Елена Розберг, тв водеща: Не бъркам под полите на чалга звездите

в. Седмичен Труд | Емилия ДИМОВА | 28.12.2011

След години в радиоефира, от няколко месеца Елена Розберг е вече не само познатият гърлен, секси глас от "Голият обяд" на Z-Rock Радио, а и очарователно лице – в телевизионния ефир на bTV, където е водеща на новото делнично предаване "Преди обед". Казва, че видяла в тази възможност още една отворена за себе си врата, а проектът я спечелил с идеята да се направи интересно, но и умно предаване, без сервилен компромис към масовия вкус и чалга културата. Нейни слушатели й признават, че е "една от малкото жени, които разбират от музика", но сега, може би изненадващо и за тях самите, са вече и редовни зрители на предаване, в което нито музиката, нито рокът са акценти.
Може би защото акцент е самата Елена, в чиято личност много от тях припознават доверено лице.

- Много години си в радио, но може би телевизионният ефир е бил предизвикателство за теб?

- Според мен добрият радиоводещ е перфектният човек и за стола на добрия телевизионен водещ. Той е виртуозен импровизатор, владее таланта да усвои своята мисъл и да я облече във фраза, владее добре и българския език, знае много думи. Другото – поведението пред камерата, мизансценът и как да усвои цялото студио – това се учи.

- Е, телевизионният водещ трябва и да има добра визия.

- Защо? Защо трябва да е задължително красив? Харизма, чар – да, това е друго. Защото чар има онзи, който е личност. В големите телевизии по света има хора, които се пенсионират на екран. Такъв беше водещият на американското издание на "Стани богат" – Who Wants to be a Millionaire, който се пенсионира на 76 години. Воденето е професионализъм, бекграунд и личност – трябва да си направил нещо до момента, за да те качат на екран – тогава можеш да бъдеш достоверен и да имаш някаква аудитория, която да слуша какво говориш и да те уважава.

- Вероятно много продуценти не мислят като теб, ако съдя по това, че у нас често виждаме "качени" на екран хора, които не само нямат какво да кажат на зрителя, а и не могат да го прочетат дори.

- Затова и много-много не гледам телевизия. Може да звучи рязко и остро, обаче предаване, което не ме забавлява и информира – за какво да ми губи времето? За да те припознае някой като собствения компаньон и събеседник в конкретния часови пояс, трябва да сте хора на една вълна, с подобен манталитет и интереси. Въпросът е в каква аудитория се целиш. Ако стремежът на продуцента е зрителите повече да гледат, отколкото да слушат, разбирам защо той иска водещата да е 20-годишна и с разголени цици и бедра. Колкото до мен, никога не съм умирала да се показвам на екран, нямам нужда от това. В момента съм галеничка на перфектна ситуация: кефя се в радиото, защото си пускам любима музика и правя неща, в които, смея да кажа, съм добра; в телевизията пък се уча, напредвам, има динамика и това е много тонизиращо.

- Дали хората, които са ти слушатели в радиото, са станали и зрители на "Преди обед"?

- Да, имам много уверения от самите тях за това. Но ние в радиото сме си изградили вече приятелска среда с аудиторията, хората ни обичат. И това не е комфорт, който те успива, а напротив, стимулира те да доказваш и ти твоето приятелство.

- Доста от гостите ти в тв студиото са ти били събеседници и в радиото – успяваш ли пред камерите да извадиш от тях нещо различно, нещо повече?

- В радиото е по-интимно, по-истинско е, според мен. Самата медия предполага една лека мистерия , което дава свобода в изявата на човека, поощрява неговата искреност. А като светнат камерите, всеки неминуемо си слага маска.

- Поднесе ли някакви изненади за теб екипният стил на работа в телевизията?

- Екипът ни е страхотен! Продуцентът Мартин Захариев, с когото се познаваме от 11 години, има таланта да събира ценни, цветни, умни хора – неслучайно всички медийни марки, които е управлявал, са били много успешни. При него компромис с ерудицията и интелекта няма. Пет години работихме заедно с в Ретро Радио, бяхме сплотени като пръстите на ръката.

- Да се чуят толкова хубави думи от подчинен по адрес на шефа е рядкост … Затова ли тръгна клюката из жълтите издания, че сте си по-близки?

