Евелина Колева, изпълнителен директор на TV7: Проект като “TV7 България” не е правен досега

в. Монитор | Ани Ефремова | 20.04.2011 

- Госпожо Колева, как градите концепцията за новите предавания на TV7?

- Обновената концепция на ТV7 бе изградена на база желанията на аудиторията чрез използване на редица изследвания, наличието на практика и липса на такава в телевизионното пространство, както и разбира се, на бизнес логиката при прилагането й. Зрителят е център на вниманието с неговите потребности, свързани изцяло с ежедневните му нужди от информация, която носи полезност и е достъпна до него. Целта ни е да приобщим зрителя, да го направим съпричастен в отразяването на събитията, да го включим със собствените му проблеми и радости, да го предизвикаме да се включи в създаването на неговата телевизия, която иска да гледа, в чието създаване е участвал и без изключение чрез нея да се информира и отпуска. Зрителят за нас обхваща територията на цялата страна, зрителят е пред тв екран, но и пред компютъра. Той е с нас през целия ден, независимо дали е на работа, или вкъщи.
Как – чрез залагането в новата ни концепция на непрестанна онлайн връзка с него, чрез контакт с помощта на социалните мрежи и чрез живи връзки.

- Върху какво акцентирате при изграждането на програмната схема?

- Качеството на програмата е изключително важно за TV7 и смятам, че сме се наложили като такава медия. Но информираността и полезността на програмата е ударението при изграждането на цялостната ни програмна схема.
Или казано накратко, качество на програмата, съчетана с актуална информация, достоверност и полезност.

- Кои са перлите в короната на TV7?

- Всеки един слот се изгражда на база отделен анализ, с отделна концентрация. Всяка една минута е анализирана. Подборът на водещи и предавания е сложен процес. Той не е откъснат самоцелно на базата на отделни предпочитания. Той се провежда стриктно и прецизно при съблюдаване именно на добавената стойност под формата на информация, която същите носят, на база предпочитанията на аудиторията, която целим да привлечем. Всички предавания и водещи в обновената ни програмна схема са минали различни тестове, съвкупност от изисквания, зададени от телевизията, на които без изключение, трябва да отговарят. Т.е. всички предавания носят своята стойност и блясък така че, съчетан в обща картина, дава резултата, към който се стремим. Тук мога да спомена продукциите на продуцентската компания No Frame, Николай Бареков, Люба Кулезич, Миа Сантова, Емил Кошлуков. Смятам, че всеки един от тях тежи на мястото си.

- Как стигнахте до решението Албена Вулева да стане част от екипа на TV7?

- Албена Вулева беше избрана на база концепция на предаване, за което бе направено съответното изследване. Тя носи със себе си познанието за това как се прави подобно предаване и е изключително дисциплиниран човек. Зад камерата Албена знае как да структурира и какви са очакванията на аудиторията. Не случайно е направен изборът, вече дава резултати.

- Започнахте мащабно начинание "TV7 България". От какво е продиктуван този проект?

- Проект като "TV7 България" не е правен досега у нас. Той изисква много хора и средства. Направихме го, за да стигнем до цялата страна, до всички зрители.
Сам по себе той е уникален. Забелязали ли сте колко малко време се отделя за градовете извън София? Колко малко хората споделят своите проблеми пред екран, как нашата връзка с тях е прекъсната? С този проект целим да се покаже обликът на българския град в пълен аспект – политически живот, бизнес, туризъм, спорт, култура и културно наследство, интересни и неизвестни факти, личности и техните достижения.
Новините, достиженията и успехите на българите се случват не само в София, но и в градовете на България, които често остават извън фокуса на другите национални телевизии. През тази една седмица, в която бяхме в Плевен и региона, чрез конкурсите, които провеждаме на място – "Микрофонът е ваш", “Водеща на прогнозата за времето", "Бъдещите таланти на България", бяха записани изключително талантливи хора, които сигурна съм трябва да стигнат до екран.

- Има ли истинска конкуренция на българския телевизионен пазар у нас? Коя телевизия определяте като пряк конкурент на TV7?

- Конкуренция и това се подсказва от поведението на другите ефирни телевизии спрямо TV7. Те все повече започнаха да ни обръщат внимание, да се съобразяват с TV7. И има защо. Показахме, че можем. Показахме, че сме реална алтернатива. И правим успешни и уникални предавания. Сам по себе си този факт говори, че конкуренция има. И смея да твърдя, че сме силен играч, с който останалите ефирни телевизии трябва да се съобразяват.

- Има ли намерение TV7 да реализира свой проект за български сериал?

- Концепцията за изграждане на българска лента не ни е чужда. Това е един много голям проект за всяка една телевизия. Концепция за сериал се защитава трудно, трябва да бъде изключително добре обмислена, да е пусната на екран в много подходящ момент.

***
Какво ново?

- TV7 води преговори за продължаване ексклузивното излъчване на състезанията от Формула 1 и през следващата година. Мислят и за права, свързани с други спортове.
- В началото на май тръгва ново предаване с отговори по проблеми и казуси, които интересуват всички зрители.
- Екипът на TV7 работи и по дневната програма. В момента развива концепцията й, която ще е нова за родния тв пазар.
- TV7 не смята да закупува турски сериали. Те се наложиха с течението на времето и бяха първоприемник на латиноамериканските, но не са част от концепцията на медията.
- Риалити форматът не е чужд на хората от TV7.Това обаче е въпрос на много прецизно обмисляне и уточнена до последната буква и цифра идея. Досега съществуващите риалитита, познати на зрителите, изместват фокуса на самия формат, смята Евелина Колева.
***
Евелина Колева е изпълнителен директор на националната ефирна телевизия TV7. Влиза в управата на медията през 2009 г. Преди да се захване с телевизия, има сериозен финансов бекграунд. Не обича да се акцентира върху това, че най-сериозните решения в медийния бранш се взимат от жени ръководители. Радва се, че нещата се получават, и е заредена с много позитивизъм. Не крие задоволството си, че аудиторията вече смята TV7 за мястото, където ще се информира и ще намери съвет за проблемите си.

Стр. 23

Leave a Reply