Европейците предпочитат плащането с едно докосване (Tap&Go™) за ежедневните си покупки

Юнайтед Партнърс I 11.09.2015

С впечатляващите 64% е нараснал броят на търговците в Европа, които приемат безконтактно плащане с MasterCard и Maestro в сравнение с второто тримесечие на 2014

Нараства броят на европейците, които предпочитат плащането с едно докосване (Tap&Go™) за ежедневните си покупки, тъй като предпочитат неговата бързина и удобство. През второто тримесечие на 2015 г. безконтактните сделки в Европа са нараснали с почти 170% на годишна база, а потребителите, които използват безконтактното плащане – с 20% . Обемът на този вид разплащане се е утроил в Европа в сравнение с второто тримесечие на 2014 г. За същия период през 2015 г. половината от транзакциите в магазините за хранителни стоки са безконтактни, следвани от 14,5% в ресторанти и барове и 10% в останалите магазини.

За да продължи да разширява използваемостта на безконтактните плащания в Европа, MasterCard обявява нови стандарти за търговците на дребно , които ще доведат до още по-гладък и полезен опит при безконтактното плащане през мобилни приложения. Накратко, тези нови стандарти целят да удостоверят автентичността на сделките през мобилните устройства с помощта на предварително въведени биометрични данни или чрез въвеждане на PIN код преди или след плащането. Възможностите за идентифициране на устройството има допълнителното предимство при плащането на сметки на всякакви стойности. Днес на някои пазари като Великобритания и Франция е възможно да се платят покупки до определен лимит (€25 във Франция и £30 в Обединеното кралство). Очаква се до 2017 г., когато тези стандарти са напълно приети в цяла Европа, стойността на покупките чрез безконтактно мобилно плащане да не бъде ограничавана.

Това съобщение потвърждава заявката на MasterCard от миналата година да осигури възможности за безконтактно плащане на своите клиенти в цяла Европа до 2020 г. Както MasterCard неотдавна обяви, компанията увеличи лимита на безконтактните плащания във Великобритания от £20 на £30, считано от 1-ви септември 2015 г., увеличавайки възможностите за повече безконтактни сделки.

Крис Кангас, Директор Безконтактни плащания в MasterCard Европа, добавя: "Възможностите на смартфоните, съчетани с последните стандарти при терминалите, които сме инсталирали в цяла Европа през последните 3 години, ще ни водят към условия, в които човек може да плати със своя смартфон навсякъде. Списъкът на търговците на дребно , които приемат безконтактни плащания също продължава да расте. През изминалото тримесечие на 2015 г., ние обявихме нови обекти, в които големи търговци приемат този вид плащания – Ikea в Австрия; Media Saturn в Германия; McDonald’s в Беларус; Фестивалът Electric Castle в Румъния, като последната възможност за безконтактно плащане е открита в метрото в Киев през юни. Усилията ни за пълно покритие за безконтактно плащане набира сила, както отразяват последните статистически данни от устройствата: през юли 2015 г. 43% от инсталираните нови терминали предлагат тази възможност, което е подобрение от 21% в сравнение с юли 2014 г.".

Безконтактна технология на MasterCard е едно от решенията, които помагат на търговците да намалят опашките пред касите или улесняват живота на потребителите, които пътуват всеки ден. Така например, на 8 юни 2015 г. мрежата Транспорт за Лондон ( TfL ) съобщи за повече от 100 милиона пътувания, платени с безконтактни банкови карти от въвеждането на тази възможност през септември 2014 г. В момента 1 от всеки 10 безконтактни транзакции във Великобритания са направени през мрежата TfL, което я превръща в един от най-големите безконтактни търговци в целия свят. В Русия безконтактните плащания са възможни в Москва – в зоните за паркиране, метрото и при закупуване на билети от автомати за редица местни и регионални автобусни линии, а в Санкт Петербург – в метрото, автобусните и трамвайни линии.

Хавиер Перез, Президент на MasterCard Европа, казва в заключение: “Потребителите в 40 европейски страни използват постоянно плащането с едно докосване (Tap&Go™) в ежедневието си. 61% от транзакциите с MasterCard® и Maestro®в магазините са безконтактни в Чехия, като тенденцията към растеж се запазва твърдо и в Полша (41%), Унгария (27%) и Словакия (27%). Навсякъде, където потребителите видят логото Tap&Go™, могат да използват всяко възможно устройство, независимо дали е карта, мобилен телефон или друга форма за безконтактно плащане, както у дома, така и в чужбина".

Leave a Reply