Facebook може да предложи акции за 1 млрд. USD

в. Пари

| 14.02.2011

Служителите на компанията вече ще могат да "осребрят" част от книжата си заради силния инвеститорски интерес

 

Facebook може да разреши на служителите си да продадат свои акции в компанията на стойност 1 млрд. USD. Ако се съди по тази сума, социалната мрежа се оценява на 60 млрд. USD. Това съобщи Reuters, като цитира влиятелния IT блог All Things Digital.
Нетърпеливи
Идеята се е появила след проявен интерес от страна на големи институционални инвеститори. В момента правилата в компанията категорично забраняват на настоящи служители да продават акциите си на неборсовия пазар, където се търгуват книжата на непублични компании. Очаква се социалната мрежа да бъде качена на борсата през 2012 г. Немалко инвеститори обаче са нетърпеливи да вложат средства в проспериращата компания преди това. Операцията ще помогне на социалната мрежа да разреши и друг проблем – това, че служителите й не могат да си "осребрят" акциите, преди компанията да стане публична.
Все по-ценна
През 2009 г. Facebook позволи на руската технологична компания Digital Sky Technologies да закупи обикновени акции от служителите й за 100 млн. USD в допълнение към инвестицията й в размер на 200 млн. USD. В операцията тогава на настоящите и бившите работници във Facebook им
беше разрешено да продадат до 20% от акциите си на цена от 14.77 USD за брой. Така стойността на компанията беше определена на 6.5 млрд. USD – близо десет пъти по-малко от сегашната оценка. Миналия месец руската фирма участва и в набирането на 1.5 млрд. USD финансиране за социалната мрежа, което беше организирано от инвестиционната банка Goldman Sachs. Тогава Facebook беше оценена на 50 млрд. USD.
Извън борсата
Миналата година Facebook изпревари Google като най-посещавания уебсайт в САЩ. В световен мащаб социалната мрежа може да се похвали с повече от половин милиард потребители. Наред с Twitter, Zynga, Groupon и Linkedin Facebook е една от бързо развиващите се непублични компании, в които инвеститорите искат да вложат парите си, преди те да бъдат качени на борсата. Това обяснява наблюдаващия се напоследък бум на неборсовия пазар на акции, както и засиленото внимание на щатската комисия по ценни книжа и фондови борси, тъй като непубличните компании не са длъжни да публикуват отчети и да разкриват фирмена информация. Съгласно законите в САЩ една компания трябва задължително да се регистрира при регулатора, ако има над 500 акционери.

***

60 млрд. USD е стойността на популярната социална мрежа според цената, на която ще се продават акциите от служителите

Стр. 14

Leave a Reply