Facebook ускори ръста на рекламата на кликове и в България

в. Пари | Мирослав ИВАНОВ, Пламен ДИМИТРОВ | 08.06.2011

 

Секторът генерира приходи от 3 млн. лв. за 2010 г., основните играчи обаче са убедени, че тази година резултатът ще е по-висок
Нямаш ли Facebook, значи не съществуваш. Едва ли има някой, който вече да не е убеден колко неприлично вярно е това твърдение. И ако за много хора все пак има шанс да заобиколят Facebook манията, за компаниите това вече се превръща в самоубийствена политика. Рекламата в социалната мрежа расте главоломно, но заедно с това тя променя и целия интернет пазар.
Мания с многомилионен пазар
Да, ефектът Facebook се усеща дори на малкия, затворен български рекламен пазар. Манията по реклама с думички в мрежата отваря целия пазар с реклама на кликове в България, категорични са основните играчи у нас.
"В момента е модерна рекламата във Facebook. Желанието на рекламодателите да присъстват в социалната мрежа повишава съответно и интереса им към Cost Per Click рекламните формати", обяснява управителят на "Изи Онлайн" АД Александър Цанков. Компанията му управлява рекламната платформа EasyAds, която е сред основните доставчици на реклама на клик в България.
Проучване на "Интерактив Асосиейшън България" сочи, че за реклама на клик се отделят 10% от общите годишни приходи от дигитална реклама.
Цифрите са категорични
Цифрите растат от година на година. Приходите от този тип реклама в България през 2010 г. са 3 млн. лв., или 10% от общите рекламни приходи за 2010 г. и отбелязват над 66% ръст в сравнение с отчетените година по-рано 1.8 млн. лв. Компаниите, които оперират в сектора, обаче са повече от оптимистично настроени за приходите си през тази година. "Годината е трудна, но очакваме ръст от 10%, т. е. приблизително 2.2 млн. лв.", прогнозира Александър Цанков.
"Залагаме на ръст в Adwise. Всекидневно площадките се подобряват и развиват, като това води до все по-голямо улеснение за клиентите", категорична е и Даниела Петрова от "Нетинфо" АД, компанията собственик на системата за реклама Adwise.
"Пазарът като цяло расте, тъй като рекламодателите отделят повече средства за интернет реклама", обяснява и Христо Николински, управител на "Етаргет" ЕООД. Дружеството наскоро се похвали, че рекламната му площадка вече достига до 1/4 от интернет потребителите в България.
Кой колко получава
Колкото и ясен на пръв поглед да е пазарът за реклама на клик в него си остава една голяма неяснота.
Всъщност колко голям е той? Статистика за средствата, инвестирани в клик реклама, е много трудно да се дадат поради факта, че най-големите площадки, които поглъщат тези средства – Google и Facebook – не споделят данни.
Така всъщност ракетите носители за пазара на клик реклама у нас Google и Facebook най-вероятно отхапват и лъвския пай от парите на рекламодателите. Дали това е така, няма как да стане ясно. Но пък българските играчи на пазара не са недоволни от конкуренцията, защото тя "отваря очите" на рекламодателите. Всеки от тях обаче има различна представа за обема на пазара. "Трудно е да се каже колко точно е пазарът на Cost Per Click рекламата поради липсата на данни от страна на Facebook и Google. Ние не смятаме, че надвишава 4 млн. лв. нето", твърди Александър Цанков от EasyAds.
"Смятам, че за 2011 г. средствата, похарчени за реклама в България по модела "плащане на клик", ще надхвърлят 10 млн. лв.", категоричен е управителят на Httpool България Венци Костов.
Компаниите оператори на платформи обаче не крият, че работят на един от малкото пазари, който регистрира неспирен растеж. Цените на онлайн рекламите се покачват. Това е причинено от по-голямото търсене от рекламодатели и от това, че в настоящите икономически условия клиентите все повече се насочват към премерения бюджет на рекламата с кликове. Ясно е, че растежът няма да продължи вечно, но в сравнение с други методи за реклама очевидно все още има потенциал.
***
Какво е CPC
► Cost Per Click базираната реклама представлява показване на рекламни банери или рекламни текстови връзки в даден уебсайт, като рекламодателят плаща определена сума за всеки клик от посетител върху банер или връзка.

Стр. 12 – 13

Leave a Reply