Есенният тв сезон – кой, какво и защо

TVBulgaria I 23.08.2011

Три седмици преди старта на новия тв сезон вече има яснота какво ще гледаме тази есен по националните канали. За разлика от миналата година предстоящият есента на 2011 година обещава да бъде най-интересния и непредвидим от дълго време насам. За първи път от 2004-та двата основни частни канала, bTV и Nova, ще имат съвсем различна програмна схема. БНТ също ще се опитат да участват в тв играта с няколко нови предложения. Кой, какво и защо: прочетете тук.
Снимка: БНТ
 
Националната телевизия отново няма сериозни шансове за забележим растеж, продължавайки бавната си и не докрай ефективна програмна реформа. Принципът на хаотичното програмиране продължава – това е единственият канал, по който не е много сигурно кога какво можеш да гледаш. Основният коз на медията е новият мини-сериал Английският съсед, както и няколко нови женски и потребителски предавания. Все още не е ясно кога ще стартират новите епизоди на Под прикритие, но се очаква това да се случи до края на годината.
Снимка: bTV
 
bTV не поднасят почти никакви изненади тази година. От позицията на категоричен лидер на пазара екипът на медията залага на сигурното с едва две нови заглавия в програмната си схема. Едното от тях е сутрешното магазинно шоу Преди обед, което ще замести Денят е прекрасен и ще се излъчва от 10:00 часа всеки делничен ден, а второто – сериалът Седем часа разлика, който ще стартира в края на септември и ще се излъчва в неделния прайм-тайммежду 20 и 22 часа. През седмицата се очаква вечерната програма на канала да изглежда така:
 
Понеделник
19:00-20:00 bTV Новините
20:00-22:00 Гласът на България/Стъклен дом (след средата на октомври)
Вторник
19:00-20:00 bTV Новините
20:00-21:00 Листопад
21:00-22:00 Пълна лудница
Сряда
19:00-20:00 bTV Новините
20:00-21:00 Листопад
21:00-22:00 Столичани в повече
Четвъртък
19:00-20:00 bTV Новините
20:00-21:00 Листопад
21:00-22:00 Гласът на България
Петък
19:00-20:00 bTV Новините
20:00-21:00 Листопад
21:00-22:00 Комиците
Все още остава неясен часовият пояс между 18 и 19 часа в събота. От bTV вече мислят и за зимния сезон, когато ще стартират две съвсем нови заглавия – риалити шоуто Перфектната булка и комедиен сериал, продуциран от Слави Трифонов. Освен това за зимните месеци се подготвя нов сезон на Такъв е животът.
Снимка: Nova
 
Най-големи промени и изненади има в програмата на Nova. През есента ще стартират поне осем нови заглавия – риалити форматите X Factor (понеделник и вторник или вторник и сряда), Фермер търси жена (четвъртък), Ники Кънчев под наем (понеделник-петък) и Разбий Иван и Андрей (понеделник или сряда)сериалите Етажна собствености Загубени в България, а също и ново публицистично предаване на Мартин Карбовски. Късната емисия Календар ще започва в 22 часа срещу bTV Новините,  но концепцията им ще е различна от тази на централната емисия. В програмата ще се завърне и играта Аз обичам България (вероятно в петък). Друга ключова промяна е визията и опаковката на канала, както и очакваното ребрандиране на каналите Diema. Промяната ще съвпадне и с премиерата на X Factor на 12 септември. Между 12 и 26-ти септември програмата очевидно ще бъде доминирана от X Factor, с амбицията шоуто да подобри цялостната гледаемост на канала и да даде по-добър старт на всички останали програми в края на месеца.
Заключението е, че от вторият играч на пазара имат най-големи амбиции и най-силни заявки за началото на сезон 2011/2012. След колапса през периода януари 2010 – май 2011 от Nova са взели най-смели решения и са префасонирали изцяло съдържанието и визията си, при това разчитайки на най-много и разнообразни външни продуценти. Промените със сигурност ще се харесат на целевата аудитория на канала – по-високообразованите и по-добре платените хора от големите градове. Интригата е до колко от телевизията ще успеят да увеличат свития си пазарен дял.
bTV категорично правят необходимото, за да се задържат на върха. Пускането на Гласът на България нанесе двоен удар по основното шоу на конкуренцията – веднъж като преситят пазара за музикални програми с единствения подобен летен формат и още веднъж като му осигурят лоялна аудитория два месеца преди старта на X Factor. Макар и прибързаността категорично да се отрази на качеството на музикалния им формат те могат да си позволят по-слабо шоу заради позицията си на лидер. Стратегията е обратна по отношение на Фермер търси жена – шоуто обра доста позитиви с първия си епизод и ако успехът му се запази, Перфектната булка ще успее да се възползва от доброто отношение към един почти идентичен формат. В същото време всички рискове са ограничени до мининум – Седем часа разлика ще се бори срещу американски филми поNova, а Листопад, Столичани в повече и Комиците имат генерирано доверие през последните години.
Важното е, че за първи път от 2008 година насам българските зрители ще гледат две съвсем различни програми на основните частни канали – и това е в полза изключително на публиката. Останалото е проблем на програмните директори. Нали, Севда Шишманова…
 

Leave a Reply