Европейски издатели: Правителството да реагира спешно за свободата на медиите в България

www.dnevnik.bg | 08.06.2012

Асоциацията на европейските издатели на вестници (ENPA) призова правителството в София спешно да реагира на притесненията за свободата на пресата в България.

В официално съобщение на организацията, разпространено в четвъртък, се посочва че позицията последва изслушванията за свободата на медиите в България, проведени в сряда в Европейския парламент. Те бяха организирани от групата на либералите (ALDE) и се проведоха в Брюксел.
На изслушванията "български издатели и журналисти дадоха примери, включително за ограничения в пазара за разпространение на печатни издания, които дават основание за опасения за свободата на пресата".
Изпълнителният директор на ENPA Франсин Кънингам и председателят на Съюза на издателите в България Любомир Павлов говориха на изслушванията, на които беше прочетено обръщение и от вицепрезидента на Европейската комисия – еврокомисар Нели Крус, се казва още в съобщението.
Президентът на ENPA Ивар Русдал заяви: "Като член на Европейския съюз, ние изцяло очакваме от правителството на България да се вслуша в тревогите, изразени от местни медии, и да предприеме бързи и решителни мерки, нужни за гарантиране на това независимите медии да изпълняват важната си роля в демократичното общество. ENPA прие поканата от българските издатели да организира мисия за установяване на фактите с цел изясняване на ситуацията в България и особено що се отнася до начина, по който функционира пазарът за разпространение на печатни издания."
ENPA е международна неправителствена организация, представляваща вестници, публикувани на всякакви платформи. Тя представлява над 5200 национални, регионални и местни издания, публикувани в 23 от страните членки на ЕС, а също така в Норвегия, Швейцария и Сърбия.

Оригинална публикация

Leave a Reply