- Намекваш за повърнята, че съм му любовница, в която няма и грам истина. Хората, които ме познават, паднаха от смях, като прочетоха тази измислица.

- А жената на Мартин Захариев падна ли от смях? Или съпругът ти?

- Когато бях бременна със сина ми, точно жената на Мартин, която беше родила съвсем скоро, ме покани у тях и ми даде много неща за бебето ми – тръгнах си оттам със стерилизатор, с помпа за кърма… Колкото до мъжа ми, бащата на 7-годишния ми син, се венчахме тази година. Би се получил сюжет за доста перверзна история, ако завъдя и любовник по същото време…

- Защо точно сега жълтата преса се захвана с теб?

- Толкова години съм на микрофон, никой досега не се е интересувал от мен и до този момент съм имала чиста репутация, никакви поводи не съм им давала. И продължавам да не давам, но се появих на екрана на най-гледаната телевизия и станах обект на техните фантасмагории. Според мен, искат да си продават с измислени сензации вестника, но такива статии умишлено профанизират читателя, което е най-малкото неморално. Може обаче да има и друга причина – направихме едно предаване за жълтите медии и им казахме много истини в лицето, които може да са ги засегнали: че пускат измислени и неподписани сюжети, че често изпълняват поръчки, за да съсипят нечия репутация, че преследват икономически интереси. Но – те не са моят свят, не са моята България.

- Тиражираха и друг слух, че bTV спира предаването ви догодина.

- Глупости на търкалета! Ние сме в схемата на медията за 2012-а, рейтингът ни е по-висок от този на Гала, с която се конкурираме в същия часови пояс.

- По-висок ли е слушателският, или зрителският рейтинг на водените от теб предавания?

- Никога не съм работила за рейтинга и намирам, че това е много тъп лост за мотивация. Не можеш да се оглеждаш постоянно в някакви цифри, за които даже има съмнение дали са обективни, нали? Защото методиката е разнообразна, а изводите могат да се правят само от професионалисти. Ако екипът е удовлетворен, ако се е получил интересен разговор, дошъл е интересен гост – това е много по-вдъхновяващо, отколкото да се проектиран върху рейтинг. Не ги разбирам тези ударнически соцстремежи да си Номер Едно, първенец в съревнованието – когато Гала предложи готина тема, нея ще гледат, когато нашата е по-интересна – нас. Това е много по-интригуващо, мисля, и за зрителите. Друг е въпросът, че съм канила гениални музиканти, които са правели нисък рейтинг. Като Пат Матини, съвременен гений, ултратурбо тежка звезда, бог на китарата, скромен и лъчезарен човек, а беше гледан от по-малко зрители, отколкото Кали, например. Но какво от това -за нас беше въпрос на чест и престиж да поканим в студиото такава изумителна личност.

- Налага ли се да правиш някакви лични компромиси по отношение на гостите – да каниш в тв студиото хора, които не би канила в радиото?

- Аз съм напълно боса в областта на попфолк културата и имах известни опасения при гостуването на певци като Ивана, Азис, Рени… Но ние ги каним да говорим не за музиката им, от която не разбирам,а по съвсем различни, общочовешки теми. Аз мога да ги усетя като хора, като майки, като жени, работещи като мен. И се получиха интересни разговори – ама аз не им бъркам под пол ите и под чаршафа – за това си има десетки други предавания.

- Каза, че работата ти в телевизията ти действа тонизиращо, но не е ли и много натоварващо да работиш паралелно и в радиото?

- Така е, още повече че аз съм си и стопроцентова майка. Синът ми е в първи клас и добре че е на целодневна занималия, защото в момента мъжът ми работи на смени и аз водя Едуард, аз го взимам, а вечер четем, пишем… Но докато мога и имам сили, ще продължавам така. За мен светът е рокендрол. Ако обаче медийната ми изява повлияе на личния ми живот, ако някой ме накара да се чувствам нещастна от екранната си популярност – бия шута на това. Не съм умряла да бъда телевизионна водеща.

- Какво си пожелаваш за идната година?

- Да съм здрава и силна, за да продължа. Искам да направя и едно страхотно лятно пътешествие, за което още след празниците ще започна да спестявам.

- Кой ще те придружи?

- Любимият, а не "любовникът", ако правиш такъв намек. Ха-ха! Той, "любовникът", си е достатъчно заможен, няма и за него да спестявам, я!

Стр. 18

Leave a Reply