Голямото и малкото четене се обединяват в “Още по-голямо четене”

в. Новинар | 01.07.2011

Книгите променили живота на най-много хора в България са "Винету", Библията и Наказателният кодекс

 

Свърши "Малкото голямо четене". "Пипи дългото чорапче" е любимата книга на българските деца, но скоро ще се забрави. Преди време свърши и "Голямото четене", което излъчи за победител "Под игото" на Вазов. Но повече такива предавания няма да се правят. Оказва се, че няма никакъв смисъл. Всички знаят истината, любимата книга на малки и големи е "Винету". От есента стартира новият проект на БНТ "Голямото четене на Винету". Зимата ще бъде повторен, а пролетта и лятото ще се излъчи по още два пъти – през деня и нощем.
Поощрен след състезанието ще е този, който най-много пъти прочете книгата, но не повече от дванадесет пъти, колкото я е чел премиерът Борисов. През това време той ще я прочете още поне половин път и ще спечели съревнованието. След около година и половина "Голямото четене на Винету" ще продължи, и така, докато всеки българин я научи наизуст. След това премиерър е обещал да попрехвърли друга книга, която гражданите ще могат да запомнят и да я цитират, дори когато ги бутнат насън. Говори се, че става дума не за друг роман, а за ново издание на "Винету".
Паралелен проект определи книгите, най-значително променили живота на хората в БГ. Учудващо след "Винету" и Библията, на трето място се нарежда Наказателният кодекс

Стр. 24

Оригинална публикация

Leave a Reply