Гради Градев: „Бивши журналисти няма!“

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-04-09

Гради Градев е новият мениджър „Публични комуникации“ в Британския съвет. Той е личност с голям журналистически опит зад гърба си – 5 години е бил водещ на ежедневното икономическо предаване „Бизнес закуска“ по БНТ. Заемал е позицията PR мениджър за България на британската компания за международно развитие Crown Agents. Член е и на Организацията на хората с висок коефициент на интелигентност Mensa, Съюза на българските журналисти и на Българското дружество за връзки с обществеността. Екипът ни беше любопитен да му зададе някои въпроси по повод настоящата му длъжност в Британския съвет. Ето какво ни разказа той:

1. Лично предизвикателство ли е за Вас новата позиция, която заемате като мениджър „Публични комуникации“ в Британския съвет?

Всяко ново начинание по същество е вид предизвикателство, но аз предпочитам да разглеждам настоящата си позиция като разкриване на нови възможности. За мен като PR специалист е много важно постоянно да разширявам практическия си опит в различни области на публичните комуникации. Британският съвет предлага отлична възможност за това, тъй като проектите, по които се работи, са изключително разнообразни и доста интересни, което смятам за особено важно. Знаете, че нещата винаги се получават много по-добре, когато конкретният проект е успял да предизвика личния ти интерес. И веднага давам един пример – Café Scientifique. Определено вече съм сред големите фенове на този проект на Британския съвет, чиято цел е да се говори за наука на достъпен език и в неформална обстановка – срещите се провеждат в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради.

2. С какво смятате, че работата и задачите на сегашната Ви длъжност ще се различават от тези, които сте имали на предишната като PR мениджър за България на британската компания за международно развитие Crown Agents?

Основната разлика, разбира се, е предметът на дейност на двете организации – Crown Agents работи по Програма за модернизация на българската финансова администрация, докато Британският съвет е международната организация на Обединеното кралство за създаване на образователни възможности и културни контакти. Веднага обаче бих искал да подчертая и какво е общото между тях – основна част от дейността и на двете организации е свързана със споделянето на британски знания и опит с партньори от България. Благодарение на това ми е много по-лесно да навляза в спецификата на работата.

3. Какви са Вашите очаквания от длъжността мениджър „Публични комуникации“ в Британския съвет?

За мен тази позиция, както и всяка друга, свързана с публичните комуникации, е много отговорна. Колегите, които работят по различните програми и в изпитния център, полагат много усилия да поддържат високите стандарти на работа в Британския съвет. Резултатът от това е по-голям и по-качествен достъп на българите до възможности за образователен и културен обмен. Тук публичните комуникации играят много важна роля, за да могат хората да научават за тези възможности, да се възползват от тях и по този начин да се постигне максимален ефект от усилията на всички колеги в Британския съвет.

4. Имате голям опит в телевизията като водещ на предаването „Бизнес закуска“ по БНТ, а по-късно и към „По света и у нас“. Имате ли планове да се занимавате отново с телевизия?

Телевизията, и по-точно БНТ, винаги е имала и ще има специално място в сърцето ми. От нея започна професионалната ми кариера и аз съм изключително благодарен за всичко, което съм научил там. През всичките тези вече почти 5 години, в които не работя в БНТ, продължавам да поддържам контакти с колегите там и смея да твърдя, че съм запазил отлични отношения с всички. Що се отнася до плановете ми – човек никога не бива да казва „никога“, но в момента възможността да се занимавам отново с телевизия не е на дневен ред, тъй като съм направил своя избор по отношение на професионалното си развитие и всичките ми усилия са насочени в тази посока. Още сега, само няколко дни след постъпването ми в Британския съвет, мога да кажа, че позитивната атмосфера се отразява много стимулиращо на креативността в работата ми, а знаете, че това е особено важно в нашата професия.

5. Защо решихте да се преориентирате от журналист към PR?

Може да звучи малко клиширано, но аз наистина вярвам, че бивши журналисти няма. Опитът като журналист продължава да ми помага в работата ми като PR и дори бих казал, че е бил определящ за успеха на досегашните ми начинания. Понякога съм получавал критики, че като PR твърде много „угаждам“ на журналистите, съобразявайки се например с кратките срокове за реакция и желанието винаги да предоставям възможно най-пълна и ясна информация. Но в крайна сметка, мисля, че това не са журналистически капризи. Като човек, който е бил в медиите, знам каква е технологията на работа и така мога да бъда максимално полезен на колегите.

6. Какви са Вашите прогнози за PR като професия в България?

Би било нескромно от моя страна да правя прогноза за развитието на PR като професия в България, а и не мисля, че в момента някой може да даде достоверна прогноза. По-скоро бих споделил какво смятам, че трябва да се случи в областта на публичните комуникации. Иска ми се да се ускори процесът на отсяване на качествения от некачествения PR, да се намери вярната формула за повишаване на професионалните стандарти

7. Какви са бъдещите проекти на Британския съвет в сферата на PR?

Всички проекти на Британския съвет имат своята публична част. Ще отбележа специално един от тях, който в момента и като че ли има най-пряка връзка с PR. Това е проектът „Лаборатория за слава FameLab“, чието четвърто българско издание върви в момента. Конкурсът се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни шоута – регистриралите се кандидати се явяват на живо или чрез видеозапис на първоначален кастинг в един от трите града – Варна, Пловдив и София. Всеки участник трябва да подготви триминутно научно достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне по научна тема, като то може да включва песен, танц, поезия, изображения и др. Темите трябва да са от природоматематическите и инженерните науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития. Преминалите първи кръг участват в двудневен Майсторски клас с британски и български преподаватели, след което се явяват на националния финал, а победителят ще представи страната ни на големия финал в Челтнъм, Великобритания.

Оригинална публикация 

Leave a Reply