се намира само в още една друга социална мрежа, за съжаление далеч не толкова известна – Bebo.com. Единствено тези два социални сайта осигуряват автоматична защита на личните данни на непълнолетните, установи проучване на Европейската комисия.
Стандартните настройки на сайтовете са такива, че подрастващите могат да получават съобщения единствено от виртуалните си приятели, но не и от непознати. Също така техните профили могат да бъдат виждани единствено от хора в списъка с контакти. “Повечето сайтове за социални контакти не успяват да гарантират, че стандартните настройки на профилите на непълнолетните лица разрешават достъп единствено за техните одобрени контакти", се твърди още в доклада на ЕК.

Стр. 20 – 21

Leave a Reply