Експерти препоръчват отделен закон за БНТ и БНР

www.dnevnik.bg | 02.02.2011

 

Статутът и финансирането на БНР и БНТ като обществени медии да бъдат уредени в отделен устройствен закон. Това препоръчва работната група, изготвила концепцията за нов медиен закон, съобщи БТА, като се позова на зам.-председателя на работната група Радомир Чолаков.
Концепцията вече е предадена в Министерския съвет и препоръчва на кабинета да се изработят два закона – един общ за аудиовизуалните медийни услуги и специален устройствен закон за БНР и БНТ.
Работната група препоръчва да се запази бюджетната субсидия за БНР и БНТ, както и ограниченото им право да продават рекламно време в досегашните размери. Не се предвижда обединение на БНР и БНТ, защото двете медии отказват да съдействат в тази посока, заяви Радомир Чолаков. В концепцията обаче се обръща внимание, че има големи възможности за икономии по линия на т.нар. споделени услуги на двете медии.
За първи път медийният сектор направи подобен труд, който оттук нататък което и да е правителство и
законодател няма да може да заобиколи, посочи Чолаков. Сега Министерският съвет трябва да приеме концепцията и да възложи техническата работа. Има си експерти, специалисти по законодателство и в Министерския съвет, и в отделните министерства, които на базата на концепцията, на съществуващия
Закон за радиото и телевизията и на европейските образци могат да напишат законите, коментира Чолаков.
В средата на 2010 г. стана ясно, че управляващите готвят нов медиен закон, чиято идея е в него да бъдат включени ограничения за концентрацията на собствеността. "Трябва да се знае каква политика води самата медия и кои са хората в нея, които носят отговорност", заяви тогава председателят на парламентарната комисия по медии Даниела Петрова (ГЕРБ). Според нея когато се говори за собственост и прозрачност в медиите, трябва да се постави въпросът за баланса и търсенето между икономическите и социалните потребности.

 

Оригинална публикация

Leave a Reply